΄΄Μικρές και μικροί΄΄ μπροστά στο ραντεβού με την Ιστορία

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/10/2019) μετά από πολύωρη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τρεις χώρες Γαλλία – Δανία – Ολλανδία με προεξάρχουσα την Γαλλία του Προέδρου Ε. Μακρόν τοποθέτησαν για μια ακόμα φορά ΄΄βέτο΄΄ στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στο πλαίσιο του ζητήματος της διεύρυνσης της ΕΕ σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

     Ο Ευρωπαίο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα υποστηρίξει ότι με αυτή την εξέλιξη οι Βρυξέλες φάνηκε να αθετούν σημαντική υπόσχεση τους.

     Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως & Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας θα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες.

Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας.».

     Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ θα δηλώσει τα εξής:

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος»,…, «Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

     Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων»,…, «Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020».

     Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί η Γαλλία ενώ υποστήριζε τα καλύτερα για την Συνθήκη των Πρεσπών, αρνήθηκε την εκκίνηση των ενταξιακών διαδικασιών τουλάχιστον για την Βόρεια Μακεδονία αλλά και για την Αλβανία ;

     Κατά την άποψη του γράφοντος, η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ή και της Αλβανίας.

     Σε ένα πρώτο επίπεδο, ίσως ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζει προσκόμματα διότι είναι δυσαρεστημένος με την Γερμανία μιας και δεν φαίνεται να προχωρά με τον δέοντα ρυθμό η πολιτική και οικονομική σύγκλιση της ΕΕ. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Μακρόν τοποθετεί ΄΄βέτο΄΄ για οποιαδήποτε διεύρυνση.

     Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ίσως ενυπάρχει και ένα είδος προσωπικού κινήτρου για τον Γάλλο Πρόεδρο ως προς την τοποθέτηση ΄΄βέτο΄΄.

     Αυτό έχει σχέση με το γεγονός, ότι η προτεινόμενη από την Γαλλία Επίτροπος Sylvie Goulard απορρίφθηκε για θέση στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολύ σημαντική πλειοψηφία (89 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τρεις διαφορετικές Επιτροπές, μόνον 12 ψήφισαν υπέρ).

    Ακριβώς εδώ είχαμε δύο σημαίνουσες πρωτιές, για πρώτη φορά υποψήφιος από μεγάλη χώρα της ΕΕ απορρίπτεται, για πρώτη φορά υποψήφιος από την Γαλλία απορρίπτεται.

    Επίσης, για την Sylvie Goulard ΄΄τρέχουν΄΄ δύο έρευνες για συμμετοχή της σε ένα σύστημα εικονικών θέσεων εργασίας για το κόμμα της το κεντρώο MoDem., μια από την Γαλλική Δικαιοσύνη και μια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν μαζί με την νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προσπάθησαν όσο μπορούσαν για μια θετική απόφαση για την Sylvie Goulard, παρά ταύτα υπήρξε το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος που ίσως παρακίνησε τον Ε. Μακρόν να πράξει έτσι και να συμπαρασύρει την Δανία και την Ολλανδία σε αυτό το πολύ σοβαρό λάθος. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι ο λόγος για αυτή την στάση μάλλον πηγάζει από το εσωτερικό της χώρας του και σχετίζεται με τις πιέσεις που δέχεται από τις δυνάμεις της LePen. Η εφημερίδα επακριβώς αναφέρει τα εξής: «Αθέτηση υπόσχεσης»,…,

«καμιά χώρα δεν διαθέτει αυτόματα το δικαίωμα, αργά ή γρήγορα, να γίνει δεκτή στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων»,…,

«Φυσικά και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την ένταξη θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις.

Φυσικά και η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από το ό,τι στο παρελθόν κινήθηκε πρόωρα στο δρόμο της διεύρυνσης.

Αλλά αποτελούν δικαιολογία όλα αυτά για μια συνολική άρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Macron, κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας;

Advertisement

Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν είχε επιδόσεις»,…,

«Το κράτος άλλαξε ως και την ονομασία του για να αποφύγει διένεξη με την γειτονική Ελλάδα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για ένα ναι ή ένα όχι σε μια άμεση ένταξη αλλά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν χρόνια και θα έχουν πολλά εμπόδια …

Τα κίνητρα του Macron είναι κυρίως εσωτερικοπολιτικά»,…,

«Στο λαιμό του κάθεται η Marine LePen η οποία του επισημαίνει συνεχώς την ύπαρξη πολλών Αλβανών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία.

Αλλά δεν αποδυναμώνει κανείς τους εθνολαϊκιστές με το να υιοθετεί τις θέσεις τους.

Και δεν ενισχύεται η Ευρώπη με το να αθετεί τις υποσχέσεις της».

    Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβαίνει σε διάγγελμα προς τον Λαό του και αναφέρει τα εξής:

«Πραγματοποιήσαμε τα πάντα, αλλά η ΕΕ δεν κράτησε την υπόσχεσή της. Έκαναν ένα ιστορικό λάθος. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε θύματα ενός ευρωπαϊκού λάθους. Είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος»

«Καταλαβαίνω την απογοήτευση των πολιτών. Το ευρωπαϊκό όνειρο των Μακεδόνων πολιτών δεν θα καταστραφεί. Στέκομαι με υπευθυνότητα πίσω σας και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας στις πρόωρες εκλογές σύντομα. Εσείς θα αποφασίσετε σε ποιον δρόμο θα βαδίσουμε»

«Είμαι έτοιμος για μια νέα καθαρή εντολή για να χτίσουμε μια ευρωπαϊκή χώρα” τόνισε. “Δεν χρειαζόμαστε συζητήσεις με τους γείτονές μας».

    Ο Ζ. Ζάεφ έκανε πράξη προηγούμενα λεγόμενα του, ότι αν δεν υπάρξει απόφαση για εκκίνηση των ενταξιακών διαδικασιών θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020.

    Μόλις χθες το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών Σκοπίων (IPIS) από 14 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1109 ερωτηθέντων για λογαριασμό της “Europe Elects” είχε προβεί σε δημοσκόπηση για εθνικές εκλογές, αυτό πολύ πριν το ΄΄βέτο Μακρόν΄΄ και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου καλά για τον Ζ. Ζάεφ & το κυβερνόν κόμμα, κάτι που ίσως δείχνει ότι η στάση Μακρόν είχε ήδη αρχίσει την επίδραση της μιας και φαινόταν τι θα γίνει.

    Στην εν λόγω δημοσκόπηση, το VMRO-DPMNE (κόμμα της αντιπολίτευσης, δεξιό κόμμα) θα νικούσε με 6% διαφορά με ποσοστό 42,6% έναντι  36,6% που θα ψήφισε υπέρ του SDSM (κυβερνόν κόμμα, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα).

    Ένα σημαντικό δε ποιοτικό στοιχείο είναι το γεγονός, ότι στο σλαβικό μπλοκ το VMRO-DPMNE η διαφορά ανέρχεται πάνω από το 10% ήτοι 100.000 και πλέον ψήφοι από το κυβερνόν κόμμα που κατέρχεται δεύτερο.

     Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει χρόνος για να ανατραπούν τα παραπάνω και να δούμε τον εξαιρετικό Ζ. Ζάεφ να διάγει ιστορική νίκη.

    Δυστυχώς η ΕΕ διέπραξε ένα πολύ σοβαρό & ιστορικό λάθος.

    Δυστυχώς σε μια κρίσιμη συγκυρία με τα γεγονότα στην Συρία, με μια Τουρκία σε αστάθεια τρεις χώρες της ΕΕ με προεξάρχουσα την Γαλλία για κοντόφθαλμους λόγους ΄΄ναρκοθέτησαν΄΄, ευελπιστώ όχι για πολύ και με όχι τραγικές συνέπειες, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, την ευκαιρία τα Βαλκάνια να αλλάξουν οριστικά σελίδα και να αποτελέσουν ένα φωτεινό παράδειγμα.

    Η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί μια σπουδαία & θετική συνθήκη, ένα πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών, ένα πρότυπο αμοιβαίου & κοινά επωφελούς συμβιβασμού.

    Για αυτό και λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, η Γαλλία οφείλει να αλλάξει θέση και να δώσει το ΄΄πράσινο φως΄΄ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον για την Βόρεια Μακεδονία αλλά και για την Αλβανία.

    Διότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται μέσα στην Οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ξηλώστε τους όσο πιο γρήγορα μπορείτε!

Ξήλωσαν εν μία νυκτί τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο Πρόεδρος Άρης Στυλιανού και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης δεν ξηλώθηκαν επειδή διορίστηκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Ξηλώθηκαν επειδή ήταν επιτυχημένοι. Ξηλώθηκαν επειδή παρέλαβαν χρέη εκατομμυρίων και παρέδωσαν ένα οικονομικά και διοικητικά υγιές θέατρο. Ξηλώθηκαν επειδή αναβάθμισαν καλλιτεχνικά […]

Κάνε εγγραφή