Αδήριτη ανάγκη η έναρξη των Διερευνητικών Επαφών

Νίκος Αλατάς

Την 25η Ιανουαρίου στην  İstanbul (Κωνσταντινούπολη) πρόκειται να εκκινήσει ο 61ος Γύρος των Διερευνητικών Επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα & την Τουρκία/την Τουρκία & την Ελλάδα. Η εκκίνηση των Διερευνητικών Επαφών είναι ζωτικής σημασίας εξέλιξη για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με τον μεγαλύτερο & ισχυρότερο γείτονα μας έναν Δομημένο Διάλογο, ο οποίος θα καταλήξει σε Διεθνείς Διαπραγματεύσεις.

Οι συγκεκριμένες Διερευνητικές Επαφές πρέπει πάση θυσία να πετύχουν και για αυτό το λόγο πρέπει να ακολουθηθεί χάρτης θετικής ατζέντας. Με οδηγό:

 • την καλή πίστη,
 • την επιδίωξη λύσεων στη βάση αμοιβαίων & κοινά επωφελών συμβιβασμών,
 • έναν τρόπο σκέψης ‘‘out of the box’’

οι Διερευνητικές Επαφές θα έχουν σημαίνουσα επιτυχία και έτσι θα ανοίξει ο ‘‘δρόμος’’ για τον Δομημένο Διάλογο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να διευκολυνθεί τα δέοντα αν ανασύρει την εξαιρετικά ωφέλιμη πολυδιάστατη Συμφωνία των δύο χωρών του 2003, που είχε δομήσει ο Κωνσταντίνος Σημίτης με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, μέσα σε αυτή την Συμφωνία υπάρχει το εξαιρετικά ενδιαφέρον – θετικό – ευρηματικό Μοντέλο της ”Εναλλασσόμενης Δαντέλας” όσον αφορά το εύρος των Χωρικών Υδάτων για τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την θέση εμπρός της Τουρκίας ήδη από το στάδιο των Διερευνητικών Επαφών.

Ακόμα, η Ελλάδα σ’ ένα πλαίσιο θετικών λύσεων, μπορεί να προτείνει στην Τουρκία ήδη στο στάδιο των Διερευνητικών Επαφών, ότι στην περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών λύσεων αρχικά για τα ζητήματα των τριών Θαλασσίων Ζωνών (Αιγιαλίτιδα Ζώνη – Υφαλοκρηπίδα – Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) να υπάρξει συνολική προσφυγή στη Χάγη, θα είναι μία μοναδική στα χρονικά του Διεθνούς Δικαστηρίου περίπτωση. Πέρα όμως και από τα ζητήματα των Θαλασσίων Ζωνών, η Ελλάδα μπορεί να προτείνει στην Τουρκία την επιλογή του δρόμου της Χάγης για οποιαδήποτε διμερή βασική ή παρεπόμενη βασικής διαφορά.

Οι Διερευνητικές Επαφές αποτελούν εκείνο το στάδιο όπου δύο ή περισσότερες χώρες ‘‘ανιχνεύουν’’ τα ζητήματα που θα οδεύσουν στο στάδιο του Δομημένου Διαλόγου και από εκεί στο στάδιο των Διεθνών Διαπραγματεύσεων. Δεν υφίσταται τυπικό στοιχείο, οι Διερευνητικές Επαφές δομούν μία άτυπη διαδικασία.

Είναι δε ώρα με αφορμή τις Διερευνητικές Επαφές να ειπωθούν σκληρές αλήθειες, φθάνει πια με τα ‘‘παραμύθια’’, τρεις τέτοιες αλήθειες είναι οι παρακάτω:

Advertisement

Πρώτη σκληρή αλήθεια, δεν ευσταθεί το δόγμα της μίας και μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών και αυτό δεν είναι υποχωρητικότητα στην Τουρκία αλλά σύνδεση με την κοινή λογική και την πραγματικότητα. Σε μία σχέση δύο κρατών ανά τον χρόνο αναδύονται πολλές διαφορές βασικές ή παρεπόμενες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες μετρούν τις παρακάτω βασικές διαφορές άλλως τα παρακάτω βασικά διμερή ζητήματα:

 • Ζήτημα οριοθέτησης Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
 • Ζήτημα οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας.
 • Ζήτημα οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 • Ζήτημα των ορίων του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Ελλάδας.
 • Ζήτημα της αμοιβαίας αποστρατικοποίησης νησιών Ανατολικού Αιγαίου & Μικράς Ασίας.
 • Ζήτημα των Ιμίων/Καρντάκ.

Επίσης, στην βάση των κύριων ζητημάτων προκύπτουν άλλα δύο παρεπόμενα:

 • Ζήτημα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.
 • Ζήτημα Επιχειρησιακού Ελέγχου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερη λοιπόν σκληρή αλήθεια, το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης δεν δικαιολογεί το όλον των ελληνικών θέσεων ειδικά τα μαξιμαλιστικά στοιχεία. Είναι δε προφανές ότι και η Τουρκία έχει δικαιώματα.

Τρίτη σκληρή αλήθεια, η βέλτιστη οδός είναι οι αμοιβαίοι & κοινά επωφελείς συμβιβασμοί, όχι οι μονομερείς ενέργειες.

Καλή Επιτυχία λοιπόν.

Ελλάδα & Τουρκία/Τουρκία & Ελλάδα έχουν λαμπρό μέλλον αρκεί να επικρατήσει η λογική του ‘‘win-win’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Μία Ιστορικών Προδιαγραφών Ορκωμοσία Μία Νέα Εποχή

Χθες Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 οι ΗΠΑ & ο κόσμος ολόκληρος βίωσε μία ιστορικών διαστάσεων ορκωμοσία νέου Προέδρου & Αντιπροέδρου για πολλούς & διάφορους λόγους. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο απερχόμενος Πρόεδρος Donald Trump δεν παρέστη στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου Joe Biden. Για πρώτη φορά […]

Κάνε εγγραφή