Αξίζει η Συνθήκη των Πρεσπών Νομπέλ Ειρήνης;

Στις 17 του Ιούνη του 2018 μετά από πολλά χρόνια δυστοκίας και από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων των Κυβερνήσεων Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ με Υπουργούς Εξωτερικών τον Ν. Κοτζιά & τον Ν. Ντιμιτροφ, θα υπογραφεί στην Μεγάλη Πρέσπα –λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία & την Αλβανία- η επονομαζόμενη Συμφωνία τότε σήμερα Συνθήκη των Πρεσπών.

Μαζί με τους Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το παρόν είχαν δώσει ο Μάθιου Νίμιτς ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Φεντερίκα Μογκερίνι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ο Γιοχάνες Χαν αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διεύρυνση και η Ροζμαρί Ντι Κάρλο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις.

Κατά την άποψη του γράφοντα η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου και κοινά επωφελούς συμβιβασμού για την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, πετυχαίνοντας τα εξής:

1. Η Συνθήκη ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή της χώρας μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

4. Η κυβέρνηση της Ελλάδας ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. Το οποίο και έγινε.

5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματος της βάσει διεθνούς συμφωνίας.

6. Η Συνθήκη προέβλεπε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης. Η συνταγματική αναθεώρηση έγινε, η κύρωση της Συνθήκης έγινε, η κύρωση για το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ έγινε.

7. Με τη Συνθήκη αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7).

8. Το όνομα εγγράφεται στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία. Ήδη έχει αρχίσει η εν λόγω διαδικασία, βλέπε Ισραήλ – Ρωσία – ΗΠΑ.

9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειες της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειας τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.

12. Η Συνθήκη προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η Συνθήκη δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7).

Advertisement

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η Συνθήκη προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ). Όλα έχουν λάβει τον δρόμο της υλοποίησης.

14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη Συνθήκη εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

✅17. Με τις εργασίες της Επιτροπής περί των εκπαιδευτικών θεμάτων, τα βιβλία ιστορίας της γείτονος χώρας άλλαξαν και απαλείφθηκαν τα στοιχεία αλυτρωτισμού.

Στις 23.07.2018 Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας θα βραβευτούν με το Βραβείο «Mimar Mira» στο Μόσταρ της Ερζεγοβίνης του «ειρηνοποιού», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνική Συνεργασία.

Α. Τσίπρας & Ζ. Ζάεφ είναι επίσημα προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης από την κάτοχο του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας).Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας στις 16 Φεβρουαρίου του 2019 βραβεύθηκαν με το Σπουδαίο Βραβείο Ewald von Kleist στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στις 28 Ιουνίου του 2019 με το βραβείο Remarkable Achievement Awards 2019, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λονδίνο η πλατφόρμα δικτύωσης για την Ευρώπη, Emerging Europe.

Έλαβαν το παραπάνω Βραβείο και είναι προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης, διότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της ΕΕ από την εποχή των Συμφωνιών του Ντέιτον το 1995, διότι πάνω από όλα η Συνθήκη των Πρεσπών προάγει τα εξής τρία στοιχεία:

Ειρήνη & Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση του Εναέριου Χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα με βάση τα Άρθρα 13 & 18 της Συνθήκης των Πρεσπών και υπό το πνεύμα των σχετικών Άρθρων της Σύμβασης περί του Δικαίου της Θαλάσσης (1982) για τα δικαιώματα των Περίκλειστων Κρατών θα παράσχει προνομιακό καθεστώς στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Μακεδονία. Κατά τον γράφοντα αυτό πρέπει να προωθηθεί τάχιστα είναι προς όφελος της χώρας μας, της Βόρειας Μακεδονίας και συνολικά των Βαλκανίων.

Για όλα τα παραπάνω, η Συνθήκη των Πρεσπών θα άξιζε και με το παραπάνω το Νομπέλ Ειρήνης, διότι αν κάτι πρέπει να προωθούμε στις σχέσεις μας με τους γείτονες μας είναι η ειρηνική και αμοιβαία επωφελής συνύπαρξη.

2 thoughts on “Αξίζει η Συνθήκη των Πρεσπών Νομπέλ Ειρήνης;

  1. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι καλύτερο μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση του θέματος . Ένα από τα πολλά καλά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ursula von der Leyen;

Την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 16 Ιουλίου η Υπουργός Αμύνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ursula von der Leyen θα εισέλθει στην ”βάσανο” ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική έγκριση της όσον αφορά το αξίωμα του/της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προϊόν συμβιβασμού η υποψηφιότητα της von der […]

Κάνε εγγραφή