Απόψεις περί «Μακεδονίας Ξακουστής»

της Έλενας Ταμπουράκη

Ήταν Νοέμβρης του 2017, όταν εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο το μακεδονικό ζήτημα. Ένα θέμα που ταλανίζει τόσο την ελληνική όσο και βορειομακεδονίτικη, πλέον, κοινωνία των τελευταίων δεκαετιών, ήρθε να «ταράξει τα νερά» της μη έχουσας προβλήματα (κάπου εδώ γελάμε) ελληνικής πολιτείας.

Δεν θα γίνω ερειστική, αν και πολύ θα το ήθελα. Θα γίνω, όμως, ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ προκειμένου να κατανοήσουμε μερικές βασικές παραδοχές για τον ορό «ιστορική αλήθεια». Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι συχνό θέμα συζήτησης, κυρίως στη βορειά Ελλάδα αλλά και σ ‘ολόκληρη την επικράτεια της χωράς, είναι οι απόψεις περί ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μπορούμε ,άραγε, να μιλάμε για απόψεις και γνώμες εις βάρος της ιστορίας; Μπορούμε να έχουμε την δική μας προσωπική άποψη πάνω σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία; Προφανώς και όχι.

Η μεγαλύτερη βλασφημία όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως του τι θεωρούν για το μακεδονικό ζήτημα, είναι ότι το έχουν υπονομεύσει και το έχουν καταστήσει ως ένα απλό ,καθημερινό θέμα συζήτησης που δέχεται αντιρρήσεις. Στο καφενειο,στη λαϊκή, στο κομμωτηριο,είναι το top θέμα χαλαρού κουτσομπολιού και ο καθένας βεβηλώνει την ιστορία χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η αλλοτρίωση τόσο σε παροντικό όσο και σε μελλοντικό επίπεδο.

Η κυρίαρχη αντίληψη τη δεδομένη στιγμή είναι πως η Μακεδονία ανήκει στον ελλαδικό χώρο και μόνο. Οι οπαδοί αυτής της αλήθειας (;) υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία»  είναι μία ελληνική λέξη που αναφέρεται αρχικά στo αρχαίο ελληνικό Βασίλειο όπου γεννήθηκαν μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ιδέα ότι τα άτομα της ΠΓΔΜ  έχουν κάποια σχέση με την αρχαία Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου είναι άστοχη  για δύο λόγους. Αρχικά, οι σκοπιανοί είναι σλάβοι που μιλάνε μία σλαβική γλώσσα και άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή τον 6ο αιώνα δηλαδή 1.000 χρόνια περίπου μετά το θάνατο του Αλέξανδρου και πολλούς αιώνες μετά το τέλος του βασιλείου της Μακεδονίας. Επιπλέον, το έδαφος της χώρας τους δεν αντιστοιχεί σχεδόν καθόλου στο έδαφος της αρχαίας Μακεδονίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εδάφους τους δεν ανήκει στο βασίλειο της Μακεδονίας αλλά στο αρχαίο βασίλειο της Παιονίας . Δεν έχουν, λοιπόν, καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Advertisement

Μια άλλη αντίληψη παρουσιάζει τη Μακεδονία ως έναν γεωγραφικό χώρο που καλύπτει τρεις χώρες. Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο μοίρασμα αυτής της πίτας. Ο γεωγραφικός χώρος, λοιπόν, ονομάζεται Μακεδονία οπότε δικαιωματικά μπορεί στο όνομα της χώρας τους να συμπεριλαμβάνεται και αυτός ο όρος. Παλαιότερα, το 1992,είχε γίνει πρόταση από το ελληνικό κράτος προκειμένου η εν λόγω περιοχή της ΠΓΔΜ να ονομαστεί «Σλαβομακεδονία» που υποδηλώνει την εθνικότητα των κάτοικών της. Παρόλα αυτά, είχαν γίνει και τότε συλλαλητήρια στην Ελλάδα και η αλβανική μειονότητα των σκοπιών είχε προτάξει τις αντιθέσεις της.

Υπάρχει και μία τρίτη θεωρία που στηρίζει ότι Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΝΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΙΝΑΙ ΕΛΗΝΙΚΗ. Έτσι, χωρίς εξηγήσεις, γιατί είμαστε παιδιά του Μ. Αλεξάνδρου και έχουμε κάθε δικαίωμα να φορούμε παρωπίδες και να αγνοούμε όποια προσπάθεια γίνεται προκειμένου να διδαχθούμε την πραγματική ιστορία του Έθνους μας.

Δεν θα εκφράσω την δική μου προσωπική ΑΠΟΨΗ για το συγκεκριμένο ζητημα,γιατι θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Ανεπίτρεπτο για τη συνείδηση μου να εκφράζω στο δημόσιο διάλογο τις γνώσεις μου, οι οποίες πιθανότατα θα είναι ατελείς. Η μοναδική αντίρρηση  που μπορώ να θέσω είναι η άρνηση μου προς τη συμφωνία των Πρεσπών ως προς την εισαγωγή της Βορείας Μακεδονίας στο σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Και ναι, τα εγκλήματα του βορειοατλαντικου συμφώνου είναι πανταχού γνωστά. (Και αν το αρνείσαι, do a google search about: πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.)

Ο καθένας μας, για να φθάσει στη γνώση της αλήθειας θα πρέπει να διαβάσει. Να διαβάσει πολύ. Να πληροφορηθεί από πολλά μέσα. Μόνο έτσι θα κατορθώσει λύσει τα «δεσμά» του από το σκοτάδι της ημιμάθειας και της παραπληροφόρησης…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ενός κακού μύρια έπονται;

Της Εμμανουέλας Σουγλή Το χρονικό διακυβέρνησης της Βενεζουέλας την τελευταία εικοσαετία καταδεικνύει ένα σύνολο λανθασμένων  λαϊκιστικών πολιτικών αποφάσεων, που δημιούργησαν ή διόγκωσαν το υπερπληθωρισμό μιας πάλαι ποτέ πλούσιας  χώρας σε κοιτάσματα πετρελαίου. Με την πολιτική νίκη του Τσάβες,το 1999, κύριο μέλημα της πολιτικής του υπήρξε η ενδυνάμωση των κατώτερων κοινωνικών […]

Κάνε εγγραφή