Β’ γύρος Προεδρικών Εκλογών Τουρκοκυπριακής Κοινότητας

Του Θωμά Χλίβερ.

Το όνειρο επανένωσης της Κύπρου έχει πεθάνει. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε πέθανε, αλλά μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Κύπρο χθες, είναι σίγουρο ότι έχουν πεθάνει. Εξαντλήθηκε η υπομονή των τουρκοκυπρίων με τους ελληνοκύπριους και την έλλειψη θέλησής τους για επανένωση, και εκλέχτηκε ο Ερσίν Τατάρ, σφοδρός υποστηρικτής της «λύσης δύο κρατών». 

Τι εννοώ όταν λέω ότι εξαντλήθηκε η υπομονή; Εδώ και 16 χρόνια οι τουρκοκύπριοι ψήφιζαν ασταμάτητα υπέρ της επανένωσης. Ψήφισαν αντίθετα προς την θέληση του «πατέρα του έθνους» Ράουφ Ράιφ Ντενκτάς το 2004 υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Το 2005 και το 2015 εκλέχτηκαν αριστεροί Πρόεδροι με σκοπό λύσης του κυπριακού, και το 2019 εκλέχτηκε τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής, αλλά ποτέ δεν φάνηκε ο ίδιος ενθουσιασμός, η ίδια θέληση από τους ελληνοκύπριους. 

Από τις απορρίψεις και τα «όχι» δόθηκε η ευκαιρία στον Τατάρ να λέει στον τουρκοκυπριακό λαό ότι οι ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν επανένωση και καλύτερο θα ήταν να ψάξουμε άλλη λύση, και στον λαό να τον πιστεύει. Καθώς περνούσε ο καιρός από το 2004 και πέρα, πιο δύσκολο γινόταν να πιστεύουν οι τουρκοκύπριοι ότι η θέληση για επανένωση ήταν αμοιβαία από την άλλη πλευρά του νησιού, και ως αποτέλεσμα σιγά σιγά χάσανε την δική τους θέληση, μέχρι χθες που στην τελική η πλειοψηφία επιθυμεί κάτι άλλο. 

Επίσης, φαίνεται ότι τώρα θα είναι μόνιμη η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο Τατάρ έχει μια πολύ στενή σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για αυτό την στήριξη της Τουρκίας για τα σχέδια του. Στην ουσία, είχε εξαντληθεί και η υπομονή της Τουρκίας περιμένοντας μια ομοσπονδιακή λύση. Δεν υπάρχει κάτι, δηλαδή, που θα εμποδίσει τον Τατάρ από το να κάνει ό,τι θέλει. 

Advertisement

Βεβαίως, μια «λύση δύο κρατών» λογικά δεν θα γίνει δεκτή από τους ελληνοκύπριους, αλλά όπως ήταν το επιχείρημα του Τατάρ πριν τις εκλογές, «ποια λύση θα δεχτούν οι ελληνοκύπριοι;». Ακόμα, όμως, η ύπαρξη ενός διεθνούς αναγνωρισμένου ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους στην Βόρεια Κύπρο δεν είναι πολύ πιθανή – πιο πιθανό είναι η Βόρεια Κύπρος να έχει στάτους στην Τουρκία παρόμοιο με αυτό του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, αλλά λογικά θα μάθουμε σύντομα για τα σχέδια του Τατάρ. 

Για τους ελληνοκύπριους, τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχάς η «επιστροφή» αποκλείεται. Το μέλλον που επιθυμεί ο Τατάρ δεν περιέχει αλλαγές του χάρτη, ούτε αποζημιώσεις σε αυτούς που χάσανε σπίτια και εδάφη το 1974. Όσον αφορά τα εδάφη, τα πράγματα όπως είναι τώρα έτσι θα είναι από εδώ και πέρα. 

Δεύτερον, μπορεί τώρα να «αφήνουν το χειρόφρενο» όσον αφορά την «τουρκοποίηση» της Βόρειας Κύπρου. Όπως ανέφερα πιο πριν, δεν υπάρχει κάτι που θα εμποδίσει τον Τατάρ από το να κάνει ό,τι θέλει – αν θέλει ένα εκατομμύριο στρατιώτες μπορεί. Εάν νομίζατε πως τα προηγούμενα 40 χρόνια αποτελούσαν «τουρκοποίηση», τώρα θα μάθετε την σημασία της λέξης. 

Και γιατί όχι; Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης αμοιβαίας θέλησης για επανένωση. Τώρα ούτε μια πλευρά την θέλει. Τουλάχιστον τώρα συμφωνούμε σε κάτι. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Bloco ΔΙΠΑΕ: Τα Πανεπιστήμια σε δεύτερη μοίρα

Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση δια στόματος της Υπουργού Παιδείας μαςδιαβεβαίωνε για την ομαλή έναρξη των ακαδημαϊκών μαθημάτων. Δυο μήνες αργότερα παρατηρούνται ποικίλα προβλήματα τόσο στην διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων, όσο και αυτών που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Με την κατάσταση να παραμένει μετέωρη, πολλοί φοιτητες δεν γνωρίζουν το εάν […]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κάνε εγγραφή