Γίνε η ΑΛΛΑΓΗ που θες να δεις στον κόσμο

*Του Δημήτρη Κορσαββίδη

Σε μια ιστορική ομιλία – διακήρυξη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 13/7/19, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα της δημοκρατικής παράταξης του τόπου.

Την ομιλία του αυτή περίμεναν με αγωνία οι εκατομμύρια πολίτες της δημοκρατικής παράταξης, όλες και όλοι όσοι βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η επισήμανση του τ. Πρωθυπουργού, ότι τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν στο 2% των ψηφοφόρων του, φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο το βασικότερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: την τερατώδη αναντιστοιχία ανάμεσα στον κόσμο που τον ψηφίζει και τον κόσμο που τον στελεχώνει, όχι μόνο αριθμητικά αλλά, κυρίως, πολιτικά.

Από το 2012 και έπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα μικρό κόμμα της αριστεράς, της τάξης του 4%, αναδείχτηκε από τους πολίτες σε κυρίαρχο εκφραστή του δημοκρατικού και προοδευτικού ρεύματος της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αδύναμος (κατά άλλους συνειδητά αρνητικός) στο να εξελιχθεί, ώστε να καταφέρει να αντιστοιχηθεί με τους πολίτες που τον ψήφιζαν. Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μια επισήμανση: αριστερό και δημοκρατικό, κατ΄εμέ, δεν είναι το κόμμα αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να καθορίζονται από το 30.000, ενώ εκπροσωπούν το 1.781.174. Διότι αυτό, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, συνιστά έναν ιδιότυπο ελιτισμό.

Έναν ελιτισμό, ο οποίος με το πρόσχημα της ιδεολογικής καθαρότητας λέει πως μόνον το 30.000 (και όσα αυτό εκπροσωπεί), είναι ικανό να ασχολείται και να αποφασίζει για το πρόγραμμα, τη φυσιογνωμία, τη δράση και τα όργανα, ενώ το 1.781.174 έχει την υποχρέωση να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε 4 χρόνια, όχι όμως δικαιώματα και λόγο πάνω στα πράγματα. Η άποψη αυτή προφανώς δεν έχει σχέση με την αριστερά και τις αξίες της.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ιστορική υποχρέωση και αναγκαιότητα το κόμμα να αναδομηθεί, αυτή τη φορά ως κίνημα. Ένα κίνημα που θα εντάξει οργανικά κάθε μία και κάθε έναν από τους 1.781.174 πολίτες. Ένα κίνημα που θα αναδιαμορφώσει τις προγραμματικές του θέσεις, έτσι ώστε αυτές να αντιστοιχούν στις προτεραιότητες του ίδιου του εκλογικού του σώματος, φυσικά διατηρώντας το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα και την Αριστερά ως αδιαμφισβήτητο ιδεολογικό του πυρήνα.

Ιδιαίτερη πρόνοια χρειάζεται για την αφομοίωση της νέας γενιάς, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ (σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις) κατέγραψε πρωτιά με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Με τη νέα γενιά, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει ως σήμερα να δομήσει οποιαδήποτε οργανική σχέση. Για παράδειγμα, ενώ κατέγραψε 40% στους φοιτητές, η φοιτητική του παράταξη δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το 1%, τη στιγμή που η αποχή στις φοιτητικές εκλογές αγγίζει σαρωτικά ποσοστά.

Το κίνημα αυτό, λοιπόν, θα πρέπει εκτός από μαζικό (ιδιαίτερα στη νέα γενιά), να είναι σύγχρονο και δημοκρατικό στη λειτουργία του. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία, με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, με άμεση επικοινωνία των μελών με τα κεντρικά όργανα κ.ά., στα βήματα των Εργατικών του Jeremy Corbyn στο Ηνωμένο Βασίλειο, του κινήματος του Bernie Sanders στις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Advertisement

Το κίνημα αυτό, επίσης, θα πρέπει να έχει ισχυρή δομή και οργάνωση. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θεσμοθετηθεί (και να λειτουργήσει…) Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής, η οποία θα ελέγχει από το τελευταίο μέλος ως και τον Πρόεδρο. Ακόμα, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η αξιολόγηση των οργάνων από τα μέλη, η καταγραφή του έργου όλων των αιρετών κ.λπ.

Πολλά χρειάζονται και, κυρίως, χρειάζεται βούληση για ριζοσπαστικές ΑΛΛΑΓΕΣ, σε πρόσωπα και καταστάσεις. Όλοι θυμόμαστε ότι η πτέρυγα Λαφαζάνη ήλεγχε το 35% της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίκρισμά της στην κοινωνία αγγίζει μετά βίας το 0,4% (ποσοστό 7/2019). Για όλα αυτά λοιπόν, απαιτούνται πρώτα μαζικές εγγραφές μελών (δίχως face control και προσωπική ανάκριση), οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα αντιπροσωπευτικό Συνέδριο επανίδρυσης.

Για να γίνει η δημοκρατική παράταξη ξανά ισχυρή, να αποκτήσει οργανικούς δεσμούς με τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της, να αποκτήσει παρουσία σε συνδικάτα, ενώσεις, φορείς, συλλόγους, πανεπιστήμια, σχολεία κλπ

Για την επόμενη μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και της Ελπίδας, απέναντι στο συντηρητισμό, το νεοφιλελευθερισμό και το φασισμό.

Για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

*φοιτητής Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

One thought on “Γίνε η ΑΛΛΑΓΗ που θες να δεις στον κόσμο

  1. …ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ …ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ”ΑΛΑΣΠΩΤΟΙ”’…ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ..ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ …ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ …ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ…!!!…ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ …ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ… ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ…!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η θέση της γυναίκας στη πολιτική (Ελλάδα, 21ος μ.Χ. αιώνας).

Η ενασχόληση των γυναικών με τη πολιτική ήταν για πολλές δεκαετίες ένα θέμα ελάσσονος σημασίας για την «κλειστόμυαλη» ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα. Μετά από πολλές αγώνες του πρώιμου ελληνικού φεμινιστικού κινήματος και της πολιτικής αριστεράς εκείνης της εποχής (κομμουνιστών), οι γυναίκες της χώρας μας  απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1930. […]

Κάνε εγγραφή