Γερμανία: Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τα προγραμματικά πλαίσια, το προφίλ του εν αναμονή Καγκελάριου

Νίκος Αλατάς

Μόλις τρεις μέρες από την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία (Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου του 2021), ήδη έχουν εκκινήσει οι ζυμώσεις για την δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της αναμέτρησης είχαν ως εξής:

 1. SPD – Olaf Scholz: 25.7% – 206 Έδρες.
 2. CDU/CSU – Armin Laschet: 24.1% – 194 Έδρες.
 3. Bündnis 90/Die Grünen – Annalena Baerbock: 14.8% – 118 Έδρες.
 4. FDP – Christian Lindner: 11.5% – 92 Έδρες.
 5. AfD – Alice Wiedel & Tino Chrupalla: 10.3% – 83 Έδρες.
 6. DIE LINKE – Janine Wissler & Dietmar Bartsch: 4.9% – 39 Έδρες.
 7. Άλλα Κόμματα: 08.7% – 1 Έδρα.

Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί με βάση το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι εξής:

 • ΄΄Traffic Light΄΄: SPD (206 Έδρες) – FDP (92 Έδρες) – GRÜNE (118 Έδρες): 416 Έδρες.
 • Red – Green – Red: SPD (206 Έδρες) – GRÜNE (118 Έδρες)- DIE LINKE (39 Έδρες): 363 Έδρες.      
 • Grosse Coalition: SPD (206 Έδρες) – CDU/CSU (196 Έδρες): 402 Έδρες.
 • ΄΄Kenya΄΄: SPD (206 Έδρες) – CDU/CSU (196 Έδρες) – GRÜNE (118 Έδρες): 520 Έδρες.
 • ΄΄Jamaica΄΄: CDU/CSU (196 Έδρες) – FDP (92 Έδρες) – GRÜNE (118 Έδρες): 406 Έδρες.
 • Black – Red – Yellow: SPD (206 Έδρες) – CDU/CSU (196 Έδρες) – FDP (92 Έδρες): 494 Έδρες.

Ποια είναι τα προγραμματικά όμως πλαίσια των κομμάτων που διεκδικούν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού; Η κατάσταση είναι η εξής σχετικά με τα κόμματα.

Για το SPD, τίτλος προγράμματος του “Out of Respect for Your Future”:

Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας: επίδοση ορισμού με αρκετά ευρύ περιεχόμενο στον όρο ΄΄ξένη ασφάλεια΄΄ (συμπερίληψη θεμάτων όπως κλιματική αλλαγή, δίκαιο εμπόριο), προώθηση του ενός τρίτου της αναπτυξιακής βοήθειας – 0,2% του ΑΕΠ- προς τις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, υποστήριξη κοινού ευρωπαϊκού στρατού με ισχυρή δέσμευση στο ΝΑΤΟ, παρά τις αντιθέσεις συνεργασία με Ρωσία & Κίνα.

Φορολογικό Σύστημα: Κατώτατος Μισθός στα 12 ευρώ την ώρα, Φόρος Περιουσίας 1% για τον «πολύ υψηλό πλούτο» & παράλληλα χαλάρωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους χαμηλού εισοδήματος & μεσαίους, συζήτηση αύξησης φόρου εισοδήματος στο 45% για εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ & 48% για εισοδήματα άνω των 250.000 ευρώ (500.000 ευρώ για οικογένειες.).

Περί το Κοινωνικό Κράτος: Σταθερή Ελάχιστη Σύνταξη, πρόσθετα κρατικά έσοδα για στήριξη συνταξιοδοτικών ταμείων, απόρριψη περαιτέρω αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, προώθηση εγχειρήματος κατασκευής 100.000 μονάδων κοινωνικής κατοικίας ετησίως & καθιέρωσης παγώματος ενοικίου με παράλληλη σύνδεση των ενοικίων με τον ρυθμό πληθωρισμού, διασφάλιση μη πώλησης δημοτικής γης σε εταιρείες, σφυρηλάτηση μιας μη κερδοσκοπικής αρχής στέγασης με στόχο την ανάπτυξη ενός μη κερδοσκοπικού τμήματος της αγοράς κατοικίας.

Μεταναστευτική Πολιτική: όχι περαιτέρω περιορισμοί στη μετανάστευση.

Πολιτική επί του ζητήματος της Κλιματικής Κρίσης: προώθηση μείωσης εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, όριο ταχύτητας 130 χιλιομέτρων ανά ώρα (78 μίλια ανά ώρα) στον αυτοκινητόδρομο & τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο μέχρι το 2020, περισσότερο φθηνά & ελκυστικότερα τα ταξίδια με τρένο.

Για την CDU/CSU:

Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας: πρωταγωνιστικός ρόλος για τη Γερμανία στις παγκόσμιες υποθέσεις, υποστήριξη περισσότερων αποστολών της Bundeswehr στο εξωτερικό, επικέντρωση στο εμπόριο – την πολιτική για το κλίμα – την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας με τους εταίρους τους, Στο πρόγραμμα, πρόκληση η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας – η Ρωσία πιθανή στρατιωτική απειλή.

Φορολογικό Σύστημα: προώθηση κατάργησης του φόρου “επιπρόσθετης αλληλεγγύης”, προώθηση δέσμευσης περί μείωσης φόρων όσον αφορά τους χαμηλότερους και μεσαίου εισοδήματος, προώθηση εγχειρήματος μείωσης του φόρου εισοδήματος εταιρειών από 15% σε 10%.

Περί το Κοινωνικό Κράτος: μη ύπαρξη δέσμευσης περί σύνδεσης των συντάξεων με ένα μέσο εισόδημα, διάσταση μεταξύ CDU & CSU όσον αφορά συνταξιοδοτικά οφέλη για τις μητέρες, προώθηση της κατασκευή περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων νέων κατοικιών στη Γερμανία έως το 2025 με όχημα την φοροαπαλλαγή & περικοπή της γραφειοκρατίας, επικέντρωση σε ενώσεις κατοικιών & στους κατασκευαστές & κατοικιών που κατέχονται από ιδιοκτήτες.

Μεταναστευτική Πολιτική: ναι στο άσυλο με αυστηρότερους περιορισμούς.

Πολιτική επί του ζητήματος της Κλιματικής Κρίσης: επικέντρωση σε “αποτελεσματικά εργαλεία οικονομίας της αγοράς” για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, ανταγωνιστικά τα αεροπορικά ταξίδια & προώθηση χρήσης συνθετικών καυσίμων στο μέλλον για τα αεροσκάφη, διαφωνία με το εγχείρημα εισαγωγής ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο & την απαγόρευση του καυσίμου ντίζελ.

Για τους Bündnis 90/Die Grünen:

Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας: απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από την γερμανική επικράτεια, κριτική υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, Εξωτερική Πολιτική με ισχυρή κριτική σε Κίνα & Ρωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προώθηση ποσόστωσης που έχει την απαίτηση για τη διεξαγωγή των μισών διαπραγματεύσεων από γυναίκες.

Φορολογικό Σύστημα: μείωση πιέσεων στους χαμηλομεσαίους εισοδηματίες με αύξηση του ποσού του εισοδήματος που απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, αύξηση των φόρων για τους υψηλότερους μισθωτούς εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που φορολογούνται με 45% αντί για 42%, ανεβαίνοντας στο 48% για εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ, προώθηση κλιμακωτού συστήματος για εφαρμογή στα έσοδα από επενδύσεις αντί για το τρέχον κατ ‘αποκοπή επιτόκιο.

Περί το Κοινωνικό Κράτος: συντάξεις με υποχρεωτική ελάχιστη πληρωμή 48% του μισθού κάλυψη διαφοράς μέσω φορολογικών εσόδων, θέσπιση νέου συστήματος με συμβολή και των δημοσίων υπαλλήλων, προώθηση εγχειρήματος «Εγγυημένου Εισοδήματος», «Βασικής Ασφάλειας Παιδιών» & αύξησης Κατώτατου Μισθού.

Μεταναστευτική Πολιτική: υποστήριξη της άποψης ΄΄η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης΄΄, λείπει από τη χώρα κατά τους Πράσινους «ένας νόμος για τη μετανάστευση που στην πραγματικότητα προωθεί τη μετανάστευση και δεν την κάνει πιο περίπλοκη», διευκόλυνση της μετανάστευσης & της πολιτογράφησης, προώθηση παροχής στους πρόσφυγες ενός ασφαλούς δικαιώματος διαμονής μετά από πέντε χρόνια, όχι στις απελάσεις στη Συρία & το Αφγανιστάν.

Πολιτική επί του ζητήματος της Κλιματικής Κρίσης: από το 2030 μόνο αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές ρύπων, η τιμή του CO2 ανά τόνο να ανέρχεται στα 60 €, το 2023 με ανακούφιση για άτομα με χαμηλό εισόδημα, προώθηση δημιουργίας ενός δικτύου γρήγορων συνδέσεων τρένων με στόχο περιττές τις πτήσεις εντός της Ευρώπης.

Για το FDP:

Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας: το 3% του ΑΕΠ δαπάνη για τη διεθνή ασφάλεια, (και για τα της αναπτυξιακής βοήθειας & της διπλωματίας), ισχυρή κριτική για Ρωσία και Κίνα, προώθηση διαπραγματεύσεων περί εγχειρήματος ασφαλούς διατλαντικής κυκλοφορίας δεδομένων, δυνατότητα ακύρωσης αναπτυξιακής βοήθειας σε περίπτωση περιορισμού δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς και των intersex ατόμων.

Advertisement

Φορολογικό Σύστημα: προώθηση κατάργησης προσαύξησης αλληλεγγύης & φόρου αφρώδους οίνου, απόρριψη φόρου περιουσίας, και ενίσχυσης του φόρου κληρονομιάς, επιζητεί να “μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες πίσω κάτω από το 40%”, εναντίωση σε “απαλλοτριώσεις, έλεγχο ενοικίου ή ανώτατα όρια ενοικίου”, αναφορά από τον Κρίστιαν Λίντνερ Επικεφαλούς του κόμματος ότι η απόρριψη των αυξήσεων φόρων θα είναι προϋπόθεση για την είσοδο του FDP σε οποιονδήποτε συνασπισμό.

Περί το Κοινωνικό Κράτος: προώθηση εγχειρήματος θέσπισης νόμιμης σύνταξης ιδίων κεφαλαίων στη βάση του σουηδικού μοντέλου, εισαγωγή περισσότερο γενναιόδωρων κανόνων συμπληρωματικού εισοδήματος για άτομα που λαμβάνουν επιδόματα, εναντίωση σε οποιοδήποτε ανώτατο όριο ενοικίου.

Μεταναστευτική Πολιτική: οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που έχουν προσφορά εργασίας στη Γερμανία να λάβουν μπλε κάρτες, μια εγκεκριμένη άδεια εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, δυνατότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους να μπορούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία σε περιορισμένο βαθμό με σύστημα βαθμολογίας βασισμένο στο καναδικό μοντέλο, δυνατότητα στους πρόσφυγες πολέμου να λάβουν γρήγορα προσωρινό καθεστώς προστασίας με ελάχιστη γραφειοκρατία και υποχρέωση επιστροφής στην πατρίδα τους μετά το τέλος της σχετικής σύγκρουσης.

Πολιτική επί του ζητήματος της Κλιματικής Κρίσης: απόρριψη ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, στόχος για περισσότερο ανταγωνισμό για τους σιδηροδρόμους & περισσότερη ιδιωτικοποίηση, απελευθέρωση αγοράς ταξί, κατάργηση φόρου αεροπορίας & προώθηση εναέριας κυκλοφορίας, βάση κλιματικής στρατηγικής του κόμματος σε τεχνολογία που ακόμα δεν έχει εφευρεθεί.

Για το Die Linke:

Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας: διάλυση του ΝΑΤΟ, απόσυρση της Bundeswehr από όλες τις ξένες αποστολές, τερματισμό των εξαγωγών όπλων, συνεργασία με τη Ρωσία & την Κίνα.

Φορολογικό Σύστημα: προώθηση φοροαπαλλαγής για άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 6.500 ευρώ το μήνα, θέσπιση φόρων στους εκατομμυριούχους για εξισορρόπηση του προηγούμενου εγχειρήματος, αύξηση του βασικού αφορολόγητου επιδόματος σε 14.000 ευρώ, αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 53% με ισχύ από 70.000 €, φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 εκατομμυρίου Ευρώ & άνω στο 5%, περί την χρηματοδότηση εξόδων της COVID-19 εισαγωγή φόρου περιουσίας μεταξύ 10% και 30% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 εκατομμυρίων Ευρώ.

Περί το Κοινωνικό Κράτος: Κατώτατος μισθός 13€ την ώρα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, εισαγωγή «Ελάχιστης Σύνταξης Αλληλεγγύης» ύψους 1.200 ευρώ – χρηματοδοτούμενη από φορολογικά έσοδα, προώθηση δημοσίου προγράμματος στέγασης αξίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δημιουργώντας 250.000 μονάδες κοινωνικής στέγασης & 130.000 διαμερίσματα δημοτικής & συνεργατικής ιδιοκτησίας, προώθηση εθνικού ανώτατου ορίου  ενοικίου απαγόρευση μετατροπής από ενοικίαση σε ιδιοκατοικημένη κατοικία σε σφιχτές αγορές κατοικιών, προώθηση ενίσχυσης δικαιωμάτων των ενοικιαστών.

Μεταναστευτική Πολιτική: απόρριψη απελάσεων, διάλυσητον οργανισμού προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex και προώθηση άσυλο για τους φτωχούς, τους περιβαλλοντικούς και τους κλιματικούς πρόσφυγες, αίτημα για τη νομική, πολιτική και κοινωνική ισότητα όλων των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία, επίδοση σε όλους τους μακροχρόνιους κατοίκους του δικαιώματος ψήφου & εκλογής, βελτίωση της αναγνώρισης των ξένων προσόντων, εισαγωγή ποσόστωσης για άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη δημόσια διοίκηση.

Πολιτική επί του ζητήματος της Κλιματικής Κρίσης: τέλος στον κινητήρα καύσης με ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2030, όριο ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα στους αυτοκινητόδρομους και πλήρη κρατική ιδιοκτησία της Lufthansa & της Deutsche Bahn, απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων έως και 500 χιλιόμετρα (λίγο περισσότερο από 300 μίλια), κλείσιμο περιφερειακών αεροδρομίων, τέλος εξόρυξης άνθρακα πριν από το 2038, προτάσεις για νέες θέσεις εργασίας για απολυμένους υπαλλήλους σε αυτούς τους τομείς: αντικατάσταση ανθρακωρυχείων με φυτείες κάνναβης μεγάλης κλίμακας απασχόληση υπαλλήλων της αεροπορικής βιομηχανίας σε ένα διευρυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το πρόγραμμα του ακροδεξιού AfD δεν θα αποτυπωθεί, διότι όλα τα άνωθεν κόμματα αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο συμμετοχή του προαναφερθέντος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Ως νικητής το SPD είναι ξεκάθαρο, ότι η CDU/CSU ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί στην θέση της αντιπολίτευσης, ότι υπάρχει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με Πράσινους & Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν εκκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιζητούν και προωθούν ταχύτατη εκκίνηση συνομιλιών με Πράσινους & Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσενιχ θα δηλώσει τα κάτωθι:

 • «Προσκαλέσαμε τους Πράσινους (Bündnis 90/Die Grünen) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) να προσέλθουν σε διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας αυτήν την εβδομάδα, αν θέλουν. Το SPD είναι έτοιμο να διεξαγάγει όχι μόνο γρήγορες, αλλά και αξιόπιστες συνομιλίες».

Ο Μάρκους Ζέντερ Πρόεδρος της CSU επρόκειτο να είναι ξεκάθαρος και θα δηλώσει το εξής για το αποτέλεσμα των εκλογών:

 • «Ξεκάθαρα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος έχει αυτή τη στιγμή ο Όλαφ Σολτς. Είναι η σειρά του SPD».
 • «Από την ξεκάθαρη δεύτερη θέση δεν μπορεί πραγματικά να νομιμοποιηθεί πραγματικά μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για CDU/CSU».
 • «Το να συγχαρείς κάποιον που έχει περισσότερες ψήφους, είναι θέμα στιλ. Και θέλω από αυτή τη θέση να το κάνω εμφατικά. Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών».

Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σκιαγραφηθεί το προφίλ του εν αναμονή Καγκελάριου και ξεκάθαρου νικητή των ομοσπονδιακών εκλογών του Olaf Scholz. Ο Olaf Scholz επρόκειτο να γεννηθεί στο Osnabrück της Γερμανίας την 14η Ιουλίου του 1958. 1977 θα αποφοιτήσει από το λύκειο στην γειτονιά Rahlstedt του Hamburg. 1978-1984 σπουδάζει νομικά, 1984-1985 θα βρεθεί στην πολιτική υπηρεσία, από το 1985 κατέχει πιστοποίηση δικηγόρου.

1998-2001 η πρώτη περίοδος όπου ο Olaf Scholz γίνεται μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag), Μάης 2001-Οκτώβριος 2001 θα είναι Υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο του  Hamburg. 2002-2011 είναι η δεύτερη περίοδος στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή (Bundestag) για τον Olaf Scholz, την περίοδο 2005-2007 θα είναι Πρώτος Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στη Bundestag, την περίοδο 2007-2009 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την περίοδο 2009-2011 θα είναι Αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας SPD στη Bundestag, από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 Αναπληρωτής Πρόεδρος του SPD, την περίοδο 2011-2018 Δήμαρχος του Hamburg. Χρέη εν ενεργεία Προέδρου του SPD θα χρηματίσει την περίοδο Φεβρουάριος 2018-Απρίλιος 2018, από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019 Αναπληρωτής Πρόεδρος του SPD.

Από τον Μάρτιο του 2018 και μέχρι σήμερα είναι Αντικαγκελάριος στην Κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού της Angela Merkel & παράλληλα κατέχει την θέση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών.

Ο Olaf Scholz ενσαρκώνει έναν τύπο Ηγέτη πλαισιωμένο με τη δύναμη του ρεαλισμού και της σταθερότητας, κάτι το οποίο απέδειξε στην διαχείριση της οικονομικής πλευράς της πανδημικής κρίσης και της κρίσης πλημμυρών στη Γερμανία, καθόλου τυχαίο ότι σε δημοσκόπηση (ARD) το εξαιρετικά στιβαρό ποσοστό 62% των πολιτών της Γερμανίας επιζητούν ως νέο Καγκελάριο τον Olaf Scholz και μόνο ένα πολύ ισχνό 16% τον Armin Laschet. Είναι όμως αλήθεια ότι ο Olaf Scholz δεν χαρακτηρίζεται για κάποιο ιδιαίτερο παθιασμένο πολιτικό λόγο, για αυτό και ο χαρακτηρισμός “Scholzomat”. Αντιμετωπίζει κριτικές για ζητήματα είτε κατά την θητεία του ως Δήμαρχος του Hamburg είτε κατά την παρούσα θητεία του στην Κυβέρνησης της απερχόμενης Καγκελάριου Merkel. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει όμως θέσεις όπως η αύξηση του Κατώτατου Μισθού ή τα περί Προγράμματος Στέγασης που δείχνουν ένα στιβαρό προοδευτικό πρόσημο. Φαίνεται να είναι και αυτός υπέρ κάποιας έκφανσης του δόγματος της δημοσιονομικής σταθερότητας, θα δούμε όμως πως αυτό θα μετεξελιχθεί υπό την ισχυρή επιρροή των Πρασίνων. Διότι μεγάλες προκλήσεις για τη ΕΕ βρίσκονται εμπρός μας με το σκεπτικό και στις Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία αρχές του 2022 όπως η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας & Ανάπτυξης όπως η δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού καίριο βήμα για Αμυντική Ένωση.

Την ώρα που σχεδιάζονται αυτές οι γραμμές ως πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός φαντάζει ο ΄΄Traffic Light΄΄ [SPD (206 Έδρες) – FDP (92 Έδρες) – GRÜNE (118 Έδρες): 416 Έδρες]. Σοσιαλδημοκράτες & Πράσινοι έχουν αρκετά και σημαντικά σημεία σύγκλισης στα προγράμματα τους, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινους & Φιλελεύθερους Δημοκράτες, όπου οι δεύτεροι είναι σκληροί υπέρμαχοι της λιτότητας της μη προώθησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και είναι γνωστό ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποτελούν επικίνδυνη δύναμη για κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος της ΕΕ.

Πηγές:

DW, available on the website: https://www.dw.com/en/german-election-what-are-the-german-party-programs/a-59103401?fbclid=IwAR1pyhbF2JKfHPzQ5YKKIhDMCnNV0Hb2mGSPMEhJVE5rpVIY8121L5a_hG8.

Federal Ministry of Finance, available on the website: https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/EN/Standardartikel/Ministry/Minister_and_State_Secretaries/olaf-scholz.html?fbclid=IwAR16xm-2DKMnIvwvx8nLV-iT73ij3Ys-agfHidR3HDgwzDx1GGKvLjKIezM.

The Washington Post, available on the website: https://www.washingtonpost.com/world/2021/09/27/germany-election-scholz-chancellor/?fbclid=IwAR2d1BdEXcwqmgeyA4a4XPu53CTIpQLEtRZk1TTLSPzU2QJoFsXuhpmsjV4.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος, η ανερχόμενη νέα εποχή Letta

Την περασμένη Κυριακή (03/10/2021) & Δευτέρα (04/10/2021) διεξήχθησαν στην Ιταλία ενδιάμεσες εκλογές με μήλον της έριδος δήμους (1.1184), δύο βουλευτικές θέσεις (σε Σιένα & Ρώμη) και μία περιφέρεια (Καλαβρία). Τα κόμματα προσέρχονταν στις συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις στην σκιά της ανασύνταξης της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας από τον ερχομό του πρώην […]

Κάνε εγγραφή