Δήμος Θερμαϊκού: Οικονομικός έλεγχος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ- Ερώτηση της Δημοτικής Παράταξης Δράση Πολιτών

Του Γεωργίου Χατζηβαλάση, Δημοτικού Συμβούλου

Προς : Τον Δήμαρχο Θερμαϊκού

Θέμα : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ 2012
(Η από 5/12/2019 Έκθεση της Ελεγκτικής Εταιρείας KSi Greece)

Κύριε Δήμαρχε,
Την 21η Ιανουαρίου ήρθε για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η αναφερόμενη στο θέμα Έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών, στην οποία περιγράφονται τυπικές και ουσιαστικές λογιστικές παραλείψεις αλλά και εξόφθαλμα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, πλημμελούς άσκησης καθηκόντων, αν όχι και, ποινικά κολάσιμων καταστάσεων, επί της οποίας έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Δεδομένου ότι ο Δήμος είναι ο αποκλειστικός μέτοχος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., η απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου έπρεπε να κοινοποιηθεί στον Δήμο και όχι στην Οικονομική Επιτροπή. Μπορεί η Οικονομική Επιτροπή να είναι η κατά νόμο αρμόδια για έγκριση, αλλά ο εποπτεύων φορέας είναι ο Δήμος. Το θέμα δεν είναι τυπικό, αλλά νομικά ουσιαστικό. Για τον λόγο αυτό και ο συντάξας την έκθεση, στην 1/29 σελίδα της συνοδευτικής του επιστολής, αναφέρει ρητώς: «Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή στο δημοτικό συμβούλιο.»

2. Επικεντρώνοντας στα κύρια σημεία της Βάσης για την Αρνητική Γνώμη του Ελεγκτή, χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είναι επουσιώδη, επισημαίνεται ότι:

• Η υλική και άϋλη περιουσία του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. δεν έχει καταγραφεί σε Μητρώο Παγίων, λόγω μη διενέργειας απογραφής κατά την έναρξη της λειτουργίας του, που προέκυψε από την συγχώνευση των 15 Νομικών Προσώπων που προϋπήρχαν αυτού. Την ίδια παρατήρηση είχε ξανακάνει και στον διαχειριστικό έλεγχο του 2011 (Έκθεση 18 Μαΐου 2018). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς την περιουσία του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και καθιστά αδύνατη την λογιστική παρακολούθηση των αποσβέσεων.

• Στα πλαίσια της διαδικασίας ελέγχου Τραπεζικών καταθέσεων όψεως και προθεσμίας, εντοπίστηκαν δύο Τραπεζικοί λογαριασμοί, συνολικού ύψους 11.009,00 €, οι οποίοι δεν απεικονίζονταν στις οικονομικές καταστάσεις!!!

• Στα πλαίσια των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν αγορές ύψους 30.111,00 €, με αποτέλεσμα να διατηρείται επιφύλαξη ως προς την πραγματική αξία των εν λόγω υποχρεώσεων.

• Στον λογαριασμό «έκτακτα και ανόργανα έξοδα» περιλαμβάνεται κονδύλιο ύψους 61.434,00 € ως έξοδα προηγούμενης χρήσης, για το οποίο δεν μπόρεσε να λάβει επαρκή τεκμήρια για την επιβεβαίωση του και ως εκ τούτου διατηρεί επιφυλάξεις για την πραγματική αξία των εν λόγω εξόδων. Σημειώνουμε εν προκειμένω ότι η ίδια ελεγκτική εταιρεία είχε διενεργήσει και τον έλεγχο της προηγουμένης χρήσης.

• Παρατηρεί περαιτέρω ότι το σύστημα του εσωτερικού ελέγχου χρήζει άμεσων βελτιώσεων διότι δεν υπάρχει Μητρώο Δικαιούχων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε αν όντως ήταν δικαιούχοι όσοι έκανα χρήση των υπηρεσιών ή αν κάποιος ενέταξε άγνωστο αριθμό δημοτών σ’ αυτές, για προσωπικούς ή ψηφοθηρικούς λόγους!!!

• Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα: α. υπολογισμού, β. βεβαίωσης και γ. παρακολούθησης των εσόδων!!! «Η μη ύπαρξη των παραπάνω διαδικασιών δημιουργεί διαχειριστική και λογιστική ανεπάρκεια όσον αφορά την αποτύπωση και πλήρη καταγραφή των εσόδων,… ειδικότερα την στιγμή που έχει διαπιστωθεί με σχετική δικαστική απόφαση υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων. Για τους λόγους αυτούς διατηρούμε επιφύλαξη αναφορικά με την πληρότητα των εσόδων, την λογιστικοποίηση των απαιτήσεων… » !!!!

Μετά από τα παραπάνω και επειδή ο Δήμος είναι ο μοναδικός μέτοχος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.

Advertisement

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

1. Γιατί πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση 7 ετών ο οικονομικός έλεγχος στο ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.;

2. Έχουν κλείσει διαχειριστικά τα οικονομικά έτη 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι οικονομικοί έλεγχοι των υπολοίπων χρήσεων 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019;

4. Ποιες είναι οι οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα χρήσεως των παραπάνω οικονομικών ετών;

5. Έχετε ζητήσει από την διοίκηση του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. την καθιέρωση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου;

6. Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς απόδοσης της ελληνικής Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι πλημμεληματικές αδικοπραξίες παραγράφονται μετά την παρέλευση 10ετίας, δημιουργούνται διαχρονικές ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των οικονομικών ελέγχων; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε;

7. Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον;

• Επισυνάπτεται η από 05/12/2019 Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτού

Ο Ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος

Γιώργος Χατζηβαλάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Μήπως η εξίσωση πτυχίων δεν είναι τόσο αρνητική τελικά;

Το τελευαταίο διάστημα αντιλαμβάνομαι πως όλο και περισσότερα άτομα έχουν ενοχληθεί με την υπερψήφιση του άρθρου για την ισοδυναμία των πτυχίων κολλεγίων και ιδιωτικών σχολών με εκείνα των δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ξεσηκώσει μια θύελλα αντιδράσεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις απόψεις να διίστανται. Γιατί όμως […]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κάνε εγγραφή