“Δεν μένουμε στα λόγια, χτίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον για τους νέους, για όλους μας”. Ο Γιώργος Βέργουλας, Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 μιλάει στην “Εναλλακτική” και στην Έλενα Ταμπουράκη.

Συνέντευξη στην Έλενα Ταμπουράκη

Η ενασχόλησή σας με την πολιτική πότε άρχισε; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην ενεργό συμμετοχή σας στα κοινά;

Πάντοτε με ενδιέφερε η πολιτική. Για πρώτη φορά ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική την δεκαετία του 70 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και είπε αυτοοργανωθείτε. Τότε άνοιξα γραφείο του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά στο χωριό που ασκούσα το Αγροτικό μου (Σκουτάρος Λέσβου).  Υπήρξα μέλος του ΠΑΣΟΚ για πολύ καιρό ωστόσο το εγκατέλειψα όταν έκανε δεξιά στροφή.  

Η αδικία, η αναξιοκρατία, η μεγάλη διαφθορά και ο νόμος του ισχυροτέρου ήταν οι βασικοί παράγοντες που με ώθησαν να ασχοληθώ με τα κοινά.

Όπως είναι γνωστό είστε μέλος του ΜέΡΑ25. Τι σας ώθησε στην ενσωμάτωσή σας στο εν λόγω κόμμα;

Είμαι μέλος του DiEM25 από το 2017, που αποτελεί το μοναδικό  Πανευρωπαϊκό Κίνημα που προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης. Συμμετείχα ενεργά στη διαμόρφωση του “New Deal for Europe”. Το ΜέΡΑ25 είναι “παιδί ” του DiEM25. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25 και συμμετείχα ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματός του tην υγεία. Φυσικό είναι να συμμετέχω πλήρως στη λειτουργία του εφόσον πιστεύω στο πρόγραμμά του.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου κατεβαίνετε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25. Σε περίπτωση εκλογής ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη μέρα;

Από την επόμενη κιόλας μέρα θα δουλέψω για την εφαρμογή των προτάσεών μας, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αναστροφή της μετανάστευσης των νέων, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και το κυριότερο την αναδιάρθρωση του χρέους (επτά τομές του ΜέΡΑ25) και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.  

Ως πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ, υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τον τομέα της υγείας;

Advertisement

Α. Άμεση Ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων.Β) Κοινή μηχανοοργάνωση ώστε τα Νοσοκομεία να μπορούν μεταξύ τους να επικοινωνούν ηλεκτρονικά για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με στόχο την ποιοτική υγεία για τους ασθενείς και την εξοικονόμηση χρημάτων. Γ. Μετατροπή συγκεκριμένων νοσοκομείων σε κέντρα απόκατάστασης και μετακίνηση άλλων στις παρυφές των πόλεων. Δ. Ειδικά μέτρα για την ψυχική υγεία και ειδικά μέτρα για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Πάντα με σεβασμό στον ασθενή και τα δικαιώματά του.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ σήμερα; Το ΜεΡΑ25 τι λύσεις προτείνει;

Στο ΕΣΥ σήμερα οι ασθενείς δεν βρίσκουν ούτε ποιοτική ούτε αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών τους. Ενώ οι γιατροί πραγματικά παλεύουν με όσα μέσα διαθέτουν αυτό δεν είναι αρκετό. Πολλές οι καθυστερήσεις, οι ελλείψεις σε υλικά και σε προσωπικό. Και παράλληλα ένας υπερτροφικός ιδιωτικός τομέας ο οποίος βρίσκει ευκαιρία να κερδοσκοπεί από τον πόνο και απελπισία του ασθενή ενώ παράλληλα χρεώνει με όλο και περισσότερα χρήματα το δημόσιο σύστημα μέσα από τις συμβάσεις που καταχράται. 

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

 Δημόσιο, δωρεάν ανθρωποκεντρικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ίση και υψηλού επιπέδου παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Πρέπει  να γίνουν Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν υπάρχουν (ΜΠΦΥ: παθολόγος ή γενικής ιατρικής, παιδίατρος, οδοντίατρος, νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, διοικητικό προσωπικό). Αποκέντρωση – Αναβάθμιση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Πλήρη στελέχωση όλων των Νοσοκομείων και αναβάθμιση των Νομαρχιακών. Ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και ηλεκτρονικη κάρτα ασθενούς που εντάσσεται σε ενιαίο (εθνικό) σύστημα διαχείρισης δεδομένων. Ανάπτυξη Εθνικής βιομηχανίας φαρμάκου – αντιδραστηρίων και υγειονομικού υλικού. Δια βίου Εκπαίδευση ειδικών, Ακαδημίες του ΕΣΥ. Συντονιστικά Όργανα Επιστημονικών Επιτροπών. Εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Ενιαίες εργασιακές σχέσεις στο σύστημα (όλοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης). Εκπόνηση του Υγειονομικού χάρτη της Ελλάδος. Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Κίνητρα μισθολογικά και μοριοδοτικά για το προσωπικό των ορεινών νομών / νησιών /συνόρων.

Τέλος, το μεγαλύτερο  ποσοστό των αναγνωστών μας είναι άνθρωποι της νέας γενιάς. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους περάσετε;

Θέλω να τους πω πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα γύρω τους. Να μην παραμένουν αμέτοχοι και να μην σκέφτονται μοιρολατρικά, να μην το βάλουν κάτω. Είμαστε δίπλα τους για να αλλάξουμε με δουλειά και επιμονή τις συνθήκες που τους κλέβουν ευκαιρίες και ένα μέλλον στην χώρα τους. Τους καταλαβαίνω βλέποντας τα παιδιά μου να αγωνιούν για το εργασιακό μέλλον τους, να δουλεύουν όλο περισσότερο με αβεβαιότητα. Τους ζητώ να σταθούν δίπλα μας και μαζί να κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας. Δεν μένουμε στα λόγια, χτίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον για τους νέους, για όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Το νέο πολιτικό σκηνικό της 8ης Ιουλίου

του Φώτη Κυζάκη Τι ξημέρωσε σήμερα; Ο ισχυρός αλλά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας που βγήκε από το χρονοντούλαπο της δεκαετίας του ‘90 και μια νέα Βουλή με Βαρουφάκη, Βελόπουλο και χωρίς Μιχαλιολάκο. Είναι πολλά τα ζητήματα την επομένη της κάλπης! Ας τα εξετάσουμε ένα ένα… Αρχικά […]

Κάνε εγγραφή