Δεύτερος γύρος Προεδρικών Εκλογών Τουρκοκυπριακής Κοινότητας: Νίκη Ερσίν Τατάρ – Ήττα Μουσταφά Ακιντζί, μία μαύρη μέρα για το Κυπριακό Ζήτημα

Χθες Κυριακή 18η Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών Εκλογών. Μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης και ισχυρών πιέσεων από την Τουρκία, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών έχουν ως εξής στο 100% της καταμέτρησης των ψήφων με συμμετοχή 67.29%, εγγεγραμμένοι/εγγεγραμμένες 199.029 ψηφοφόροι, προσέλευση στην κάλπη των 133.931 ψηφοφόρων, 3.699 ήταν οι άκυρες ψήφοι, 738 κάλπες:

 1. Ερσίν Τατάρ: 51.69% – 67.322 ψήφοι.
 2. Μουσταφά Ακιντζί: 48.31% – 52.910 ψήφοι.
 3. Διαφορά: 14.412 ψήφοι – 3.28%.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά περιοχή για τους δύο διεκδικητές (Ερσίν Τατάρ & Μουσταφά Ακιντζί) είναι τα παρακάτω:

(Α):Για την περιοχή της Αμμοχώστου:

 1. Ερσίν Τατάρ: 57.47%.
 2. Μουσταφά Ακιντζί: 42.53%.

(Β):Για την περιοχή Τρίκωμο:

 1. Ερσίν Τατάρ: 70.79%.
 2. Μουσταφά Ακιντζί: 29.21%.

(Γ):Για την περιοχή Λεύκα:

 1. Μουσταφά Ακιντζί: 52.56%.
 2. Ερσίν Τατάρ: 47.44%.

(Δ):Για την περιοχή Κερύνεια:

 1. Ερσίν Τατάρ: 50.55%.
 2. Μουσταφά Ακιντζί: 49.50%.

(Ε):Για την περιοχή Μόρφου:

 1. Μουσταφά Ακιντζί: 52.69%.
 2. Ερσίν Τατάρ: 47.31%.

Η πρώτη δήλωση του νικητή Ερσίν Τατάρ είχε ως εξής:

 • «Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας».
 • «Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον».
 • «Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».
 • «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Η πρώτη δήλωση του ηττημένου Μουσταφά Ακιντζί είχε ως εξής:

 • «Είχαμε μια περίεργη εκλογική διαδικασία. Συνεχάρην τον Ερσίν Τατάρ και του ευχήθηκα επιτυχία. Του έδωσα συγχαρητήρια επίσης για αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα τερματίζουν την 45χρονη πολιτική μου ζωή. Καλή επιτυχία στον λαό μας».

Το πρώτο σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν ήταν η παρακάτω:

 • «Τα συγχαρητήρια στον κ. Ερσίν Τατάρ που εκλέχθηκε πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, από μέρους μου και από μέρους του τουρκικού έθνους. Η Τουρκία, η Κύπρος και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να δείχνουν την ανάγκη για την προστασία του δικαίου».

Το πρώτο σχόλιο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν το παρακάτω:

Advertisement
 • «Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Ερσίν Τατάρ που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της TRNC (Κατεχόμενα). Θα εργαστούμε μαζί για την ευμάρεια, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Ερσίν Τατάρ έχει τις εξής θέσεις στα κάτωθι ζητήματα:

 • Λύση στο Κυπριακό: Λύση δύο κρατών που να στηρίζεται στην κυρίαρχη ισότητα.
 • Σχέση με την Τουρκία: Πιο στενές σχέσεις, συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.
 • Άνοιγμα των Βαρωσίων: Άνοιγμα περιοχής για χρήση από το «λαό».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί έχει τις παρακάτω θέσεις στα κάτωθι ζητήματα:

 • Λύση στο Κυπριακό: Ενοποίηση με την Ε/Κ πλευρά στη βάση της Ομοσπονδίας.
 • Σχέση με την Τουρκία: Αποσύνδεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» από την Τουρκία.
 • Άνοιγμα των Βαρωσίων: Άνοιγμα της περιοχής μετά από διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πρώτο συμπέρασμα, η μάχη ήταν ‘‘στήθος με στήθος’’ ανάμεσα στον Ερσίν Τατάρ & το Μουσταφά Ακιντζί, κρίθηκε στο νήμα, η διαφορά υπέρ του Ερσίν Τατάρ ήταν οριακή (3.28%), μία πύρρειος νίκη για τον Ρ.Τ. Ερντοάν & τον Ε. Τατάρ.

Δεύτερο συμπέρασμα, με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα το Κυπριακό Ζήτημα εισέρχεται σε εξαιρετικά επικίνδυνες ατραπούς. Η μόνη βιώσιμη λύση για ευοίωνο μέλλον αυτή της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, δείχνει να ‘‘σβήνει’’, η δε οριστική διχοτόμηση δείχνει να λαμβάνει την ‘‘τιμητική’’ της.

Τρίτο συμπέρασμα, τεράστιες ευθύνες για την επικράτηση του Ερσίν Τατάρ έχει ο Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήδη από το 2016 προέβη σε μία μακροχρόνια υπονόμευση του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία είχε ως εξής:

 1. Πρώτον: Σύνοδος για την Κύπρο στο Μον Πελεραν, Νοέμβριους 2016. Είπε στον Ακιντζί ότι πρέπει να φύγει, να πάει Κύπρο για ενημέρωση- «μου το ζήτησε ο Αντρος!» Χρησιμοποίησε τον Α. Κυπριανού για να περάσει ένα παντελώς ψευδές «αίτημα». Ήρθε Παρασκευή πίσω και το Σάββατο στις 10 το πρωί ήταν στην Αρχιεπισκοπή!
 2. Δεύτερον: Σύνοδος για την Κύπρο, Κραν Μοντάνα., Ιούνιος 2017. Ενώ έκανε ότι συζητούσε με τα ΗΕ τις εισηγήσεις Γκουτέρες, στο παρασκήνιο συναντήθηκε με τον Μ. Τσαβούσογλου και του πρότεινε «δύο κράτη» ή «συνομοσπονδία»! Πριν τη τελική συνάντηση, η ε/κ αποστολή ήταν έτοιμη για αναχώρηση. Ακολούθησε νέα συνάντηση των δύο στη Νέα Υόρκη.
 3. Τρίτον: Ακολούθησε η για τρία χρόνια και τρεις μήνες η γραμμή Αναστασιάδη «ποτε ξανά συνομιλίες όσο είμαι προεδρος». Ενδιάμεσα, Μάρτιος 2018, η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για μετατροπή του Πλαισίου Γκουτέρες σε «στρατηγική συμφωνία για τη λύση».
 4. Τέταρτον: πανδημία, κλείσιμο σημείων διέλευσης χωρίς καμμιά διαβούλευση με τον τ/κ ηγέτη, σταθερά κλειστό το «σημείο ελέγχου» στη Λήδρας-«μιτσοκάμμιμαν» στο ΕΛΑΜ…
 5. Πέμπτον: οι πολιτικά υποκινούμενες δύο εκδηλώσεις στο «σημείο ελέγχου» στη Δερύνεια, Κυριακή 11/10 και Σάββατο 17/10, παραμονή της ψηφοφορίας. Επέλεξαν τις δύο ημερομηνίες στέλλοντας ένα φανερό μήνυμα στους τ/κ «γυρίστε στον Τατάρ!»-όποιος γνωρίζει στοχειώδη πραματα για τους τ/κ, καταλαβαίνει. Ο εγκέφαλος των δύο εκδηλώσεων γνώριζε-επίσης.

Τέταρτο συμπέρασμα, παρεμβάσεις υπέρ του Ε. Τατάρ και κατά του Μ. Ακιντζί σαφέστατα έγινα και από πλευράς Τουρκίας (Ερντοάν – Οκτάυ – Τούρκος Πρέσβης). Αυτές όμως οι παρεμβάσεις είχαν υπόβαθρο τις συνομιλίες του Ν. Αναστασιάδη με τον Μ. Τσαβούσογλου.

Πέμπτο συμπέρασμα, ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε σκληρή μάχη μέχρις εσχάτων, έδειξε πως είναι να είσαι Ανεξάρτητος Πολιτικός Ηγέτης που μάχεσαι για το ευοίωνο μέλλον του Λαού σου. Ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να αποχωρεί από την κυπριακή πολιτική σκηνή, η κληρονομιά του θα μείνει ανεξίτηλη και οδηγός για την μόνη βιώσιμη λύση του Κυπριακού Ζητήματος.

Δυστυχώς, το 2004 με το εξαιρετικό Σχέδιο-Ανάν V αλλά και το 2017 στο Κραν-Μοντάνα της Ελβετίας χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και μεγίστη ευθύνη φέρουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Β' γύρος Προεδρικών Εκλογών Τουρκοκυπριακής Κοινότητας

Του Θωμά Χλίβερ. Το όνειρο επανένωσης της Κύπρου έχει πεθάνει. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε πέθανε, αλλά μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Κύπρο χθες, είναι σίγουρο ότι έχουν πεθάνει. Εξαντλήθηκε η υπομονή των τουρκοκυπρίων με τους ελληνοκύπριους και την έλλειψη θέλησής τους για επανένωση, και εκλέχτηκε ο Ερσίν […]

Κάνε εγγραφή