Δύο χρόνια από την υπογραφή της Σπουδαίας Συνθήκης των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα & την Βόρεια Μακεδονία

Σήμερα 17 του Ιούνη 2020 αισίως συμπληρώνονται δύο ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή μιας εξέχουσας διεθνούς συνθήκης ανάμεσα στο κράτος μας και το κράτος της Βορείου Μακεδονίας.

Στις 17 του Ιούνη του 2018 μετά από πολλά χρόνια δυστοκίας και από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων των Κυβερνήσεων Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ με Υπουργούς Εξωτερικών τον Ν. Κοτζιά & τον Ν. Ντιμιτροφ, θα υπογραφεί στην Μεγάλη Πρέσπα –λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία & την Αλβανία- η επονομαζόμενη Συμφωνία τότε σήμερα Συνθήκη των Πρεσπών.

Μαζί με τους Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το παρόν είχαν δώσει ο Μάθιου Νίμιτς ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Φεντερίκα Μογκερίνι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ο Γιοχάνες Χαν αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διεύρυνση και η Ροζμαρί Ντι Κάρλο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις.

Κατά την άποψη του γράφοντα η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου και κοινά επωφελούς συμβιβασμού για την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, πετυχαίνοντας τα εξής:

 • Η Συνθήκη ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή της χώρας μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.
 • Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
 • Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
 • Η κυβέρνηση της Ελλάδας ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. Το οποίο και έγινε.
 • Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματος της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
 • Η Συνθήκη προέβλεπε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης. Η συνταγματική αναθεώρηση έγινε, η κύρωση της Συνθήκης έγινε, η κύρωση για το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ έγινε.
 • Με τη Συνθήκη αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7).
 • Το όνομα εγγράφεται στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία. Ήδη έχει αρχίσει η εν λόγω διαδικασία, βλέπε Ισραήλ – Ρωσία – ΗΠΑ.
 • Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειες της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
 • Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
 • Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειας τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
 • Η Συνθήκη προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η Συνθήκη δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7).
 • Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η Συνθήκη προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ). Όλα έχουν λάβει τον δρόμο της υλοποίησης.
 • Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη Συνθήκη εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
 • Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
 • Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.
 • Με τις εργασίες της Επιτροπής περί των εκπαιδευτικών θεμάτων, τα βιβλία ιστορίας της γείτονος χώρας άλλαξαν και απαλείφθηκαν τα στοιχεία αλυτρωτισμού.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 η Βουλή της χώρας με 153 ψήφους θα κυρώσει την Ιστορική Συνθήκη των Πρεσπών, Α. Τσίπρας, Ζ. Ζάεφ, Γ. Στόλτεμπεργκ, Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν, Ντόναλντ Τουσκ, Charles Michel, Π. Μοσκοβισί & Ν. Ντιμιτρόφ θα δηλώσουν τα εξής:

 • Α. Τσίπρας: «Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».
 • Ζ. Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός».
 • Γ. Στόλτεμπεργκ: «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
 • Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν: «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
 • Ντόναλντ Τουσκ: «Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό».
 • Charles Michel: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».
 • Π. Μοσκοβισί: «Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
 • Ν. Ντιμιτρόφ: «Αγαπητέ Αλέξη, Γιώργο και Νίκο, Το θάρρος και η ελπίδα νίκησε τον φόβο. Το μέλλον είναι εκεί. Όπως λέει συχνά ο Νίκος, η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή. Είμαι τόσο υπερήφανος για αυτό που κάναμε. Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των εθνών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός!».

Στις 23.07.2018 Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας θα βραβευτούν με το Βραβείο «Mimar Mira» στο Μόσταρ της Ερζεγοβίνης του «ειρηνοποιού», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνική Συνεργασία.

Α. Τσίπρας & Ζ. Ζάεφ ήταν επίσημα προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης από την κάτοχο του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας).

Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας στις 16 Φεβρουαρίου του 2019 βραβεύθηκαν με το Σπουδαίο Βραβείο Ewald von Kleist στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στις 28 Ιουνίου του 2019 με το βραβείο Remarkable Achievement Awards 2019, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λονδίνο η πλατφόρμα δικτύωσης για την Ευρώπη, Emerging Europe.

Έλαβαν το παραπάνω Βραβείο και ήταν προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης, διότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της ΕΕ από την εποχή των Συμφωνιών του Ντέιτον το 1995, διότι πάνω από όλα η Συνθήκη των Πρεσπών προάγει τα εξής τρία στοιχεία:

 • Ειρήνη & Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 αποφασίστηκε πως ο Α. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ θα βραβευτούν στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 με το εξέχον Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας. Μάλιστα ο Ράινχαρντ Τζίνκαν πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL) ανέφερε τα εξής:

 • «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραφ Ζάεφ με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία, δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων».
 • «Και οι δύο (πρώην πρωθυπουργοί), αλλά ιδιαίτερα ο Έλληνας, έθεσαν την πολιτική λογική πάνω από την προσωπική τους καριέρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παραμονή στα αξιώματα. Χωρίς τον Τσίπρα και τον Ζάεφ η διένεξη για τη ονομασία δεν θα είχε τελειώσει και η μακροχρόνια διαμάχη (για το όνομα) θα μπορούσε να συνεχίσει την αποσταθεροποίησης όλης της περιοχή των Βαλκανίων».

Να σημειωθεί ότι, η θεσμοθέτηση του παραπάνω βραβείου υπήρξε στα 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε για την αιώνια υπενθύμιση των τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας του 1648 που έληξε τον Τριακονταετή Πόλεμο (α: θρησκευτική  ειρήνη, β: ανεκτικότητα & γ: το ομοσπονδιακό σύστημα). Όπως ανέφερε στο άρθρο της η Ειρήνη Αναστασοπούλου στην DW με τίτλο «Σε Τσίπρα και Ζάεφ το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας»:

Advertisement
 • «Με το βραβείο τιμούνται προσωπικότητες ή εκπρόσωποι κρατών, που έχουν αναδειχθεί σε πρότυπο για την Ευρώπη και τον κόσμο για το έργο τους υπέρ της ειρήνης.
 • Ανάμεσα σε όσους έχουν παραλάβει το βραβείο, που συνοδεύεται από 100.000 ευρώ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό γερμανικού βραβείου, είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Κόφι Ανάν, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση του Εναέριου Χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα με βάση τα Άρθρα 13 & 18 της Συνθήκης των Πρεσπών και υπό το πνεύμα των σχετικών Άρθρων της Σύμβασης περί του Δικαίου της Θαλάσσης (1982) για τα δικαιώματα των Περίκλειστων Κρατών θα παράσχει προνομιακό καθεστώς στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Μακεδονία. Κατά τον γράφοντα αυτό πρέπει να προωθηθεί τάχιστα είναι προς όφελος της χώρας μας, της Βόρειας Μακεδονίας και συνολικά των Βαλκανίων.

Η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί κατά ξεκάθαρο τρόπο μια πρώτης τάξεως επιτυχία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, αλλά για τα πολύπαθα Βαλκάνια και σαφέστατα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενσαρκώνει έναν αμοιβαίο & κοινά επωφελή συμβιβασμό, ένα εξαιρετικό θετικής φύσεως παράδειγμα-πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διεθνούς διαφοράς.

Με την Συνθήκη των Πρεσπών ο Α. Τσίπρας μετετράπη με το χρόνο σε έναν Δυτικό – Ευρωπαίο Ηγέτη με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διθύραμβοι γράφονταν από τον ευρωπαϊκό & τον διεθνή τύπο, ακόμα και ένας σκληρός αντίπαλος του ο Β. Σόιμπλε πρώην ΥΠΟΙΚ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και νυν Προέδρου της Bundestag τον χαρακτήρισε ως Statesman.

Τέλη Ιανουαρίο με αρχές Φεβρουαρίου του 2019, ο δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν στην γερμανική εφημερίδα Zeit θ’ αναφέρει ότι η τελική κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή στις 25 του Ιανουαρίου ήταν μια θετική είδηση για την Ευρώπη εδώ και καιρό, ανάμεσα στα γραφόμενα του τα εξής έχουν ιδιαίτερο βάρος:

 • «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πρώτη πραγματικά καλή είδηση από την Ευρώπη διεθνώς εδώ και πολύ καιρό. Το ότι έρχεται κατά περίεργο τρόπο από αυτήν την κυβέρνηση έχει τρεις λόγους: ο Τσίπρας είναι αριστερός, ο Τσίπρας έχει ατσάλινα νεύρα και ο Τσίπρας έχει θάρρος».
 • «Εάν χάσει τις εκλογές μπορεί να παρηγορηθεί. Έγραψε ιστορία. Η τόλμη του κατά το πρότυπο του Βίλι Μπραντ θα ταίριαζε αυτές τις ημέρες και σε άλλους Ευρωπαίους».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ ομνύουν στην πιστή εφαρμογή της Συνθήκης, τώρα ομολογούν και θετικά αυτής όπως η ομολογία σε άρθρο στο ΈΘΝΟΣ του ΥΠΕΞ της χώρας μας Νίκου Δένδια για ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Κάποτε ο Α. Τσίπρας θ’ αναφέρει τα παρακάτω:

 • «Για μας, Πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες».

Μπροστά κανείς δεν προχώρησε με ψευδεπίγραφο πατριωτισμό & επικίνδυνο εθνικισμό.

Μπροστά προχωράμε με Αμοιβαίους & Κοινά Επωφελείς Συμβιβασμούς.

Η Συνθήκη των Πρεσπών έφερε μια νέα – θετική εποχή, ας την έχουμε παράδειγμα για την επίλυση των διμερών διαφορών με όλους τους γείτονες μας.

Το πνεύμα της Συνθήκης των Πρεσπών πρέπει να διαπεράσει ολόκληρη την Εξωτερική Πολιτική της χώρας, να αποτελέσει ”θεωρητική βάση” για την επίλυση των διμερών διαφορών με την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ακούσατε τον κρότο;

Άκουσε κανένας το μπαμ; Άκουσε κανένας τον μεγάλο κρότο της επικοινωνιακής φούσκας της κυβέρνησης; Η λεγόμενη “λίστα Πέτσα”, το μεγαλύτερο μιντιακό σκάνδαλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη της Μεταπολίτευσης, τηρουμένων των αναλογιών των κοινωνικών συνθηκών, άρχισε με αργούς ρυθμούς να αποκαλύπτεται. Με αρχή την ερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για […]

Κάνε εγγραφή