Επέτειος δύο χρόνων από την κύρωση της Σπουδαίας Συνθήκης των Πρεσπών

Σήμερα 25η Ιανουαρίου του 2021 συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την κύρωση στην Βουλή μας της Σπουδαίας Συνθήκης των Πρεσπών.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά τοξικό κλίμα με κύρια ευθύνη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου πωλούσε ψευδεπίγραφο πατριωτισμό & επικίνδυνο εθνικισμό χάριν μικροκομματικού οφέλους, η Συνθήκη των Πρεσπών θα κυρωθεί με την εξαιρετικά σημαντική πλειοψηφία 153 ψήφων, 145 από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & τις ψήφους των:

 • Έλενα Κουντουρά,
 • Κατερίνα Παπακώστα,
 • Σταύρος Θεοδωράκης,
 • Σπύρος Δανέλλης,
 • Γιώργος Μαυρωτάς,
 • Σπύρος Λυκούδης,
 • Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
 • Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Μετά την κύρωση, η Συνθήκη των Πρεσπών εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με την υπογραφή του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αποτελεί Νόμο του Κράτους μας (Ν. 4588/2019 με τίτλο: “Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών“).

Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας θα γράψει τα παρακάτω στο twitter:

 • «Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».

Την 25η Ιανουαρίου 2019 οι Α. Τσίπρας, Ζ. Ζάεφ, Γ. Στόλτεμπεργκ, Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν, Ντόναλντ Τουσκ, Charles Michel, Π. Μοσκοβισί & Ν. Ντιμιτρόφ θα δήλωναν τα εξής:

 • Α. Τσίπρας: «Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».
 • Ζ. Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός».
 • Γ. Στόλτεμπεργκ: «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
 • Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν: «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
 • Ντόναλντ Τουσκ: «Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό».
 • Charles Michel: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».
 • Π. Μοσκοβισί: «Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
 • Ν. Ντιμιτρόφ: «Αγαπητέ Αλέξη, Γιώργο και Νίκο, Το θάρρος και η ελπίδα νίκησε τον φόβο. Το μέλλον είναι εκεί. Όπως λέει συχνά ο Νίκος, η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή. Είμαι τόσο υπερήφανος για αυτό που κάναμε. Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των εθνών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός!».

Κατά την άποψη του γράφοντα, η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου και κοινά επωφελούς συμβιβασμού για την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, πετυχαίνοντας τα εξής:

 • Η Συνθήκη ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή της χώρας μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.
 • Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
 • Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
 • Η κυβέρνηση της Ελλάδας ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. Το οποίο και έγινε.
 • Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματος της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
 • Η Συνθήκη προέβλεπε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης. Η συνταγματική αναθεώρηση έγινε, η κύρωση της Συνθήκης έγινε, η κύρωση για το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ έγινε.
 • Με τη Συνθήκη αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7).
 • Το όνομα εγγράφεται στο σύνταγμα της Βορείου Μακεδονίας με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία. Ήδη έχει αρχίσει η εν λόγω διαδικασία, βλέπε Ισραήλ – Ρωσία – ΗΠΑ.
 • Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειες της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
 • Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
 • Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειας τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
 • Η Συνθήκη προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η Συνθήκη δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7).
 • Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η Συνθήκη προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ). Όλα έχουν λάβει τον δρόμο της υλοποίησης.
 • Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη Συνθήκη εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
 • Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
 • Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.
 • Με τις εργασίες της Επιτροπής περί των εκπαιδευτικών θεμάτων, τα βιβλία ιστορίας της γείτονος χώρας άλλαξαν και απαλείφθηκαν τα στοιχεία αλυτρωτισμού.

Στις 23.07.2018 Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας θα βραβευτούν με το Βραβείο «Mimar Mira» στο Μόσταρ της Ερζεγοβίνης του «ειρηνοποιού», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνική Συνεργασία.

Α. Τσίπρας & Ζ. Ζάεφ ήταν επίσημα προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης από την κάτοχο του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας).

Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας στις 16 Φεβρουαρίου του 2019 βραβεύθηκαν με το Σπουδαίο Βραβείο Ewald von Kleist στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στις 28 Ιουνίου του 2019 με το βραβείο Remarkable Achievement Awards 2019 τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λονδίνο η πλατφόρμα δικτύωσης για την Ευρώπη, Emerging Europe.

Έλαβαν το παραπάνω Βραβείο και ήταν προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης, διότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της ΕΕ από την εποχή των Συμφωνιών του Ντέιτον το 1995, διότι πάνω από όλα η Συνθήκη των Πρεσπών προάγει τα εξής τρία στοιχεία:

 • Ειρήνη & Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 αποφασίστηκε πως ο Α. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ θα βραβευτούν στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 με το εξέχον Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας. Μάλιστα ο Ράινχαρντ Τζίνκαν πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL) ανέφερε τα εξής:

 • «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραφ Ζάεφ με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία, δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων».
 • «Και οι δύο (πρώην πρωθυπουργοί), αλλά ιδιαίτερα ο Έλληνας, έθεσαν την πολιτική λογική πάνω από την προσωπική τους καριέρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παραμονή στα αξιώματα. Χωρίς τον Τσίπρα και τον Ζάεφ η διένεξη για τη ονομασία δεν θα είχε τελειώσει και η μακροχρόνια διαμάχη (για το όνομα) θα μπορούσε να συνεχίσει την αποσταθεροποίησης όλης της περιοχή των Βαλκανίων».

Να σημειωθεί ότι, η θεσμοθέτηση του παραπάνω βραβείου υπήρξε στα 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε για την αιώνια υπενθύμιση των τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας του 1648 που έληξε τον Τριακονταετή Πόλεμο (α: θρησκευτική  ειρήνη, β: ανεκτικότητα & γ: το ομοσπονδιακό σύστημα). Όπως ανέφερε στο άρθρο της η Ειρήνη Αναστασοπούλου στην DW με τίτλο «Σε Τσίπρα και Ζάεφ το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας»:

 • «Με το βραβείο τιμούνται προσωπικότητες ή εκπρόσωποι κρατών, που έχουν αναδειχθεί σε πρότυπο για την Ευρώπη και τον κόσμο για το έργο τους υπέρ της ειρήνης.
 • Ανάμεσα σε όσους έχουν παραλάβει το βραβείο, που συνοδεύεται από 100.000 ευρώ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό γερμανικού βραβείου, είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Κόφι Ανάν, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ».

Τον δε Δεκέμβριο του 2020, από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Έσσης (ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας) Μπόρις Ράιν είχε ανακοινωθεί ότι Α. Τσίπρας & Ζ. Ζάεφ θα λάμβαναν το εξέχον Βραβείο Ειρήνης της Έσσης για το έτος 2020. Το εν προκειμένω βραβείο λαμβάνουν προσωπικότητες κύρους διεθνούς επιπέδου για την  αδιαμφισβήτητη συμβολή στην επίλυση πολυετών διαφορών και στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών. Ο Μπόρις Ράιν πρόκειται να αναφέρει τα παρακάτω:

 • «Για αυτόν τον λόγο σας απονέμουμε από κοινού το Βραβείο Ειρήνης 2020 του κρατιδίου της Έσσης. Τιμούμε έτσι το θάρρος που επιδείξατε για την επίτευξη επίπονων συμβιβασμών και τον αγώνα σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις χώρες σας. Δεν υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων, κύριε Τσίπρα, που θα παρέμεναν σταθεροί στην πορεία τους, ενώ διακυβεύεται η κυβερνητική συνεργασία τους. Αντισταθήκατε και οι δύο σε όλες τις αντιξοότητες. Αυτό που δεν κατάφεραν επί δεκαετίες εκατοντάδες διπλωματών, το καταφέρατε εσείς οι δύο με την αισιοδοξία και την επιμονή σας! Το έθεσε, μάλιστα, εύστοχα ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ, όταν είπε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: “Αν ήταν εύκολη υπόθεση, δεν θα χρειαζόμασταν εμείς οι δύο για να την εφαρμόσουμε”. Υπήρξατε αμφότεροι οι εγγυητές της επιτυχίας»
 • «Με τους δύο σας ξεκίνησε για πρώτη φορά μία περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Χάρη σε εσάς τους δύο άνοιξε ο δρόμος για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία συμμαχικό μέλος του ΝΑΤΟ και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε επίδραση αυτής της επιτυχίας εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η ειρηνική διευθέτησή σας στέλνει ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρότερου. Υπάρχει και στον σημερινό κόσμο μας ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας. Κι εσείς δεν κάνατε τίποτε λιγότερο από το να συνεχίσετε να χαράζετε τον ευρωπαϊκό δρόμο με εξαιρετικό τρόπο, χωρίς την απώλεια εθνικών ταυτοτήτων»

Για την ιστορία, το εν προκειμένω βραβείο έχει θεσμοθετηθεί από το 1995, έχει δε δοθεί σε προσωπικότητες όπως η διεθνής διαμεσολαβήτρια και πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, ο Δαλάι Λάμα, σε Αρχηγούς Κρατών – σε Διπλωμάτες – σε Πολιτικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση του Εναέριου Χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα με βάση τα Άρθρα 13 & 18 της Συνθήκης των Πρεσπών και υπό το πνεύμα των σχετικών Άρθρων της Σύμβασης περί του Δικαίου της Θαλάσσης (1982) για τα δικαιώματα των Περίκλειστων Κρατών θα παράσχει προνομιακό καθεστώς στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Μακεδονία. Κατά τον γράφοντα αυτό πρέπει να προωθηθεί τάχιστα είναι προς όφελος της χώρας μας, της Βόρειας Μακεδονίας και συνολικά των Βαλκανίων.

Η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί κατά ξεκάθαρο τρόπο μια πρώτης τάξεως επιτυχία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, αλλά για τα πολύπαθα Βαλκάνια και σαφέστατα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενσαρκώνει έναν αμοιβαίο & κοινά επωφελή συμβιβασμό, ένα εξαιρετικό θετικής φύσεως παράδειγμα-πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διεθνούς διαφοράς.

Με την Συνθήκη των Πρεσπών ο Α. Τσίπρας μετετράπη με το χρόνο σε έναν Δυτικό – Ευρωπαίο Ηγέτη με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διθύραμβοι γράφονταν από τον ευρωπαϊκό & τον διεθνή τύπο, ακόμα και ένας σκληρός αντίπαλος του ο Β. Σόιμπλε πρώην ΥΠΟΙΚ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και νυν Προέδρου της Bundestag τον χαρακτήρισε ως Statesman.

Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2019, ο δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν στην γερμανική εφημερίδα Zeit θ’ αναφέρει ότι η τελική κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή στις 25 του Ιανουαρίου ήταν μια θετική είδηση για την Ευρώπη εδώ και καιρό, ανάμεσα στα γραφόμενα του τα εξής έχουν ιδιαίτερο βάρος:

 • «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πρώτη πραγματικά καλή είδηση από την Ευρώπη διεθνώς εδώ και πολύ καιρό. Το ότι έρχεται κατά περίεργο τρόπο από αυτήν την κυβέρνηση έχει τρεις λόγους: ο Τσίπρας είναι αριστερός, ο Τσίπρας έχει ατσάλινα νεύρα και ο Τσίπρας έχει θάρρος».
 • «Εάν χάσει τις εκλογές μπορεί να παρηγορηθεί. Έγραψε ιστορία. Η τόλμη του κατά το πρότυπο του Βίλι Μπραντ θα ταίριαζε αυτές τις ημέρες και σε άλλους Ευρωπαίους».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ ομνύουν στην πιστή εφαρμογή της Συνθήκης, τώρα ομολογούν και θετικά αυτής.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021 ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας υποδεχόταν τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης Βορείου Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, μάλιστα θα υπέγραφαν 3 Μνημόνια Συνεργασίας:

 • Στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης,
 • Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας,
 • Μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά την συνάντηση θα δήλωνε τα παρακάτω:

 • «Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Μπουγιάρ, χαίρομαι πραγματικά που σε συναντώ για άλλη μια φορά εδώ στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά τη σύντομη συνομιλία που είχαμε στο περιθώριο του Economist Forum.
 • Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί μακρόν, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση κοινών προσπαθειών για αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις.
 • Σήμερα πηγαίνουμε τις σχέσεις μας ένα βήμα παραπέρα υπογράφοντας τρία Μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το δεύτερο στον τομέα της πολιτικής προστασίας και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 • Οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να γίνουν βάσει του διμερούς μας Σχεδίου Δράσης.
 • Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο εμπόριο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτές με τις σειρά τους έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να φέρουν ευημερία και στις δύο χώρες μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
 • Αγαπητέ Μπουγιάρ, μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοικτοί μεταξύ μας. Μπορούμε εμείς, η Ελλάδα, να είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας.
 • Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ουσιαστικό συμφέρον την σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία σας.
 • Η Ελλάδα είναι στενός γείτονας. Έχουμε κοινά σύνορα. Ήδη έχουμε καλωσορίσει τη χώρα σας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
 • Η Ελλάδα διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.
 • Και στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, βάσει της υφιστάμενης αιρεσιμότητας, βάσει της ατομικής επίδοσης και βεβαίως βάσει της νέας διευρυνσιακής μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Η Ελλάδα είναι ιστορικά και ενεργά υποστηρικτική της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εδώ και δύο δεκαετίες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, επειδή πιστεύουμε ότι αυτός δεν είναι μόνον ο καλύτερος, αλλά ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι. Πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του κοινού Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
 • Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη Ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν.
 • Παράλληλα, οι χώρες της περιοχής πρέπει να συνεχίσουν στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Και να σέβονται βασικές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
 • Θα ήθελα αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω για την ευθυγράμμιση της χώρας σας με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την Τουρκία. Έχει σημειωθεί και εκτιμηθεί ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα.
 • Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Αλλά στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η οδός για εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε είναι η πλήρης, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας.
 • Σχεδόν δύο χρόνια μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος.
 • Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος. Από τη μία, όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων.
 • Από την άλλη, για την εξάλειψη του «προγράμματος αρχαιοποίησης». Την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων.
 • Κύριε Υπουργέ, οφείλω να πω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τί έχει συμβεί στην αρχαιότητα. Και ένα πράγμα είναι καθαρό. Με όλο το δέοντα σεβασμό, οι συμπατριώτες σας – και το έχετε αποδεχθεί – δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό ποταμό, δεν ήταν παρόντες στην Ισσό, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα.
 • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θίξαμε επίσης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να παράσχει υποστήριξη στην προμήθεια των εμβολίων για COVID-19 για την Βόρεια Μακεδονία, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής.
 • Αυτό είναι ένα θέμα που έχω ήδη εγείρει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Και θα ήθελα να πω επίσης ότι ο Πρωθυπουργός μας, ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης, είναι πολύ δραστήριος στον τομέα αυτό.
 • Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία του να έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο. Πάντα στη βάση διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
 • Επίσης αναφέρθηκα στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη βάση των ίδιων αρχών που μόλις ανέφερα.
 • Επίσης, υπογραμμίζω τη σημασία να υπάρξει μία ομαλή συνέχιση αυτών των συζητήσεων και την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από προκλητικές ενέργειες.
 • Αγαπητέ Μπουγιάρ, η συνάντησή μας σήμερα ανοίγει το δρόμο για πρόσθετα βήματα με σκοπό την αναβάθμιση της διμερούς μας συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στη διεξαγωγή του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να διευρύνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας προς όφελος των λαών μας, προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος της περιοχής μας, αλλά και της Ευρώπης.
 • Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στην Αθήνα σήμερα. Είναι μεγάλη μου χαρά.»

Αμέσως μετά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι είχε εξαιρετικά θετική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμφώνησαν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων για πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών.

Κάποτε ο Α. Τσίπρας θ’ αναφέρει τα παρακάτω:

 • «Για μας, Πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες».

Μπροστά κανείς δεν προχώρησε με ψευδεπίγραφο πατριωτισμό & επικίνδυνο εθνικισμό.

Μπροστά προχωράμε με Αμοιβαίους & Κοινά Επωφελείς Συμβιβασμούς.

Η Συνθήκη των Πρεσπών έφερε μια νέα – θετική εποχή, ας την έχουμε παράδειγμα για την επίλυση των διμερών διαφορών με όλους τους γείτονες μας.

Ας γίνει το πνεύμα της Συνθήκης των Πρεσπών οδηγός και για άλλα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής (βλέπε ελληνοτουρκικά).

Ας σκεφτούμε ”out of the box” & τότε θα δούμε ν’ ανοίγεται μπροστά μας μονοπάτι ευοίωνου μέλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η θετική αύρα από το Ντολμά Μπαχτσέ & η ανάγκη για Νέα Εθνική Γραμμή στα Ελληνοτουρκικά

Στις 25 Ιανουαρίου 2021 Ελλάδα & Τουρκία/Τουρκία & Ελλάδα εκκίνησαν τον 61ο Γύρο Διερευνητικών Επαφών στην İstanbul (Κωνσταντινούπολη). Μετά το πέρας αυτών δεν υπήρξαν ‘‘διαρροές’’ επίσημου χαρακτήρα για το τι συζητήθηκε, αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Διότι οι διαρροές είναι σίγουρη οδός για καταστροφή των συνομιλιών. Άλλα θετικά στοιχεία ήταν η […]

Κάνε εγγραφή