Ερώτηση Δημ.Συμβούλου Γ.Χατζηβαλάση για τα Κοιμητήρια στην Δημ. Ενότητα Περαίας (Δήμος Θερμαϊκού)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Γεωργίου Χατζηβαλάση, Δημοτικού Συμβούλου
Προς : Τον Δήμαρχο Θερμαϊκού

Κύριε Δήμαρχε,
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα του υπερκορεσμού των Κοιμητηρίων της Περαίας. Ο συγκεκριμένος χώρος οροθετήθηκε το 1923 για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μικρής τότε κοινότητας Περαίας, που αριθμούσε λιγότερους από 1.000 κατοίκους. Η αλματώδης ανοικοδόμηση που παρουσιάστηκε από το 1990 μέχρι το 2010 και η γεωμετρική αύξηση του πληθυσμού, που ξεπερνά σήμερα τις 20.000 κατοίκους, έχει διογκώσει δυσανάλογα τις ανάγκες ταφής και καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.

Δεν θα αναφερθώ σε παραδείγματα και δεν θα αναλωθώ σε περιγραφή καταστάσεων που όλοι γνωρίζουμε. Μια απλή επίσκεψη στον χώρο είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ενδεικτικά θα επικαλεστώ μόνο την άλογη οριοθέτηση των χώρων ταφής (μνημάτων), την ελλιπή οργάνωση του οστεοφυλακίου, την έλλειψη βασικών δομών υγιεινής κλπ, λόγος για το οποίο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ο υφιστάμενος χώρος, ως κοιμητήριο.

Η όλη κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πλημμελή εφαρμογή του κανονισμού των κοιμητηρίων, που δίνει την εντύπωση μιας ακανόνιστης και άναρχης λειτουργίας του χώρου. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου στο Δήμο, κατά παράβαση των άρθρων 6, 8, 10 & 11 του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων, καλούνται για εκταφή οι συγγενείς των ενταφιασθέντων το 2014 ενώ παραμένουν ενταφιασμένοι θανόντες πολύ προγενέστερων ετών. Υπάρχουν φωτογραφίες από τις επιτάφιες στήλες που το αποδεικνύουν, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στον Δήμο.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας είναι σαφής. Προβλέπεται αρχική ταφή για 5 χρόνια, τα οποία μπορούν να παραταθούν για 1+1 έτη, σε περιπτώσεις μη ολοκλήρωσης της αποσύνθεσης. Για κάθε παράταση των παραπάνω ετών ταφής, οι συγγενείς επιβαρύνονται με το ποσό των 1.250 Ευρώ κατ’ έτος.

Μπορεί στην εφήμερη ζωή μας να επιδαψιλεύουμε στους εαυτούς μας κοινωνικές διακρίσεις, τιμές και αξίες, μπροστά στον θάνατο, όμως, είμαστε όλοι ίσοι. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και η νομοθεσία για την οργάνωση των κοιμητηρίων, η οποία δεν επιτρέπει κανενός είδους ταξική, κοινωνική ακόμη και θρησκευτική διάκριση.

Advertisement

Κύριε Δήμαρχε,
Ένα από τα βασικά κριτήρια του πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι ο σεβασμός που δείχνει προς τους νεκρούς της. Η δημοτική παράταξη ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου κοιμητηρίου, όπως αυτά «Της Αναστάσεως του Κυρίου» και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και δεν θα προσβάλλει την μνήμη των νεκρών μας.

Μετά από τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

• Ποιά μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερκορεσμού του υπάρχοντος κοιμητηρίου;
• Υπάρχει πρόβλεψη για την μετεγκατάσταση του;
• Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την αποκατάσταση της ισονομίας και της νομιμότητας, όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων;

Ο Ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος
Γιώργος Χατζηβαλάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Χωρίς σχολικά γεύματα τα σχολεία του Δήμου Θερμαϊκού

ΕΡΩΤΗΣΗΤου Παναγιώτη Μήλιου, Δημοτικού Συμβούλου Προς : Τον Δήμαρχο Θερμαϊκού Κύριε Δήμαρχε,Ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της σχολικής χρονιάς, δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα σίτισης στα επτά (7) Δημοτικά σχολεία που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν από τον Δήμο Θερμαϊκού, για το σχολικό έτος 2019-2020. Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, ο οποίος […]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κάνε εγγραφή