Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: μία ενδιαφέρουσα ‘‘πόρτα’’ για το μέλλον της ΕΕ

Την Τρίτη 21η Ιουλίου 2020 οι Ευρωπαίοι Ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων) μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις επέτυχαν μια ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία επί ενός ποσού χρημάτων 750 δις ευρώ για το επονομαζόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σ’ ένα πρώτο στάδιο, θα έχουμε την ύπαρξη χρηματοδότησης μέσω δανεισμού. Αυτός ο δανεισμός θα γίνει από την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στο όνομα ολόκληρης της Ένωσης, μία ιστορικών προδιαγραφών εξέλιξη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. Αν διαβάσουμε ‘‘πίσω’’ από τις λέξεις, εδώ έχουμε για πρώτη φορά ένα πρώτο είδος Ευρωομολόγου. Βεβαίως τα χαρακτηριστικά του, ύπαρξη περιορισμού σε μέγεθος & διάρκεια. Επιπροσθέτως, μπορούμε να ‘‘μιλήσουμε’’ για μια φεντεραλιστικού άλλως ομοσπονδιακού τύπου εξέλιξη.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείτο από δανεισμό & επιχορηγήσεις, 390 δις ευρώ επιχορηγήσεις – 360 δις ευρώ αποπληρωτέα δάνεια.

Σ’ ένα τρίτο επίπεδο, θα υφίσταται ειδικευμένος μηχανισμός εγγυήσεων. Τα προγράμματα ανασυγκρότησης των κρατών μελών θα ελέγχονται από την Επιτροπή, οι επικυρώσεις των προγραμμάτων θα διεξάγονται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27 κρατών μελών, ειδικότερα 55% των χωρών και 65% του πληθυσμού. Ακόμα, υφίσταται εισαγωγή μηχανισμού έκτακτης τροχοπέδησης, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό δίδεται δικαίωμα σε κράτος μέλος ή κράτη μέλη, να απαιτήσουν εξέταση φακέλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος κράτους μέλους ή κρατών μελών σε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σ’ ένα τέταρτο επίπεδο, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην ενίσχυση της προστασίας του Κλίματος. Προωθείται στόχος ευθυγράμμισης δαπανών ΕΕ με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, επίσης στόχος περί του 30% των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι λοιπόν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να βρίσκονται στον ‘‘δρόμο’’ για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Σ’ ένα πέμπτο επίπεδο, στην Ιστορική Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε απόφαση για νέες πηγές εσόδων με κύριο στόχο την αποπληρωμή των δανείων.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό της Ένωσης, ευρίσκεται και ειδικό ταμείο 5 δις ευρώ όσον αφορά αντιμετώπιση συνεπειών σε χώρες και τομείς από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Έχουμε δε και μέτρα ευελιξίας όσον αφορά πολιτική σύγκλισης και την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Advertisement

Στα συμπεράσματα δε της συγκεκριμένης Συνόδου Κορυφής, υφίσταται για πρώτη φορά σύνδεση Προϋπολογισμού της ΕΕ με τον στόχο για το Κλίμα και τον Σεβασμό του Κράτους Δικαίου όσον αφορά τα της χρηματοδότησης.

Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ήταν:

  • Σημαίνουσα διότι για πρώτη φορά στην Ιστορία της ΕΕ έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο σε χρήματα για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.
  • Η ενσάρκωση της έννοιας του Συμβιβασμού, άλλωστε πάντα έτσι προχωρούσε μπροστά το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα.
  • Μία Ιστορικών Προδιαγραφών Απόφαση, διότι έχουμε για πρώτη φορά υφίσταται είδος αμοιβαιοποίησης χρέους.

Mια Απόφαση που ξεκάθαρα προτάσσει την Φεντεραλιστική Λογική, που με την κατάλληλη εργασία μπορεί να αποτελέσει την ”μαγιά” για ένα ισχυρό επόμενο βήμα στην πορεία της Ένωσης.

Έχει έρθει η ώρα για τρία πράγματα με σύναψη Νέας Συνθήκης:

  • (Α): Κοινό Κεντρικό Προϋπολογισμό.
  • (Β): Κοινή Δημοσιονομική Ένωση.
  • (Γ): Θέσπιση Ευρωομολόγων.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στην βάση ενός υβριδικού ομοσπονδιακού κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Το τέλος της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Κοντρά ξέσπασε τις τελευταίες ώρες στη Βουλή (κατακαλόκαιρο μάλιστα) σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση. Κοιτώντας το προσεκτικά, θα έλεγε κανείς ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρέψει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Κι αυτό διότι αλλάζει το καθεστώς των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα  να είναι έρμαια […]

Κάνε εγγραφή