Η ΄΄Αιώνια Καγκελάριος΄΄ περνά στην ιστορία

Νίκος Αλατάς

Την ερχόμενη Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 πρόκειται να διεξαχθούν από τις κρισιμότερες Ομοσπονδιακές Εκλογές στην ατμομηχανή της Ευρώπης & της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Γερμανία. Η Angela Merkel προ καιρού είχε λάβει την απόφαση να μην διεκδικήσει νέα θητεία ως Πρόεδρος της CDU ή/και ως Καγκελάριος της Γερμανίας. Για πρώτη φορά μετά το 1949 ανάμεσα στους διεκδικητές της Καγκελαρίας δεν είναι ο/η εν ενεργεία Καγκελάριος (A. Merkel).

Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στην ΄΄Αιώνια Καγκελάριο΄΄ λοιπόν την Angela Merkel, θα επιχειρηθεί μία συνεκτική και συνοπτική παρουσίαση της πορείας της μέχρι σήμερα.

Η Angela Dorothea Merkel όπως είναι ολόκληρο το όνομα της Ηγέτιδας, επρόκειτο να γεννηθεί την 17η Ιουλίου το 1954 στην πόλη του Αμβούργου στη τότε Δυτική Γερμανία. Πολωνικής καταγωγής από την πλευρά του πατρός της Χορστ Κασνερ, πάστορας της Λουθηρανικής Εκκλησίας ο πατέρας της Angela Merkel και η μητέρα της Χέρλιντ Γέντσεν καθηγήτρια Λατινικών & Αγγλικών.

Λίγο αφότου γεννήθηκε η Angela Merkel η οικογένεια της μετακινείται στην Ανατολική Γερμανία και ειδικότερα στην πόλη Τέμπλιν. Σε νεαρή ηλικία θα την βρούμε να εντάσσεται Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία, η οποία ενσάρκωνε τη νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Εξαιρετική στα ζητήματα εκπαίδευσης, θα μάθει γρήγορα και θα μιλά με μεγάλη ευχέρεια την ρωσική γλώσσα, σπουδές στον τομέα της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας όπου και θα ασκήσει καθήκοντα Ερευνήτριας. 23 ετών (1977) επρόκειτο να νυμφευθεί τον Ούλριχ Μέρκελ, ο γάμος διήρκησε μέχρι το 1982 , η Angela όμως επρόκειτο να κρατήσει το επίθετο του τότε συζύγου της. Την ακριβώς ίδια χρονική περίοδο γνωρίζεται και παντρεύεται το 1998 τον Γιόακιμ Ζάουερ.

Πάντα απλή και προσιτή η Angela Merkel, ποτέ δεν έδωσε λαβές για αρνητική κριτική όσον αφορά τον τρόπο ζωής της.

Η Angela Merkel ΄΄αναδύεται΄΄ στο πολιτικό προσκήνιο το 1989 με την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ειδικότερα τότε διορίζεται Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου στην Νο1 δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της τότε Ανατολικής Γερμανίας υπό την ηγεσία του Χριστιανοδημοκράτη Λόταρ Ντε Μεζιέρ.

Αφότου η χώρα βίωσε την επανένωση η Angela Merkel ταχύτατα επρόκειτο να αναρριχηθεί στην πολιτική-κομματική ιεραρχία με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU. 1990 έχουμε την πρώτη φορά εκλογή της ως Βουλευτίνας στην περιοχή Στράλσουντ – Νορντφονπόμερν – Ρίγκεν του κρατιδίου Μακλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, κάτι που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας. Το έτος 1991 η Angela Merkel αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργικό θώκο (Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας) στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ. Την περίοδο 1994-1998 θα είναι Υπουργός Περιβάλλοντος στην τελευταία περίοδο Κολ.

Μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών το έτος 1998 η Angela Merkel θα αναδειχθεί Γενική Γραμματέας της CDU τον Νοέμβριο του προαναφερθέντος έτους. Και κάπως έτσι την ημέρα ορόσημο της 10ης Απριλίου 2000 η Angela Merkel επρόκειτο να εκλεγεί η πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Και ήρθε λοιπόν η στιγμή όπου η Angela Merkel το έτος 2005 (10/10/2005) θα αναλάμβανε την θέση της Καγκελαρίου στο πλαίσιο του τότε «Μεγάλου Συνασπισμού» (CDU-CSU & SPD), έτσι έσπαγε μία ΄΄γυάλινη οροφή΄΄ στη Γερμανία και την υψηλότερη πολιτική θέση αναλάμβανε για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους Γυναίκα. Το 2009 στις τότε Ομοσπονδιακές Εκλογές θα πρωτεύσει η Angela Merkel με την CDU (33.8%), θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με του Ελεύθερους Δημοκράτες του Γκίντο Βεστερβέλε και θα είναι εκ νέου Καγκελάριος. Η Angela Merkel ως μία πραγματικά ισχυρή ηγετική δύναμη θα κερδίσει με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό τις εκλογές του 2013 (CDU: 41.5%), θα σχηματιστεί εκ νέου ο «Μεγάλος Συνασπισμός» και η ίδια μία ακόμα φορά θα κρατήσει τον θώκο της Καγκελαρίου. ΄΄Hat trick΄΄ για την Angela Merkel στις εκλογές του 2017, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (32.9%) διάγει μία ακόμα νίκη και μετά από ισχυρές διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες δημιουργείται μία ακόμα φορά ο «Μεγάλος Συνασπισμός», Καγκελάριος εκ νέου η Angela Merkel.

Επί 10 συναπτά έτη η Angela Merkel μέχρι και σήμερα είναι η πρώτη στην κατάταξη του Forbes όσον αφορά τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο.

Advertisement

Από το 2005 μέχρι και σήμερα συνεργάστηκε με 4 Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής:

 • George W. Bush.
 • Barack Obama.
 • Donald Trump.
 • Joe Biden.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα συνεργάστηκε με 3 Προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας:

 • Nicolas Sarkozy.
 • François Hollande.
 • Emmanuel Macron.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα συνεργάστηκε με 2 Προέδρους της Κίνας:

 • Hu Jintao.
 • Xi Jinping.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα συνεργάστηκε με 2 Προέδρους της Ρωσίας:

 • Vladimir Putin.
 • Dmitry Medvedev.

Στο πλαίσιο της κρίσιμης περιόδου του ξεσπάσματος της πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης στην ΕΕ και ειδικότερα την Ευρωζώνη, η Angela Merkel είδε να περνάνε από μπροστά της 6 Έλληνες Πρωθυπουργοί όσον αφορά την Ελλάδα:

 • Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Νεότερος.
 • Γεώργιος Παπανδρέου ο Νεότερος.
 • Λουκάς Παπαδήμος.
 • Αντώνιος Σαμαράς.
 • Αλέξιος Τσίπρας.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην μέχρι σήμερα μακρά σχεδόν ΄΄αιώνια΄΄ θα έλεγε κανείς θητεία της, η Angela Merkel βρέθηκε αντιμέτωπη με κολοσσιαίες προκλήσεις για παράδειγμα η προώθηση του εγχειρήματος της μετεξέλιξης της ΕΕ μέσω της σύναψης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που όταν έφθασε στην Γηραιά Ήπειρο μετατράπηκε σε δημοσιονομική κρίση σε κρίση χρέους, η έκρηξη του προσφυγικού ζητήματος και σήμερα η πρόκληση της πανδημικής κρίσης. Η Καγκελάριος Merkel όπως και κάθε μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία άλλοτε είχε θετική συμβολή σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στο εγχείρημα της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως η στάση της Γερμανίας στο Προσφυγικό Ζήτημα, όπως διάφορα σημεία της στάσης της στην αντιμετώπιση οικονομικών-κοινωνικών συνεπειών από την πανδημική κρίση (η αποδοχή της προώθησης του πρώτου είδους ευρωομολόγου). Σίγουρα στα αρνητικά της και μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα υπάγεται ο τρόπος αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης της κρίσης χρέους σε επίπεδο ΕΕ και ΟΝΕ, ειδικότερα έχει πια αποδειχθεί πόσο αναποτελεσματικά και καταστροφικά υπήρξαν τα Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας, η εμμονή της στα διδάγματα των νεοκλασικών οικονομικών, της New Consensus, των επονομαζόμενων trickle-down economics και τα επικίνδυνα αποτελέσματα τους όχι μόνο για μεμονωμένες χώρες (βλέπε Ελλάδα) αλλά για την ίδια την ΟΝΕ. Ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της υπήρξε η εμμονή της για συμμετοχή του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης της κρίσης χρέους σε επίπεδο ΕΕ και ΟΝΕ.

Η Angela Merkel είναι αδιαμφισβήτητα η Ηγέτιδα που επηρέαζε με τις αποφάσεις ολόκληρη την ΕΕ και την ΟΝΕ, ισορροπίες ακόμα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, στην εποχή Trump δικαίως χαρακτηρίσθηκε ως η τελευταία δύναμη προστασίας του Φιλελεύθερου Κόσμου, πολλοί και πολλές θα την χαρακτήριζαν και ως η σύγχρονη εκδοχή ΄΄Σιδηράς Κυρίας΄΄ ως η σύγχρονη Margaret Thatcher. Αφήνει ένα σημαντικό κενό ηγεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου θα δούμε πως θα αναπληρωθεί.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές, η Angela Merkel δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος με την CDU. Έτσι λοιπόν η ΄΄Αιώνια Καγκελάριος΄΄ περνά στην ιστορία και μαζί της θα έχει ένα αληθινό ρεκόρ διακυβέρνησης 16 ολόκληρων χρόνων, αν δε οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν αρκετά όσον αφορά τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η Angela Merkel πρόκειται να σπάσει και το ρεκόρ του Μέντορα της Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια και 26 μέρες).

Farewell Chancellor Angela Merkel!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η Άνοδος του Olaf Scholz , η επάνοδος του SPD & οι επερχόμενες προκλήσεις

Χθες Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου του 2021 διεξήχθησαν από τις πλέον κρίσιμες Ομοσπονδιακές Εκλογές στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα αυτής της αναμέτρησης έχουν ως εξής: SPD – Olaf Scholz: 25.7% – 206 Έδρες. CDU/CSU – Armin Laschet: 24.1% – 194 Έδρες. Bündnis 90/Die Grünen – Annalena Baerbock: 14.8% – 118 Έδρες. FDP […]

Κάνε εγγραφή