Η ΄΄Σιδηρά Κυρία΄΄ της ΕΚΤ Christine Lagarde

Στις 17 του Σεπτέμβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  η Christine Lagarde με 394 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 49 αποχές θα λάβει το ΄΄πράσινο φως΄΄ για να αντικαταστήσει την 1η Νοέμβρη τον Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Την ίδια στιγμή ο Ιβ Μέρς θα λάβει επίσης το ΄΄πράσινο φως΄΄ με ψήφους 379 υπέρ, 270 κατά και 69 αποχές για την θέση του Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στα μέσα Οκτωβρίου οι Ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να επισημοποιήσουν τον διορισμό της Christine Lagarde στην κεφαλή της ΕΚΤ.

Η Christine Lagarde δεν απετέλεσε τυχαία επιλογή των Ηγετών της ΕΕ για την ΕΚΤ, είχε έρθει η ώρα ν’ αναλάβει τον εν λόγω θεσμό μια Γυναίκα και ίσως ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο, ήταν ένας συμβιβασμός για την επιλογή της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε την εμπειρία σε θέσεις οικονομικού σχεδιασμού, μόνη ιδιαιτερότητα ότι δεν ειδικεύεται στην νομισματική πολιτική.

Η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κατάρριψης στερεοτύπων και συνάμα μεγάλων πρωτιών. Μερικές από τις πρωτιές της ήταν οι εξής μαζί με την σημερινή:

  • Πρώτη Γυναίκα Διευθύντρια της περίφημης πολυεθνικής νομικής εταιρείας Baker MacKenzie.
  • Πρώτη Γυναίκα Υπουργός Οικονομικών & Οικονομίας επί Προέδρου Nicolas Sarközy (2007-2011).
  • Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2011-2019).
  • Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (01/11/2019-31/10/2027).

Μερικά περαιτέρω στοιχεία για την Christine Lagarde είναι τα εξής: Στην προσωπική της ζωή είναι χορτοφάγος, αθλήτρια και αντικαπνίστρια, μητέρα δύο παιδιών.

Σε έναν κόσμο που ακόμα κυριαρχείται από το ανδρικό στοιχείο η Christine Lagarde αποτελεί ένα φωτεινό φάρο για τον γυναικείο πληθυσμό, διότι έχει καταφέρει να καταρρίψει σειρά στερεοτύπων. Μόνο μελανό σημείο στην πορεία της είναι η επονομαζόμενη υπόθεση με τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Advertisement

Υπό την ηγεσία της Christine Lagarde το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, θα συμμετέχει σε πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναποτελεσματική πορεία.

Και ως απερχόμενη Πρόεδρος του ΔΝΤ και ως μέλλουσα Πρόεδρος της ΕΚΤ η Christine Lagarde προειδοποιεί για τους σημαίνοντες κινδύνους από τον εμπορικό & νομισματικό πόλεμο μεταξύ Κίνας & ΗΠΑ.

Κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, αποτελεί το γεγονός, ότι υπό την Christine Lagarde η ΕΚΤ θα επιδιώξει μεταξύ άλλων την συνέχιση της πολιτικής Draghi και κυρίως  μια ΕΚΤ προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Τα λεγόμενα της στην ακρόαση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χαρακτηριστικά: “The discussion on whether, and if so how, central banks and banking supervisors can contribute to mitigating climate change is at an early stage but should be seen as a priority,”… “Climate change is one of the most pressing global challenges facing society today.”.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα προς ώρας, η πορεία της Christine Lagarde στην ΕΚΤ είναι πολλά υποσχόμενη, την ίδια στιγμή ο απερχόμενος Πρόεδρος Mario Draghi έχει τοποθετήσει υψηλά τον πήχη, το «Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η FED ΄΄κινείται΄΄

Μόλις 5 μέρες πριν η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε μικρού μεγέθους μείωση των επιτοκίων της παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο διεθνές σύστημα και στις τάσεις του πληθωρισμού. Κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0.25%) το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1.75-2%. Τον περασμένο Ιούλιο η FED είχε επαναλάβει […]

Κάνε εγγραφή