Η Ελλάδα της διασποράς και η Ελλάδα της… συμφοράς

Το πρόγραμμα «Ελλάδα… Ξανά!» ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εντάσσεται στην καμπάνια Rebrain Greece, η οποία στοχεύει στην καταγραφή των ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού και των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ιδιαίτερα υψηλά καταρτισμένο προσωπικό και, εν τέλει, τη διασύνδεση εργαζομένων-επιχειρήσεων, με παράλληλα κίνητρα για επιστροφή στη χώρα όσων επιστημόνων έφυγαν.

Το πρόγραμμα Ελλάδα Ξανά, λοιπόν, θα χρηματοδοτήσει το 70% των μισθών 500 επιστημόνων του εξωτερικού, για 1 χρόνο, με κατώτατο μισθό τις 3000€.

Και κάπου εδώ τελειώνει η επικοινωνία και αρχίζει η ουσία.

Την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα, αναζητώντας είτε ζωή με αξιοπρέπεια (που δεν τους εξασφάλιζε η πατρίδα τους), είτε ακολουθώντας τα όνειρά τους για μια διεθνή καριέρα.

Οι μεν δεύτεροι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες. Είναι άνθρωποι που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε μια ισχυρή χώρα, στοχεύοντας σε μια καριέρα που η Ελλάδα (ούτως ή άλλως) δεν μπορεί να τους προσφέρει. Και φυσικά αξίζουν τον θαυμασμό μας που κυνηγούν τα όνειρά τους, αλλά δε νομίζω κανείς εξ αυτών να θέλει γυρίσει στην Ελλάδα, εκτός κι αν είναι για διακοπές.

Οι δε πρώτοι, όμως, ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ σε μετανάστευση. Βλέποντας την Ελλάδα να καταρρέει στην οικονομική άβυσσο – ούσα καταχρεωμένη, βλέποντας έναν κρατικό μηχανισμό ανύπαρκτο και ένα πολιτικό σύστημα παντελώς ανίκανο και διεφθαρμένο ως το μεδούλι, ανήμπορο να διαχειριστεί την ίδια του την ύπαρξη, αηδίασαν και πήραν το δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης, αρνούμενοι να εργάζονται σε αντικείμενο άσχετο με τις σπουδές τους για 300€ το μήνα. Τίποτα δεν είναι ρόδινο σε αυτή την περίπτωση. Πρόκειται για τους νέους επιστήμονες – θύματα μιας πολυδιάστατης κρίσης, οι οποίοι θα επέστρεφαν (;) στην Ελλάδα αν έβλεπαν την Ελλάδα να γίνεται μια κανονική χώρα. Κανονική χώρα σημαίνει μια χώρα χωρίς την περιβόητη «κανονικότητα» της παρασιτικής ολιγαρχίας 100 οικογενειών που λυμαίνονται την πατρίδα μας και τον πλούτο του λαού μας. Κανονική χώρα σημαίνει μια χώρα στην οποία οι πρωταίτιοι της κρίσης (υπεύθυνοι από το πολιτικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα) θα είχαν ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα και θα εξέτιαν τις ποινές τους σε κάποια φυλακή της χώρας. Κανονική χώρα σημαίνει μια χώρα της οποίας το Δικαστικό Σύστημα θα είχε φροντίσει να αποδώσει ευθύνες για τη χρεοκοπία της. Κανονική χώρα σημαίνει μια χώρα στην οποία οι κάτοχοι των κεφαλαίων θα φορολογούνται βαριά και οι μη προνομιούχοι θα έχουν πολύ χαμηλή – μηδενική φορολογία. Κανονική χώρα σημαίνει μια χώρα με υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια και σχολεία, υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν αστικές συγκοινωνίες κ.ο.κ.

Αυτή είναι μια κανονική χώρα.

Κανονική χώρα σίγουρα δεν είναι μια βαλκανική αποικία χρέους -από την οποία ποτέ δεν πέρασε ο διαφωτισμός- η οποία κάθε 5 περίπου χρόνια ξυπνάει και χρηματοδοτεί 500 επιστήμονες για 1 χρόνο, ίσα-ίσα για να έχουν κάτι να γράψουν οι εφημερίδες.

Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί, κατά την άποψή μου, μια χυδαία ύβρη.

Advertisement

Ύβρη απέναντι σε όσους μετανάστευσαν και αφού έστρωσαν τη ζωή τους βλέπουν τη χώρα καταγωγής τους να τους καλεί να διαλύσουν για 2η φορά τη ζωή τους, να ξεκινήσουν από το μηδέν για 2η φορά, επειδή το ελληνικό κράτος θα επιδοτήσει για 1 χρόνο το 70% του μισθού τους. Λες και έφυγαν στο εξωτερικό επειδή ήθελαν αύξηση, όχι επειδή αηδίασαν να παλεύουν μόνοι απέναντι στο κράτος και τα αφεντικά του.

Ύβρη απέναντι σε όσους έμειναν στην Ελλάδα, και είτε εργάζονται σε δουλειές άσχετες με τις σπουδές τους (πωλητές, σερβιτόροι, barista, λάτζα κλπ) για 300 και 400 ευρώ, είτε εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους ΑΜΙΣΘΙ (για την απόκτηση προϋπηρεσίας). Αυτοί τι είναι; Πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Πρέπει να φύγουν και αυτοί στο εξωτερικό για να τους θυμηθεί το κράτος;

Αυτή είναι η ουσία και όχι η επικοινωνία του ζητήματος.

Αν θες να γυρίσουν πίσω όσοι έφυγαν δε θα τους επιδοτήσεις για να γυρίσουν. Θα κάνεις την Ελλάδα θελκτική για κάθε άνθρωπο, ώστε αφενός να μη φύγουν περισσότεροι στο εξωτερικό και –μακροπρόθεσμα- να γυρίσουν όσοι έφυγαν.

Και για να κάνεις την Ελλάδα θελκτική, θα πρέπει να απομακρύνεις τα βαρίδιά της, τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους ολιγάρχες και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι παίρνουν δάνεια δισεκατομμυρίων και μετά τα φορτώνουν στους φορολογούμενους (μέσω των περιβόητων ανακεφαλαιοποιήσεων). Για να κάνεις την Ελλάδα θελκτική θα πρέπει να οικοδομήσεις ένα κοινωνικό κράτος και μια δημόσια διοίκηση που θα κάνουν κάθε άνθρωπο να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος τους μέσα στην αρένα.

Τα υπόλοιπα είναι, όπως και η κυβέρνηση, απλώς επικοινωνιακές τσιχλόφουσκες που θα σκάσουν σύντομα.

Μπορείς να κοροïδεύεις πολλούς για λίγο ή λίγους για πολύ.

Μετά έρχονται η νέμεσις και η τίσις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΟΑΣΘ Ώρα Μηδέν - του Νίκου Παπανικολάου

*Του Νίκου Παπανικολάου Με εγκατάλειψη και προχειρότητα φαίνεται να αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και νέα διοίκηση το πρόβλημα του ΟΑΣΘ, το οποίο οξύνεται, και αρχίζει να αποτελεί βραχνά για εργαζόμενους και επιβάτες . Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει την βραχυχρόνια μίσθωση(leasing), ξήλωμα του προηγούμενου διαγωνισμού και προκήρυξη νέου με νέους όρους. Επιπλέον, […]

Κάνε εγγραφή