Η Εναλλακτική στην Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ

Υπεκφυγές και διπλωματικές απαντήσεις. Η παραπάνω πρόταση κλείνει μέσα της την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη.
Δυστυχώς, η ερώτηση της Εναλλακτικής δεν υποβλήθηκε στη συνέντευξη αυτή, λόγω υπέρβασης του χρόνου, διότι ο πρωθυπουργός απάντησε σε 53 ερωτήσεις, ενώ τα ΜΜΕ που παρευρέθησαν ήταν πολλά περισσότερα.
Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους αφορούσαν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών κλπ.
Αρχικά,σε σχέση με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως δεν δίνει κάποιο πρόσθετο δικαίωμα σε αυτούς, αλλά αυτό αφορά όσους είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον εκλογικό κατάλογο στη χώρα μας. Σχετικά με το παραπάνω θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για ενημέρωση, καθώς απαιτείται συναίνεση 200 ψήφων στη Βουλή για την πραγματοποίησή του.

Καταστροφική χαρακτηρίστηκε η απλή αναλογική, διότι δεν εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόκειται να προταθεί εκλογικός νόμος, ο οποίος εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κόμμα που θα συγκεντρώνει το 40% των ψήφων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Ένα κομμό με 40% έχει δικαίωμα πλειοψηφίας”, και πως εάν δεν τροποποιηθεί ο νόμος αυτός με πλειοψηφία 200 βουλευτών, το 2023 θα υπάρξουν σίγουρα 2 εκλογικές αναμετρήσεις, εφόσον ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εφικτός με την απλή αναλογική.


Έντονη πάντως ήταν η απογοήτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω του ότι το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, δε θα συμπεριληφθεί στην συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος όμως της κυβέρνησης είναι, ” η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων” μέσω ενός νέου θεσμικού πλαισίου και μεταρρύθμισής τους. Όσο για την κατάργηση του ασύλου σε αυτά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό το μέτρο “δουλεύει”, καταπολεμώντας φαινόμενα παραβατικότητας και παραεμπορίου -όπως στην περίπτωση της επέμβασης στην ΑΣΟΕΕ.


Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός “κράτησε κλειστά τα χαρτιά του” για το αν θα στηρίξει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο εκ νέου για τη θέση αυτή ή όχι. Χαρακτήρισε ανεπίκαιρο το θέμα αυτό, τονίζοντας πως της συζήτησης για ΠτΔ προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα επιτρέπει εκλογή προέδρου με πλειοψηφία 151 βουλευτών στη 2η ψηφοφορία.


Στο φλέγον ζήτημα της οικονομίας όμως, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρκετά φειδωλός στις απαντήσεις του. Εξήγγειλε βέβαια μέσω αυτών πως δεν θα υπάρξει καμία κατάργηση επιδομάτων, και πως το τέλος της κυβερνητικής του θητείας θα βρει τη χώρα με μειωμένο ΦΠΑ, λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις -θέμα που κατά τον πρωθυπουργό, θα ευνοήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο-, και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος. Επίσης, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, μελετάται η μείωση του φόρου στα καύσιμα, όμως αυτό το μέτρο θα πραγματοποιηθεί εάν οι δείκτες της οικονομίας είναι καλοί.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πως δεν πρότεινε ποτέ τη μείωσή τους, και πως ήδη η νέα κυβέρνηση το συζητά ανεπίσημα. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει εμπιστοσύνη στη στρατηγική του.
Η συζήτηση για την οικονομία έφτασε και στο θέμα της ΔΕΗ και του Ελληνικού. Για το πρώτο, ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να ερευνηθεί το ότι συνέβη με τη ΔΕΗ και το πώς έφτασε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης. Βέβαια, η εταιρία δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική, διότι αυτή είναι θέμα του κράτους.
Για το Ελληνικό οι δηλώσεις ήταν αισιόδοξες. Η κυβέρνηση, κατά τον κύριο Μητσοτάκη, κινήθηκε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στο θέμα αυτό, παρόλο που “διοικητικά ήταν πολύ πιο δύσκολο από ότι κανείς θα περίμενε”.
Η δυσκολία της κυβέρνησης θα είναι τα ΕΛ.ΤΑ., όπως ειπώθηκε, διότι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την ΔΕΗ. ” Μια βόμβα που κληροδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”. Όμως, το σχέδιο εξυγίανσης, διάσωσης, και αναβάθμισης τους υπάρχει, καθώς και τα κονδύλια που απαιτούνται γι’ αυτό.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε  σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, και το θέμα των πλειστηριασμών. Για το θέμα των συντάξεων, αναφέρθηκε πως δεν θα γίνει ουδεμία συζήτηση για αυτό πριν την απόφαση των ανωτάτων θεσμικών οργάνων. Σε περίπτωση όμως που αυτά αποφασίσουν για αυξήσεις και επιστροφή αναδρομικών, η πραγματοποίησή τους θα γίνει σε βάθος χρόνου. Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, θα υπάρξει υπάρξει η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και στους ήδη προγραμματισμένος, η προτεραιότητα δίδεται σ’ αυτούς που δεν ανήκουν σε  κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. “Ήδη, για το σχετικό ζήτημα, γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ασαφής βέβαια υπήρξε στο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Κατηγόρησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πως εξήγγειλε προσλήψεις οι οποίες δεν πιστώθηκαν στον προϋπολογισμό, και πρόσθεσε πως αυτές θα γίνουν βάσει των δυνατοτήτων της χώρας. Βέβαια, δεν θα επανέλθει η αναλογία 1:5 στις προσλήψεις, αλλά “τα πράγματα θα είναι πιο αισιόδοξα”. 

Για το προσφυγικό, σκοπός είναι η τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενώσεως – Τουρκίας. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία για την αίτηση ασύλου θα γίνει δυσκολότερη, και οι δομές που οι πρόσφυγες μεταφέρονται θα είναι προσωρινές έως ότου φτιαχτούν μόνιμες. Επίσης, ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για τον καταμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την διερεύνηση κακοδιαχείρισης σχετικά με τις προσφυγικές δομές όπως αυτή της Μόριας.

Advertisement

Για τα παραπάνω ζητήματα θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan, σε επικείμενη συνάντηση που θα έχουν στη Ηνωμένα Έθνη. Εκτός από το προσφυγικό, στην ατζέντα της συνάντησης θα υπάρχουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε είναι η προβολή των θέσεων της χώρας, διότι “το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας με την φράση “οι τσαμπουκάδες δεν ταιριάζουν όταν θέλεις να καλλιεργήσεις σχέσεις καλής γειτονίας”.

Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο πρωθυπουργός απάντησε πώς ό,τι συνέβη, έχει κριθεί πολιτικά από τον λαό, και πως η κυβέρνηση κοιτάζει μπροστά, και πως το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Όσο για τη διενέργεια εξεταστικών επιτροπών σχετικά με το γεγονός αυτό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν είναι θέμα της κυβερνήσεως, μα της Βουλής και της δικαιοσύνης, όποτε αυτοί είναι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν εάν θα συμβεί αυτό. Το ολο εξάμηνο πάντως χαρακτηρίστηκε ως “αλαζονεία και ασχετοσύνη που κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή”. Όσο για την ταινία του Κώστα Γαβρά -που αναφέρεται στα παραπάνω-, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα την παρακολουθήσει με ενδιαφέρον, και μάλιστα, με εμφανή ειρωνεία, αναρωτήθηκε εάν θα υπάρξει αναφορά στους κ.κ. Καμμένο και Πετσίτη.
Από εκεί και πέρα, υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία της γραμμής εκτάκτου ανάγκης 112, το σκάνδαλο της Novartis, και την περιβόητη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη του βράδυ του Σαββάτου. Οι απαντήσεις σε αυτά θέματα αντίστοιχα, ήταν πως θα υπάρξει αναβάθμιση του ΟΑΣΘ, και πως ήδη έχουν αυξηθεί τα λεωφορεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Για τη γραμμή 112, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα λειτουργήσει πλήρως στα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Για το ζήτημα της Novartis, η απάντησή του ήταν πως ναι, το σκάνδαλο με τις μίζες είναι υπαρκτό, όμως πάνω σε αυτό στήθηκε μια πολιτική σκευωρία εις βάρος πολιτικών προσώπων, και έτσι, για τη διερεύνησή του θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από την κυβέρνηση.
Η επίμαχη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη χαρακτηρίστηκε τυχαία, και ο χαιρετισμός τους τυπικός, καθώς εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός χαιρέτησε περί τα 100 άτομα καθώς εισήλθε στο ξενοδοχείο. “Δεν έχω προσωπικές σχέσεις και φιλίες με επιχειρηματίες” πρόσθεσε.
“Το καλύτερο” βέβαια το αφήσαμε για το τέλος αυτού το ρεπορτάζ, και είναι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση, πως η συμφωνία αυτή, αν και είναι εθνικά επιζήμια, έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει διαδικασία τροποποιήσεώς της. Όμως υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης από την χώρα μας για τη σωστή τήρησή της. Αυτό θα παραχθεί απο την κυβέρνηση, η οποία κατά τον πρωθυπουργό, θα “προστατέψει το brand της Μακεδονίας”, όπως και την ονομασία προέλευσης των μακεδονικών προϊόντων. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την παραπάνω συνέντευξη τύπου, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “απάντησε δίχως να απαντήσει”, χρησιμοποιώντας αόριστες κουβέντες, δίχως -με ελάχιστες εξαιρέσεις- να δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Εκτός αυτού, παρουσίασε τα πράγματα εξωραϊσμένα, σαν η χώρα μας μην βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Όσο για την συμφωνία των Πρεσπών, ο ελιγμός του πρωθυπουργού ήταν εκπληκτικός, αποδεικνύοντας πως οι εθνικιστικές “κορώνες” περί “προδοσίας” και άλλων πολλών από μέρους της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αποτέλεσαν αντικείμενο ψηφοθηρίας, και μάλιστα του χειριστούμε είδους.

Κλείνοντας, παραθέτουμε αυτούσια την ερώτηση της Εναλλακτικής για την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού: 
“Ως αντιπολίτευση, ασκήσατε δριμεία κριτική στην τότε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ότι διορίζει “τα δικά της παιδιά” σε θέσεις μετακλητών, αλλά και σε διοικήσεις φορέων και οργανισμών. Παρόλα αυτά, η δική σας κυβέρνηση, σήμερα, με τον νόμο για το επιτελικό κράτος, αύξησε τους αριθμούς μετακλητών ανά υπουργό και υφυπουργό, και μάλιστα, αντί για πτυχίο πανεπιστημίου, απαιτείται πλέον απολυτήριο λυκείου. Θεωρείτε ότι είστε συνεπής με την προεκλογική σας δέσμευση για μείωση των μετακλητών και ενίσχυση της αξιοκρατίας;”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula von der Leyen.

Σήμερα η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την δομή του Κολεγίου των νέων Επιτρόπων και διαμοίρασε εν ολίγοις στα προτεινόμενα από τα κράτη-μέλη πρόσωπα τα χαρτοφυλάκια τους. Έτσι λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής ως προς τα χαρτοφυλάκια: Ως προς την δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν να παρατηρηθούν […]

Κάνε εγγραφή