Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το BREXIT

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία όσον αφορά την έξοδο της δεύτερης από την Ένωση. Στις 17 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα κάνουν δεκτή τη νέα συμφωνία, διανοίγοντας έτσι το μονοπάτι προς το ΄΄οριστικό διαζύγιο΄΄ μεταξύ της ΕΕ & του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από εκείνο το σημείο, η Επιτροπή – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο & το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κείμενο συμπερασμάτων υποστήριζαν ότι θα προέβαιναν στα απαραίτητα βήματα για να τεθεί σ’ εφαρμογή η νέα συμφωνία την πρώτου του Νοέμβρη. Στο εν λόγω κείμενο δεν υφίστατο αναφορά για νέα παράταση αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριπτε και αυτή τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ θα αναφέρει σε συνέντευξη τύπου, ότι η σημαίνουσα διαφορά μεταξύ της συμφωνίας του Μπ. Τζόνσον και της Τα. Μέι ευρίσκεται στο γεγονός ο πρώτος αποδέχθηκε την ύπαρξη τελωνιακού ελέγχου στην Βόρεια Ιρλανδία. Θα δηλώσει ακόμα τα εξής:

 • «Η συμφωνία μας επιτρέπει να αποφύγουμε το χάος».
 • «Τώρα περιμένουμε τις ψηφοφορίες στα κοινοβούλια».
 • «Σε μια πιο προσωπική νότα, αυτό που αισθάνομαι σήμερα είναι θλίψη. Βαθιά μέσα μου θα είμαι πάντα Remainer (εννοούμενοι όσοι & όσες πριν το Δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ)».
 • «Η πόρτα της Ε.Ε. θα είναι πάντα ανοιχτή, εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν στο μέλλον ότι θέλουν να είναι και πάλι μέλη της».

Επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ θα επισημάνει πως η νέα συμφωνία δημιουργεί προστασία τόσο για τους Ευρωπαίους & τους Βρετανούς όσο και για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Θα δηλώσει ακόμα τα εξής:

 • «Πάντα βάζαμε τους πολίτες σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων».
 • «Τώρα έχουμε νέο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Και προστατεύει πλήρως και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπ. Τζόνσον υποστήριζε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι αρκούντως θετική προβαίνοντας στις παρακάτω δηλώσεις:

 • «Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια υπέροχη συμφωνία για τη χώρα μας, για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω επίσης ότι είναι μια καλή συμφωνία για τους φίλους μας στην Ε.Ε».
 • «Είναι η ευκαιρία μας στη Βρετανία, σαν δημοκράτες, να τελειώσουμε με το Brexit».
 • «Μπορούμε να αποφασίσουμε το μέλλον μαζί, να επανακτήσουμε τον έλεγχο, όπως λέμε. Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με χώρες ανά τον κόσμο».
 • «Είμαι αισιόδοξος ότι όταν οι συνάδελφοί μου στο κοινοβούλιο μελετήσουν αυτή τη συμφωνία θα θέλουν να ψηφίσουν το Σάββατο…».

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπ. Τζόνσον κέρδισε την επίμαχη ψηφοφορία στην Βρετανικό Κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων, House of Commons) όσον αφορά την αποδοχή της νέας συμφωνίας.

Την επιτυχία όμως αυτή δεν πρόλαβε να την χαρεί όπως θα μπορούσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αφού καταψηφίστηκε το χρονοδιάγραμμα συζήτησης & έγκρισης της νομοθεσίας. Να σημειωθεί το εξής, στην αρχή με 329 ψήφους υπέρ έναντι 299 ψήφους κατά θα πέρναγε το νομοσχέδιο για το BREXIT, θα άνοιγε έτσι ο δρόμος για το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Βουλή των Κοινοτήτων θα απέρριπτε το χρονοδιάγραμμα με ψήφους 322 κατά και 308 υπέρ.

Μετά το παραπάνω αποτέλεσμα ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα προβεί στις παρακάτω δηλώσεις:

 • «Η Ε.Ε. πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή».
 • «Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή».

Η αντίδραση της ΕΕ δια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ είχε ως εξής, ο Πρόεδρος δήλωνε μέσω αναρτήσεως στο twitter ότι θα προτείνει τρίμηνη παράταση του BREXIT στους Ευρωπαίους Ηγέτες. Η δε ανάρτηση είχε ως εξής:

 • «Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία».

Εν τέλει οι 27 στις 28 του Οκτωβρίου θα εγκρίνουν τρίμηνη παράταση του BREXIT και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο twitter προέβαινε στην παρακάτω ανάρτηση:

Advertisement
 • «The EU27 has agreed that it will accept the UK’s request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure».

Η νέα συμφωνία που σκιαγραφεί σε ένα μέρος την μετά το BREXIT εποχή όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την ΕΕ είχε ως εξής ως προς τα βασικά της σημεία:

 • Στο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία επαναλαμβάνονται τα συμφωνηθέντα περί δεσμεύσεων της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της Κοινής Ταξιδιωτικής Περιοχής (CTA για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών Βρετανίας και Ιρλανδίας) και άλλα δικαιώματα που υπάρχουν στη συμφωνία αποχώρησης που είχε παρουσιάσει το 2018 η Τερέζα Μέι.
 • Στην νέα συμφωνία υφίσταται αποφυγή του επονομαζόμενου σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία, η δε Βόρεια Ιρλανδία θα υπακούει σε ορισμένους κανόνας της Ενιαίας Αγοράς, τίθεται στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Ισχύς των διευθετήσεων από το τέλος της μεταβατικής περιόδου με χρονικό ορίζοντα 4 χρόνια, μετά την παρέλευση αυτών των χρόνων η Βόρεια Ιρλανδία δια της συνελεύσεως της θα έχει την αρμοδιότητα για την ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, λαμβάνοντας απόφαση με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνει σε αυτή για επιπλέον 4 χρόνια ή όχι. Στην περίπτωση αρνητικής απόφασης, η ΕΕ αναζητά άλλους τρόπους προστασίας της ενιαίας αγοράς ίσως νέο backstop.
 • Όσον αφορά την περίπτωση των ελέγχων επί της διακίνησης αγαθών, με βάση την συμφωνία προβλέπεται η ύπαρξη αυτών στα σημεία εισόδου της Βορείου Ιρλανδίας, όχι σε υποδομές στο σύνορο που διαχωρίζει την Ιρλανδία από την Βόρεια Ιρλανδία.
 • Το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Ιρλανδίας έχει την ελευθερία σύναψης δικών του εμπορικών συμφωνιών.

Η Βόρεια Ιρλανδία λοιπόν θα βρίσκεται υπό το τελωνειακό καθεστώς του ΗΒ, στην πράξη όμως θα εφαρμόζει την νομοθεσία της ΕΕ, να σημειωθεί ότι για συγκεκριμένα αγαθά θα καταβάλλονται δασμοί. Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν πρόκειται να ισχύσει για τις «ιδιωτικές συναλλαγές». Δασμοί λοιπόν θα επιβάλλονται για αγαθά από την Μ. Βρετανία προς την Ιρλανδία από τρίτες χώρες, με μόνη εξαίρεση την υποστήριξη παραμονής αυτών στην Βόρεια Ιρλανδία. Στην προαναφερθείσα δε περίπτωση θα υφίστανται αποζημιώσεις στους εισαγωγής υπό συγκεκριμένα κριτήρια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Μ. Βρετανία οδεύει προς γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο, η δε νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen καλεί επιμόνως το ΗΒ να προτείνει ευρωπαίο/-α επίτροπο μέχρι την οριστική αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η ΕΕ μετά την πιθανή οριστική αποχώρηση του ΗΒ θα εισέλθει σε μια εντελώς νέα εποχή. Σ’ ένα νέο τοπίο, διότι ποτέ πριν κράτος-μέλος της δεν είχε αποχωρήσει. Διότι, αποχωρεί ένα πολύ ισχυρό κράτος-μέλος, θα μπορούσε να λεχθεί ένα κράτος-μέλος αντισταθμιστής στην Γερμανία, η οποία αποτελεί μέχρι ώρας την ατμομηχανή της ΕΕ.

Μια επίσης συνέπεια από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ έχει σχέση με την συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αφού αποχωρεί η επίδοση του μεριδίου της θα επιμεριστεί ως επιπλέον βάρος στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κανείς μπορεί αν ερευνήσει σε απύθμενο βάθος το ζήτημα να βρει διάφορα αρνητικά για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, ωστόσο ίσως υφίσταται και ένα θετικό. Από την στιγμή της ένταξης της μέχρι και σήμερα το εν λόγω κράτος πάντα έβαζε ισχυρά προσκόμματα στην πορεία μετεξέλιξης της Ένωσης, να αναφερθεί ότι η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας τελούσε υπό ειδικό καθεστώς σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, επίσης δεν συμμετείχε στην Ευρωζώνη.

Με την αποχώρηση λοιπόν του εν λόγου κράτους-μέλους οι εναπομείναντες 27 θα έχουν μια ΄΄χρυσή ευκαιρία΄΄ να προχωρήσουν την πολυπόθητη εμβάθυνση της Οικονομικής & παραπέρα Πολιτικής Ενοποίησης ίσως με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στο πρότυπο ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας για παράδειγμα ανοίγει το δρόμο για εμβάθυνση της ενασχόλησης της Ένωσης με ζητήματα άμυνας & ασφάλειας με εμβάθυνση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση ΕΕ και Μ. Βρετανία εισέρχονται και οι δύο σε μια νέα εποχή, πρόκειται ΄΄να συγγράψουν μια εντελώς νέα σελίδα΄΄ στην ιστορία τους, πιθανότατα θα επιδιώξουν μια στενή συνεργασία, αλλά πάντα το μέλλον κρύβει εκπλήξεις και μόνον ο χρόνος θα μας δείξει τι θα υλοποιηθεί και τι όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Καπνιζόντων ή Ζώντων;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. Είδαμε τη νεκρανάσταση του 1142 (συμφερόντων Μαρινάκη), είδαμε και τον πολυμήχανο Έλληνα από το Ροδολίβος Σερρών με την πατέντα για… νόμιμο κάπνισμα σε κλειστό χώρο Καλή η πλάκα, ωστόσο θα πρέπει (και σε αυτό το θέμα) να δούμε […]

Κάνε εγγραφή