Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula von der Leyen.

Σήμερα η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την δομή του Κολεγίου των νέων Επιτρόπων και διαμοίρασε εν ολίγοις στα προτεινόμενα από τα κράτη-μέλη πρόσωπα τα χαρτοφυλάκια τους. Έτσι λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής ως προς τα χαρτοφυλάκια:

Ως προς την δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν να παρατηρηθούν τα εξής:

  • Ύπαρξη 8 Αντιπροέδρων.
  • Ύπαρξη 3 Εκτελεστικών Αντιπροέδρων (Frans TimmermansMargrethe VestagerValdis Dombrovskis), άσκηση χρεών Επιτρόπου και αρμόδιοι/αρμόδιες για κορυφαίες σημασίας ζητήματα για την Ursula von der Leyen.
  • Ύπαρξη 5 Αντιπροέδρων (Josep BorrellVěra Jourová – Margaritis SchinasMaroš Šefčovič – Dubravka Šuica).
  • Οι Αντιπρόεδροι (Εκτελεστικοί και μη) θα είναι υπεύθυνοι για μείζονος σημασίας προτεραιότητες και θα δίνουν τον προσανατολισμό σε οριζόντια ζητήματα (βλέπε: η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία).
  • Οι Επίτροποι, 27 τον αριθμό, τοποθετούνται στον πυρήνα της δομής της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Προέδρου Ursula von der Leyen σχεδόν πετυχαίνει όπως φαίνεται τον ιστορικής και μεγίστης σημασίας στόχο της για πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών & ανδρών Επιτρόπων (13 Γυναίκες και 14 Άνδρες).

Την ανακοίνωση της δομής και του διαμοιρασμού των χαρτοφυλακίων θα ακολουθήσει η διαδικασία ακρόασης των προτεινόμενων προσώπων στις σχετικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Άρθρο 125 ΣΛΕΕ).

Στην επόμενη φάση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκριση του στην πλήρη μορφή του Κολεγίου των Επιτρόπων συμπεριλαμβανομένων των προσώπων της Προέδρου & του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας).

Advertisement

Στην τελική φάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διορίσει επίσημα την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Άρθρο 17 παράγραφος 2 ΣΕΕ).

Από την σημερινή ομιλία της νέας Προέδρου ας κρατήσουμε τις εξής φράσεις της που ίσως απηχούν την φιλοσοφία της πολιτικής που θα ασκήσει την επόμενη περίοδο:

  • “We have a structure that focuses on tasks, not hierarchies”.
  • “We need to be able to deliver on the issues that matter the most, rapidly and with determination”.
  • “I want this European Commission to be a flexible, modern, agile Commission,” she said, at another point calling it a “geopolitical Commission” and a “guardian of multilateralism.”

Καλή Επιτυχία λοιπόν στην νέα Πρόεδρο και σε όλα τα μέλη της νέας Κομισιόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ραντεβού στη Βενιζέλου!

*πηγή φωτογραφίας: http://www.thessnews.gr Ό,τι δεν πουλιέται, γκρεμίζεται. Αυτό είναι το νέο δόγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.Το είχαν πει και προεκλογικά οι άνθρωποι ότι σκοπεύουν “να πουλήσουν τη χώρα” (sic).Αυτό που δεν είπαν, ίσως διότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, είναι τι θα γίνει με αυτά που δεν πωλούνται, επί παραδείγματι […]

Κάνε εγγραφή