Η θρυλική διαμάχη για το Ευρωομόλογο & το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος

Είναι πια αδιαμφισβήτητο ότι ο COVID-19 έχει επιφέρει πολύ μεγάλων διαστάσεων αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από αυτόν, σαφέστατα και στις οικονομίες των κρατών-μελών που συναποτελούν την Ευρωζώνη μέρος της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ. Η Ιταλία είναι κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη τραγωδία στον χώρο της ΕΕ, της ΟΝΕ, της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2020 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ θα λάβει επιστολή στην οποία τονίζεται η ανάγκη θέσπισης για ΄΄ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία΄΄ (μέρος των γραφομένων της επιστολής). Αυτή η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ από τους Ηγέτες 9 κρατών-μελών της ΕΕ:

 • Sophie Wilmès, Πρωθυπουργός του Βελγίου.
 • Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
 • Leo Varadkar, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
 • Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας.
 • Giuseppe Conte, Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
 • Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
 • António Costa, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
 • Janez Janša, Πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Το «Ομόλογο-Corona»δεν είναι τίποτα διαφορετικό από το περίφημο Ευρωομόλογο. Η διαμάχη για το ευρωομόλογο έχει σημαντικό σταθμό το έτος 2010, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου τότε Πρωθυπουργός της χώρας είχε προβεί σε επίσημη πρόταση περί αυτού. Η αντίδραση της Γερμανίας, της ατμομηχανής της ΕΕ, της ΟΝΕ, της Ευρωζώνης ήταν χαρακτηριστική δια στόματος Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ το 2012:

 • «Όσο ζω, ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν».

Στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου 2020 οι Ηγέτες των κρατών-μελών που πρότειναν το «Ομόλογο-Corona» προεξάρχοντος της Ιταλίας υπό τον Πρωθυπουργό Κόντε θα λάμβαναν από την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τα κράτη-δορυφόρους της Γερμανίας όπως η Ολλανδία μια ακόμα ηχηρή άρνηση.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν ήταν ίδια και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ θα βάλλουν βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ, την ΟΝΕ, την Ευρωζώνη η Α. Μέρκελ Καγκελάριος της Γερμανίας έδειχνε πόσο κατώτερη των ιστορικών περιστάσεων ήταν, πόσο ΄΄μικρή΄΄ μπροστά σε Καγκελάριους της Γερμανίας εκ της παρατάξεως της όπως ο Αείμνηστος Κόνραντ Αντενάουερ.

Με την συγκεκριμένη άρνηση της Γερμανίας ΄΄ανοίγει΄΄ μια ακόμα ΄΄πληγή΄΄ στο ΄΄σώμα΄΄ της ΕΕ, της ΟΝΕ, της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η άρνηση της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ αυτή τη φορά έχει προκαλέσει κύμα αρνητικών τοποθετήσεων από το εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και το εξωτερικό .

Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ θα δηλώσει τα εξής μεταξύ άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο:

 • “Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο”.
 • “Το μικρόβιο επανέρχεται”.

Ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας) Ξ. Σολάνα θα προβεί στην εξής τοποθέτηση:

 • “EU member states … need to commit to do whatever it takes”.
 • “We must ensure that the socioeconomic landscape that emerges from this metaphorical war is in no way akin to those left behind after a real one”.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μόλις χθες δήλωνε εμφατικά το εξής:

 • “We need a Marshall Plan for Europe”.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD θα τονίσει το εξής:

 • «Δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας».

Ο πρώην Πρωθυπουργός-πρώην ΥΠΕΞ νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης & Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α. Τσίπρας θα τονίσει στην Γαλλική Le Monde το παρακάτω:

 • «Θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ».

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Λεμέρ πέρα από την στήριξη στο εργαλείο του Ευρωομολόγου θα τονίσει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism, ESM) θα πρέπει να αξιοποιηθεί «χωρίς όρους».

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κλάους Ρέγκλινγκ Διευθύνων Σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism, ESM) θα αναφέρει με εμφατικό τρόπο το εξής:

 • «Η ώρα για αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι τώρα. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την ενιαία αγορά της ΕΕ, δεν αρκεί να διασώσετε τη δική σας οικονομία. Κάθε μέλος της ΕΕ έχει συμφέρον να μπορούν επίσης όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση».

Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτηρίζει την αρνητικού περιεχομένου στάση της Καγκελαρίου της χώρας Α. Μέρκελ «Μη-αλληλέγγυα, μικρόψυχη και δειλή».

Advertisement

Την ίδια ώρα άλλη μια σημαίνουσα ΄΄φωνή΄΄ της ΕΕ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ θα τοποθετηθεί ως εξής:

 • «Τα ομόλογα κορονοϊού αποτελούν μια επιλογή για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid19. Είναι σημαντικό να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς ταμπού. Είναι πιθανό ότι οι παλιές λύσεις δεν θα λειτουργήσουν».
 • «Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση: Κάθε επιχείρηση θα επηρεασθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
 • «Η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από έναν ιό και δεν έχει καμία σχέση με τον «ηθικό κίνδυνο», δηλαδή τον κίνδυνο να σταλούν λάθος μηνύματα (αλλαγής οικονομικής συμπεριφοράς)», στα κράτη μέλη».

Στην Hannoversche Allgemeine Zeitung ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα προβεί στην παρακάτω εξαιρετικά σημαντική τοποθέτηση:

 • «Η Γερμανία είναι πολύ επιφυλακτική σε αυτό το θέμα. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειαζόμαστε τις αγορές του Νότου, που είναι και προς το συμφέρον μας αυτές οι χώρες να σταθούν ξανά στα πόδια τους».
 • «Κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική καταστροφή της Ιταλίας ή της Ισπανίας λόγω αυτής της επιδημίας. Ως εκ τούτου, είμαι υπέρ των ευρωομολόγων, ίσως αρχικά περιορισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού»

Ο δε Πρωθυπουργός των Πρασίνων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν θα δηλώσει το εξής στη Sueddeutsche Zeitung:

 • «Με συγκίνησε η έκκληση που έκανε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, για βοήθεια από τη Γερμανία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναρχίσουμε τις παλιές συζητήσεις για το χρέος. Αν τώρα μία χώρα, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάει δύσκολες ώρες λόγω του κορονοϊού, θα πρέπει να σκεφτούμε τελείως διαφορετικά για το θέμα των ομολόγων».

Ένα ακόμα σημαίνον ΄΄χτύπημα΄΄ θα λάμβανε η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ αυτή τη φορά από κοινό άρθρο στις εφημερίδες “Handelsblatt” και “Tagesspiegel” του πρώην Αντικαγκελάριου και πρώην ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ & του πρώην Αντικαγκελάριου και πρώην ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ όπου τάσσονται «κοινή βοήθεια κατά την κρίση και ένα κοινό πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση».

Απ’ όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις προκύπτει κατά ξεκάθαρο τρόπο ότι η ΕΕ στην συγκεκριμένη κρίση οφείλει να αντιδράσει με έναν πρωτόγνωρα δυναμικό τρόπο, όχι μόνον για τα κράτη-μέλη αλλά για την ίδια την υπόσταση και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος.

Όπως λοιπόν υπονοεί ο τίτλος, η διαμάχη για το Ευρωομόλογο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και κατ’ επέκταση η Οικονομική & Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μέρος της οποίας είναι η Ευρωζώνη αποτελούν ζωτικής σημασίας και τεράστιας αξίας Εγχειρήματα.

Στο Εγχείρημα της ΟΝΕ έχει τελειοποιηθεί μόνο το τμήμα της ΝΕ εν ολίγοις η Νομισματική Ένωση, μιας και υφίσταται ένα υπερεθνικό θεσμικό όργανο η ΕΚΤ, η οποία είναι αρμόδια για την άσκηση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Το δυστύχημα κατά την δημιουργία της ΟΝΕ και μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υφίσταται το ΟΕ εν ολίγοις η Οικονομική Ένωση μέρος της οποίας αποτελεί μια τελειοποιημένη Δημοσιονομική Ένωση. Από την στιγμή της δημιουργίας της ΟΝΕ μέχρι σήμερα έχουν γίνει βήματα προς μια Οικονομική Ένωση τα εξής:

 • Το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης.
 • Το Six-Pack και το Two-Pack.
 • Η δημιουργία του ESM.
 • Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.

Τα παραπάνω όμως βήματα είναι θετικά, σημαντικά αλλά όχι ικανά για να υποστηρίξουμε ότι έχουμε Οικονομική Ένωση. Οικονομική Ένωση σημαίνει μεταξύ άλλων κοινός-ισχυρός προϋπολογισμός αυτών των κρατών-μελών, κοινός Υπουργός Οικονομικών, η αρμοδιότητα των δημοσιονομικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γερμανία λοιπόν αντιτίθεται με σθεναρό τρόπο στο ευρωομόλογο, διότι αυτό συνεπάγεται αμοιβαιοποίηση χρέους, διότι αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας Οικονομικής Ένωσης.

Σήμερα όμως μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, όλοι βρίσκονται προ των ιστορικών προδιαγραφών ευθυνών τους και εν πολλοίς πρόκειται μεταξύ άλλων να κριθεί η ίδια η ΄΄μοίρα΄΄ του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος.

Αυτή η ώρα απαιτεί μια σοβαρή τοποθέτηση από όλους πολίτες και πολιτικούς στην ΕΕ, για το μέλλον του Εγχειρήματος.

Ο γράφων είναι υπέρμαχος του ομοσπονδισμού, δηλαδή του Οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στο θεσμικό πρότυπο ενός Ομοσπονδιακού Κράτους με Οικονομική και Πολιτική Ένωση με ότι αυτά τα δύο συνεπάγονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα είναι μοναδικό στην ιστορία των κρατών και των διεθνών οργανισμών, μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα sui generis Ομοσπονδιακό Κράτος, ένα μοναδικό στα χρονικά θεσμικό μόρφωμα με εκπληκτική ισχύ σε πολλαπλά επίπεδα. Το παραπάνω είναι ηράκλειος άθλος αλλά όχι ανέφικτο ή/και ακατόρθωτο.

Η λύση λοιπόν είναι χρήση εργαλείων τύπου Ευρωομολόγου, είναι εμβάθυνση της Οικονομικής & Πολιτικής Ενοποίησης στο υπέρτατο στάδιο.Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης λοιπόν, διότι έτσι θα εξέλθουμε από την κρίση και μάλιστα δυνατότεροι – ενωμένοι, όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (I)

Όλο αυτό το διάστημα ακούμε καλοντυμένες κύριες και κύριους από τα πάνελ των καναλιών, να μας προειδοποιούν να καθίσουμε φρόνημα στο σπιτάκι μας. Τους ακούμε καθημερινά να μας παρουσιάζουν τις ειδήσεις, φτιάχνοντας φανταχτερά κάδρα για τους νέους εθνοσωτήρες και εθνοπατέρες μας, ασκώντας παράλληλα μια πρωτόγνωρη τρομοκρατία μέσω ενός καλοστημένου μιντιακού […]

Κάνε εγγραφή