Η Ιστορία στο απόσπασμα

Η ιστορική επιστήμη αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, πέρα και πάνω από εθνικά ή άλλα αφηγήματα.

Για να επιτύχει αυτό της το καθήκον, χρησιμοποιεί ορισμένα επιστημονικά εργαλεία, όπως η μελέτη και η ανάλυση πηγών (πρωτογενών/δευτερογενών), η διασταύρωση και η αξιολόγηση των πηγών αυτών. Προχωρά δηλαδή σε κάθε δυνατή έρευνα, προκειμένου να καταλήξει σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η κοινωνική της χρησιμότητα δεν περιορίζεται στο να διαφωτίσει το παρελθόν αλλά, πολύ περισσότερο, στο να διαφωτίσει το… μέλλον.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Ιστορία έχει επιλεγεί να διδάσκεται σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για λόγους που άριστα εξηγεί η γνωστή ρήση: «Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του».

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αυταρχικά καθεστώτα φροντίζουν οι πρώτες αλλαγές που θα επιβάλουν στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας να συμπεριλαμβάνουν και την… αναθεώρηση της ιστορίας. Ή επί το ορθότερο, την εργαλειοποίηση της ιστορίας. Εργαλειοποίηση με στόχο η ιστορία να καταστεί «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ξεπλένοντας τις ευθύνες, διαστρεβλώνοντας τα αίτια και τα αποτελέσματα των πράξεων ή, αν χρειαστεί, διατρεβλώνοντας ακόμα και τις ίδιες τις πράξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η «νέα» Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η κυρία Κεραμέως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Αlpha» ότι θα υπάρξει αλλαγή σε κρίσιμα  μαθήματα, όπως αυτό της ιστορίας, έτσι ώστε αυτή «να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση».

Και αν η Ιστορική αλήθεια έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό αφήγημα;

Μα φυσικά, τόσο το χειρότερο για την Ιστορική αλήθεια!

Advertisement

Οι δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως, βεβαίως, δεν εκπλήσσουν αφού το κόμμα της έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε συστηματική διαστρέβλωση της ιστορίας, κάθε φορά που αυτή δεν εναρμονιζόταν με τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα επί τούτου είναι το Μακεδονικό και η περίφημη «μία και ελληνική μακεδονία» που διατυμπάνιζαν, ξεχνώντας τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) και τα όσα αυτή προέβλεπε.

Η εκπεφρασμένη αυτή βούληση της κυρίας Κεραμέως, να… τροποποιήσει την ιστορία έτσι ώστε αυτή να ταιριάζει με το εθνικό αφήγημα, εκτός από αντιεπιστημονική προσέγγιση, φανερώνει και την πρόθεση για ανάπτυξη πολιτών με ελλιπείς γνώσεις και, κατά συνέπεια, με ελλιπή σκέψη.

Και για να εξετάσουμε τις ιστορικές μεθόδους της κυρίας Κεραμέως στην πράξη,

  • Σκοπεύει να διδάξει την αποδεδειγμένη αντεθνική δράση οργανωμένων ομάδων ελλήνων υπέρ των κατακτητών (1941-1944), αυτών που καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη του λαού μας ως χαφιέδες και δοσίλογοι;
  • Σκοπεύει να διδάξει την αποστασία του 1965, που ανέτρεψε εκλεγμένη κυβέρνηση και οδήγησε σε πολιτική κρίση, ανοίγοντας το δρόμο για τη δικτατορία;
  • Σκοπεύει να διδάξει τα πραγματικά γεγονότα της δικτατορίας, τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες, τις εκκαθαρίσεις, τα βασανιστήρια, αλλά και τις… ιστορίες επιτυχίες, με ορισμένες οικογένειες που βγήκαν από τη χούντα πλουσιότερες;
  • Σκοπεύει να διδάξει τα γεγονότα του εμφυλίου και το ρόλο που έπαιξαν σε αυτόν οι μεγάλες δυνάμεις;
  • Σκοπεύει να διδάξει τη δράση του παρακράτους τα μετεμφυλιακά χρόνια;
  • Σκοπεύει να διδάξει το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων κατά την εθνική παλιγγενεσία του 1821;
  • Σκοπεύει να διδάξει τα εγκλήματα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία;

Σκοπεύει, άραγε, η υπουργός να διδάξει όλη την ιστορία; Ή μήπως αν το έπραττε θα υπήρχε ο κίνδυνος της εθνικής αφύπνισης, από μια ύπνωση που έχει βασιστεί κατά κύριο λόγο στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και στην απόκρυψη πολλών πλευρών της ιστορίας;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, όσο αμείλικτη είναι και η ίδια η πραγματικότητα: Εν έτει 2019, η ιστορία βρίσκεται (ξανά) στο απόσπασμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Λίγα λόγια για τον «πραγματικό» Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

«Και τι ζητάω, τι ζητάω; Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω… ». Η «ευκαιρία» αυτή δόθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον σπουδαίο τραγουδοποιό του ελληνικού πενταγράμμου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών. Το ταξίδι στη μουσική για τον Λαυρέντη ξεκίνησε το 1980 με την ίδρυση των τ P.L.J. […]

Κάνε εγγραφή