Η νέα γενιά, το υπαρκτό δημογραφικό και ένα ανύπαρκτο μανιφέστο

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), για τους νέους που διαμένουν με τους γονείς τους, έκρυβε ακόμα μια τραγική αλήθεια για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα τερματίζει 2η (σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης) στο ποσοστό νέων (25-34 ετών) που διαμένουν με τους γονείς τους.

Δηλαδή, σχεδόν το 60% των νέων στην Ελλάδα -μεταξύ 25 και 34 ετών- διαμένουν με τους γονείς τους.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα!

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί γερνάει ο πληθυσμός, γιατί το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μη βιώσιμο κ.ο.κ.

Και αντί να εστιάσουμε στον “ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο”, την ουσία του θέματος, που είναι ότι οι νέοι στην Ελλάδα είτε είναι άνεργοι, είτε υποαμείβονται σε αντικείμενο άσχετο με τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανεξαρτητοποιηθούν και κατ’επέκταση να δομήσουν οικογένειες, μέχρι στιγμής εστιάζουμε σε λάθος ή/και ανύπαρκτες πλευρές του προβλήματος.

Και η ευθύνη αυτής της κακής διαχείρισης ή, καλύτερα, της μη διαχείρισης του τόσο κρίσιμου προβλήματος βαραίνει κυρίως την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε σημαία της προεκλογικά ότι θα δώσει σε κάθε οικογένεια 2000€ (ολογράφως δύο χιλιάδες ευρώ) για κάθε παιδί που γεννιέται.

Δηλαδή, κατά τη Νέα Δημοκρατία, η γενεσιουργός αιτία του δημογραφικού είναι τα έξοδα για πάνες και καροτσάκια και όχι ότι οι νέοι κατοικούν με τους γονείς τους και μετά βίας συντηρούν τον εαυτό τους, πολλώ δε μάλλον μια οικογένεια με παιδιά.

Είναι προφανές ότι, και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, η ΝΔ επιλέγει την προσφιλή της τακτική: όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία.

Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ εκείνη που γκρέμισε τους μισθούς, εφηύρε τον απαράδεκτο και ρατσιστικό για τους νέους υποκατώτατο μισθό, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και οδήγησε τη γενιά της κρίσης σε άτακτη μετανάστευση.

Δεν φταίνε αυτοί, λοιπόν. Τόσοι είναι (παραφράζοντας τον Μανόλη Αναγνωστάκη.)

Από την αντίπερα όχθη… άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έκανε ως Κυβέρνηση κάποια θετικά βήματα, όπως ήταν η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η τεκνοθεσία και από ομόφυλα ζευγάρια, η πολύ περιορισμένη επιδότηση ενοικίου, τα προγράμματα εργασίας νέων επιστημόνων μέσω ΟΑΕΔ κ.ά., εντούτοις δεν κατάφερε να αντιστρέψει ένα τόσο σοβαρό και δομικό πρόβλημα με… «παυσίπονα».

Ακόμα και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ένα ολιστικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τη νέα γενιά, που θα σημαίνει ταυτόχρονα και πρόγραμμα για το δημογραφικό.

Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την πορεία του δημογραφικού, όσο και για την ποιότητα ζωής των νέων ανθρώπων, να δημιουργηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα μιλήσει πειστικά και ουσιαστικά για

Advertisement

·        κοινωνική στέγαση, με αξιοποίηση των αναξιοποίητων ακινήτων του δημοσίου που σήμερα είτε σαπίζουν, είτε τα εκμεταλλεύονται περιθωριακές γκρούπες με αντιδραστικό ιδεολογικό περιτύλιγμα.

·        για πρόγραμμα επιδοτήσεων στέγης νέων ζευγαριών, με το κράτος να λειτουργεί ισχυρά παρεμβατικά ως παίκτης της κτηματομεσιτικής αγοράς, με διάθεση ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

·        για στήριξη της νέας οικογένειας σε πρακτικό επίπεδο με κρατική φροντίδα για απασχόληση των παιδιών μέσα στην ημέρα, κατά τις ώρες που αδυνατούν οι γονείς,

·        για μονιμοποίηση και επέκταση του μέτρου των σχολικών γευμάτων, ώστε, αφενός, να απαλλαγούν οι γονείς από την ευθύνη αυτή και, αφετέρου, να διασφαλίσει το κράτος ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε πλήρη και ορθά δομημένη διατροφή,

·        για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονέων, με ειδική πρόνοια για τις μητέρες και τις γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες και υφίστανται σοβαρές διακρίσεις στην αγορά εργασίας. Τίποτα λιγότερο από πλήρη προστασία της εργασιακής θέσης και σχέσης της εγκύου, τίποτα λιγότερο από την επιδότηση στο 100% του μισθού (με ένα πλαφόν, ανάλογα το οικογενειακό εισόδημα) για όσο διάστημα διαρκεί η εγκυμοσύνη, η λοχεία, και η «πρώτη» ανατροφή του τέκνου. Επίσης, αύξηση και προστασία των γονεϊκών αδειών, πάλι με επιδότηση του κράτους.

·        Ουσιαστικό πλαίσιο φοροαπαλλαγών για τους γονείς. Είναι ντροπιαστικό σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, η ύπαρξη τέκνων να θεωρείται.. τεκμήριο εισοδήματος!

·        Ίδρυση και λειτουργία Ακαδημιών Γονέων σε κάθε Δήμο. Επέκταση των υπηρεσιών στήριξης και συμβουλευτικής των νέων γονέων.

·         Αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους και αύξηση του επιδόματος τέκνων.

·         Επέκταση του πλαισίου προστασίας των ομόφυλων ζευγαριών. Πλήρη δικαιώματα παιδοθεσίας, λήψη ειδικών μέτρων για στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων απέναντι σε διακρίσεις στην αγορά εργασίας, θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια. (Είναι δεδομένο ότι όπου αναφέρονται ζευγάρια και γονείς παραπάνω, συμπεριλαμβάνονται και ζευγάρια του ίδιου φύλου)

Γίνεται φανερό ότι καμιά ουσιαστική πολιτική άμβλυνσης του δημογραφικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κράτος να λειτουργήσει επιθετικά και χωρίς το κράτος να λειτουργήσει γενναιόδωρα. Καμία σημαντική παραγωγή δεν μπορεί να γίνει με λογικές λιτότητας και περικοπής, ιδίως στον κοινωνικό τομέα. Η λιτότητα παράγει και διευρύνει τις ανισότητες, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Οφείλουμε, ως κοινωνία, να λειτουργήσουμε βάσει προτεραιοτήτων, όπως κάναμε και κάνουμε στην πανδημία. Όπως συμφωνήσαμε όλοι ότι η ενίσχυση του συστήματος υγείας πρέπει να γίνει με κάθε δημοσιονομικό κόστος, έτσι να συμφωνήσουμε ότι η στήριξη της προοπτικής συνέχειας της κοινωνίας μας, μέσω της νέας γενιάς και των νέων οικογενειών, πρέπει να γίνει με κάθε δημοσιονομικό κόστος.

Και επειδή αυτή η επιλογή είναι μια επιλογή που μόνο ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν, ο κλήρος πέφτει σε αυτές.

Το μανιφέστο για την υπεράσπιση της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα και τους δημοσιονομιστές είναι -ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- ανύπαρκτο, αλλά όχι αδύνατο.

«Να είμαστε ρεαλιστές. Να επιδιώκουμε το αδύνατο!»

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η Ελλάδα στα πρόθυρα μιας νέας χρεοκοπίας

Αγαπητοί αναγνώστες, ο Κορωνοϊός επέστρεψε δείχνοντας τα δόντια του για άλλη μία φορά στην πατρίδα μας. Η Κυβέρνηση πάρα την επιτυχία (κατ’ άλλους τύχη) στο α’ κύμα της πανδημίας δεν κατάφερε εντέλει να ελέγξει την υγειονομική κρίση. Διότι με ένα αναποτελεσματικό άνοιγμα του Τουρισμού όπως αυτό που έπραξε η Κυβέρνηση, […]

Κάνε εγγραφή