Μία ακόμα σημαντική κίνηση της ΕΚΤ στην μάχη κατά του COVID-19

Μόλις μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα δέχεται αξιόγραφα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων.

Η ΕΚΤ υιοθέτησε το συγκεκριμένο προκειμένου να θωρακίσει έτι περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Σκοπό της Κεντρικής Τράπεζας να ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών για προσφορά δανεισμού & η συνέχιση της διάθεσης πόρων στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Πολλοί και πολλές θα αναρωτηθούν γιατί η ΕΚΤ να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση. Η απάντηση σχετίζεται με την κατάσταση της Ιταλίας. Είναι γνωστό ότι η χώρα του Πρωθυπουργού Κόντε αντιμετωπίζει πέραν του σφοδρού ΄΄χτυπήματος΄΄ του COVID-19 και μια ισχυρή οικονομική κρίση πολλαπλών επιπέδων. Τα κρατικά αξιόγραφα της χώρας κινδυνεύουν να βρεθούν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», οι Οίκοι Αξιολόγησης (βλέπε Standard & Poor’s) προειδοποιούν με βάση την ήδη αρνητική προοπτική που έχουν αποδώσει, ότι μπορεί να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Εν ολίγοις, στην περίπτωση που ένας τίτλος θεωρείτο επαρκούς ποιότητας την 7η Απριλίου, η ΕΚΤ θα «παγώσει», θα προβεί στην λήψη δηλαδή της αξιολόγησής του σε αυτήν την ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση πως δεν έχει υποστεί υποβάθμιση κάτω από δυο επίπεδα. Έτσι, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση όσον αφορά τον κίνδυνο διπλής υποβάθμισης από τους Οίκους Αξιολόγησης. Οι τίτλοι θα παραμείνουν προς επιλογή, αν και με έκπτωση στην ονομαστική τους αξία.

Το παραπάνω η ΕΚΤ το ονόμασε ως ρήτρα «του παππού» («grandfathering clause», ή, σε πιο τεχνικούς όρους, «ρήτρα προστασίας κεκτημένων δικαιωμάτων») με χρονικό ορίζοντα ως τον Σεπτέμβριο του 2021. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής θα είναι το παρακάτω:

  • Εξουδετέρωση του κινδύνου για ποικίλες εταιρείες, των οποίων οι τίτλοι έχουν το χαρακτηριστικό της πιθανότητας βύθισης στην κατηγορία των «σκουπιδιών», οι δε συγκεκριμένες εταιρείες θα λάβουν τον χαρακτηρισμό «έκπτωτοι άγγελοι» («anges déchus»/ «fallen angels»).

Την ίδια ώρα στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde θα προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους Ηγέτες για πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ζώνης του Ευρώ μέχρι και 15%.

Advertisement

Υφίσταται δε η πληροφορία, ότι η Christine Lagarde προειδοποίησε άπαντες/άπασες στην Σύνοδο ότι μπορεί «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά».

 Πηγές:

(23.04.2020). ΕΚΤ: Θα αποδεχόμαστε τίτλους, ακόμη κι αν έχουν υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια», ως εγγυήσεις από τις τράπεζες. Iefimerida.

(23.04.2020). Λαγκάρντ στη σύνοδο κορυφής: “Πολύ λίγα, πολύ αργά”. News247.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

H "πόρνη" φταίει!

Λίγες μέρες πριν, είχαμε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορωνοϊό σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι Αργολίδας. Σαν είδηση δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ή τουλάχιστον δεν προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το καθημερινό ανακοινωθέν των κρουσμάτων. Οποιοσδήποτε με κοινή λογική, γνωρίζει ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν βρίσκονται σε […]

Κάνε εγγραφή