Μόλις μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα δέχεται αξιόγραφα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων.
Η ΕΚΤ υιοθέτησε το συγκεκριμένο προκειμένου να θωρακίσει έτι περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Σκοπό της Κεντρικής Τράπεζας να ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών για προσφορά δανεισμού & η συνέχιση της διάθεσης πόρων στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Πολλοί και πολλές θα αναρωτηθούν γιατί η ΕΚΤ να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση. Η απάντηση σχετίζεται με την κατάσταση της Ιταλίας. Είναι γνωστό ότι η χώρα του Πρωθυπουργού Κόντε αντιμετωπίζει πέραν του σφοδρού ΄΄χτυπήματος΄΄ του COVID-19 και μια ισχυρή οικονομική κρίση πολλαπλών επιπέδων. Τα κρατικά αξιόγραφα της χώρας κινδυνεύουν να βρεθούν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», οι Οίκοι Αξιολόγησης (βλέπε Standard & Poor’s) προειδοποιούν με βάση την ήδη αρνητική προοπτική που έχουν αποδώσει, ότι μπορεί να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Εν ολίγοις, στην περίπτωση που ένας τίτλος θεωρείτο επαρκούς ποιότητας την 7η Απριλίου, η ΕΚΤ θα «παγώσει», θα προβεί στην λήψη δηλαδή της αξιολόγησής του σε αυτήν την ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση πως δεν έχει υποστεί υποβάθμιση κάτω από δυο επίπεδα. Έτσι, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση όσον αφορά τον κίνδυνο διπλής υποβάθμισης από τους Οίκους Αξιολόγησης. Οι τίτλοι θα παραμείνουν προς επιλογή, αν και με έκπτωση στην ονομαστική τους αξία.
Το παραπάνω η ΕΚΤ το ονόμασε ως ρήτρα «του παππού» («grandfathering clause», ή, σε πιο τεχνικούς όρους, «ρήτρα προστασίας κεκτημένων δικαιωμάτων») με χρονικό ορίζοντα ως τον Σεπτέμβριο του 2021. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής θα είναι το παρακάτω:
- Εξουδετέρωση του κινδύνου για ποικίλες εταιρείες, των οποίων οι τίτλοι έχουν το χαρακτηριστικό της πιθανότητας βύθισης στην κατηγορία των «σκουπιδιών», οι δε συγκεκριμένες εταιρείες θα λάβουν τον χαρακτηρισμό «έκπτωτοι άγγελοι» («anges déchus»/ «fallen angels»).
Την ίδια ώρα στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde θα προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους Ηγέτες για πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ζώνης του Ευρώ μέχρι και 15%.
Υφίσταται δε η πληροφορία, ότι η Christine Lagarde προειδοποίησε άπαντες/άπασες στην Σύνοδο ότι μπορεί «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά».
Πηγές:
(23.04.2020). ΕΚΤ: Θα αποδεχόμαστε τίτλους, ακόμη κι αν έχουν υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια», ως εγγυήσεις από τις τράπεζες. Iefimerida.
(23.04.2020). Λαγκάρντ στη σύνοδο κορυφής: “Πολύ λίγα, πολύ αργά”. News247.
Αρχισυντάκτης Στήλης Ευρώπης.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα Αττικής.
Έχει λάβει το πρώτο του πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με Άριστα 09.
Κατέχει δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις & στοιχεία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του ιδίου Πανεπιστημίου με Άριστα 09, η δε Πτυχιακή Εργασία (θέμα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο & Παγκόσμια Τράπεζα: Οι ρόλοι, η σχέση και η δεκαετία του 1980) έλαβε βαθμό Άριστα 10.
Το 2014 για την επίδοση του στο πρώτο έτος στο πτυχίο για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας έλαβε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Υποτροφία και Βραβείο ως ο φοιτητής με την καλύτερη επίδοση. Έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και ημερίδων.
Είναι κάτοχος στα Αγγλικά του πτυχίου Proficiency CaMLA – ECPE του Πανεπιστημίου του Michigan & του Πανεπιστημίου του Cambridge, επίσης έχει πτυχίο DELF Α2 στα Γαλλικά.
Είναι λάτρης της πολιτικής με την στενή και με την ευρεία έννοια του όρου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε τρία αντικείμενα: Α: Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Β: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Γ: Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση.
Επίσης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς του Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου, της Εξωτερικής Πολιτικής & της Διπλωματίας.