Νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ursula von der Leyen;

Την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 16 Ιουλίου η Υπουργός Αμύνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ursula von der Leyen θα εισέλθει στην ”βάσανο” ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική έγκριση της όσον αφορά το αξίωμα του/της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προϊόν συμβιβασμού η υποψηφιότητα της von der Leyen, σίγουρα έκπληξη και πάνω από όλα μια αρνητική εξέλιξη διότι δεν ακολουθήθηκε ούτε στο ελάχιστο ο θεσμός του Κορυφαίου Υποψηφίου/Υποψηφίας (Spitzenkandidat).

Η πλειοψηφία των 374 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρέπει να επιτύχει ως minimum η von der Leyen καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα, διότι μόλις λίγες μέρες πριν οι Πράσινοι έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να την στηρίξουν, καμία στήριξη δεν θα δοθεί ούτε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι δε Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αμφιταλαντεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ήδη μεμονωμένοι Ευρωβουλευτές τους έχουν κάνει σαφή την αρνητική ψήφο τους (π.χ. Νίκος Ανδρουλάκης).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Εγχείρημα & Οικοδόμημα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαίνοντα Θεσμικά Όργανα, πολύ λίγα στοιχεία είναι απαραίτητα για να αντιληφθούμε όλοι και όλες την σημασία του εν λόγω Οργάνου και εν τέλει την δύναμη του εκάστοτε Προέδρου:

Απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, 6 Αντιπροέδρους -μεταξύ αυτών ο Πρώτος Αντιπρόεδρος και επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)-, 21 Επιτρόπους καθένας υπεύθυνος για συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. 

Διαδικασία ανάδειξης Προέδρου: Προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. 

Advertisement

Σε οποιαδήποτε πολιτική, ενέργεια ή νομοθετική πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προάγει το κοινό συμφέρον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνον προβαίνει στην πρόταση νομοθετικών πράξεων ή δράσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενσαρκώνει τον ρόλο του «Φύλακα των Συνθηκών και του Κοινοτικού Κεκτημένου». 

Η Επιτροπή ενσαρκώνει διοικητικό ρόλο και ρόλο εκτελεστικού οργάνου. Η Επιτροπή διαδραματίζει αντιπροσωπευτικό ρόλο, επιτυγχάνοντας εκπροσώπηση της ΕΕ σε Διεθνείς Οργανισμούς και Τρίτα Κράτη.

Μέσω της θέσπισης από την Συνθήκη της Λισαβόνας της θέσης του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα ΚΕΠΠΑ, η Επιτροπή προάγει την ”φωνή” της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Εξαιρετικά λοιπόν σημαίνουσα & ενδιαφέρουσα η διαδικασία διαδικασία εκλογής της Ursula von der Leyen στο Αξίωμα του/της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ποιος/Ποια θα είναι ο/η διάδοχος της Christine Lagarde στον θώκο της Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Στις 2 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις σημαντικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εξής: Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Charles Michel. Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:  Ursula von der Leyen. Ύπατος Εκπρόσωπος για τα ζητήματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας: Josep Borrell Fontelles. Προεδρία της […]

Κάνε εγγραφή