Οιωνοί κυοφορούμενης αλλαγής στα ΄΄σπλάχνα΄΄ της ΕΕ.

Νίκος Αλατάς

Αν η πολυδιάστατη οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2010 απετέλεσε για την ΕΕ και ειδικότερα για την Ευρωζώνη μία πρώτης τάξεως δοκιμασία για την συνοχή, η παρούσα πανδημική κρίση με την COVID-19 αποτελεί έναν άθλο που δοκιμάζει εκ νέου με σφοδρότερο τρόπο τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. Διότι μπορεί η πανδημική κρίση να εκκίνησε ως υγειονομική κρίση, ταχύτατα όμως μετεξελίχθηκε σε κρίση οικονομική – σε κρίση πολιτική – σε κρίση του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Την ίδια στιγμή μέσα από την γνωστή αντιμετώπιση της ΕΕ όσον αφορά την πανδημική κρίση διαφαίνονται οιωνοί σημαίνουσας κυοφορούμενης αλλαγής.

Για την μάχη κατά της πανδημικής κρίσης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του εγχειρήματος επρόκειτο να συμφωνήσουν μεταξύ άλλων στην δημιουργία ενός είδους ευρωομολόγου. Ακριβώς αυτό το βήμα στον ίδιο του τον πυρήνα ενείχε την ΄΄σπορά΄΄ αλλαγής σε θεμελιώδη επίπεδα για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Προ ημερών, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi θα υπογραμμίσει το εξής σχετικά με την πιθανή πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ:

  • ”If this goes through’ successfully, then some aspects of EU joint debt instrument ‘can remain permanent”.

Η επένδυση στην παραμονή και παραπέρα στην εξέλιξη του εργαλείου του πρώτου είδους ευρωομολόγου θα μπορούσε να φέρει θεμελιακές αλλαγές στο οικοδόμημα της Ένωσης. Μία προώθηση σε βάθος χρόνου ενός ολοκληρωμένου θεσμού περί Ευρωομολόγου θα προωθούσε σε σημαίνοντα βαθμό την Οικονομική Ενοποίηση και παραπέρα την ίδια την Πολιτική Ενοποίηση, μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα ενισχυόταν με στιβαρό τρόπο η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με πολυδιάστατες θετικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα.

Την Πέμπτη 08 Ιουλίου 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την προσωπική σφραγίδα της Προέδρου της Christine Lagarde επρόκειτο να προχωρήσει σε δύο ιστορικών προδιαγραφών κινήσεις:

Advertisement
  • Αλλαγή του στόχου του πληθωρισμού, θα ορίζεται πια στο 2% «σε συμμετρική βάση».
  • Ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ στα της κλιματικής αλλαγής, εν ολίγοις από τώρα και έπειτα το «πράσινο κριτήριο» επρόκειτο ν’ αποτελεί γνώμονα επί του πολιτικού πλαισίου αποτίμησης χρηματοοικονομικών στοιχείων, στάθμισης ρίσκου, αγορών collateral bonds & επιχειρηματικών ομολόγων.

Φαίνεται λοιπόν πως η ΕΚΤ με πρωτοβουλία της Προέδρου της Christine Lagarde έρχεται πιο κοντά στο FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), απομακρύνεται από το γερμανικό δόγμα της στοχοπροσήλωσης σε χαμηλού επιπέδου πληθωρισμό. Ακόμα, διαφαίνεται πως η ΕΚΤ επί εποχής Christine Lagarde επιζητεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα λοιπόν από την στάση Draghi για τα του κοινού χρέους και τις πρόσφατες κινήσεις της ΕΚΤ έχουμε την ύπαρξη οιωνών για θεμελιώδη κυοφορούμενη αλλαγή στην ΕΕ και την ΟΝΕ.

Η οικονομική κρίση του 2010 και η παρούσα πανδημική κρίση ανέδειξαν με ανάγλυφο τρόπο τα αδιέξοδα όχι μόνο πολιτικών με πηγή τα αποτυχημένα κυρίαρχα συμβατικά νεοκλασικά οικονομικά, την πιο πρόσφατη εκδοχή τους την «New Consensus» αλλά τα αδιέξοδα θεσμικής υφής πυλώνων του οικοδομήματος της ΕΕ όπως της ίδιας της δομής της ΟΝΕ από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία Συνθήκη του Μάαστριχτ δημιουργήθηκε με βάση την «New Consensus», ακόμα η οικονομική κρίση του 2010 και η παρούσα πανδημική κρίση ανέδειξαν με ανάγλυφο τρόπο την ατέλεια θεσμικών πυλώνων της ΕΕ, όπως της ΟΝΕ, όπως η μη ολοκληρωμένη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) & η μη ολοκληρωμένη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Με αφορμή την στάση Draghi & τις κινήσεις της ΕΚΤ επί Lagarde μπορεί και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για μία νέα συνθήκη της ΕΕ που θα προχωρήσει ένα σημαντικό βήμα παραπέρα το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα στο επίπεδο της Οικονομικής Ενοποίησης και παραπέρα της Πολιτικής Ενοποίησης, που θα δομήσει ένα ακόμα ισχυρότερο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου, που θα εκδημοκρατίσει μακράν περισσότερο το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Οικολογικός εκσυγχρονισμός ante portas

Έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία με δεκάδεςνεκρούς από την υπερθέρμανση του πλανήτη (πλέον στην καρδιά της Ευρώπης), είναιπασιφανές ότι η έξοδος από την covid εποχή δεν θα είναι ομαλή και ενδεχομένως η κατάστασηέκτακτης ανάγκης θα μετατραπεί σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Βέβαια και στηνπρο-covid εποχή τα σημάδια […]

Κάνε εγγραφή