Ο “Super” Mario “πέρασε” στην ιστορία, η Christine Lagarde ανέλαβε τα ηνία

Την 01η Νοεμβρίου ο Mario Draghi παρέδωσε τα ηνία διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης στην πρώην Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.

      Το παρόν άρθρο με συνοπτικό τρόπο θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει την πορεία και κληρονομιά του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi.

      Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 καθώς περατωνόταν στις ΗΠΑ, θα μεταφερόταν στην Γηραιά Ήπειρο, επιφέροντας την δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων σε πολλαπλά επίπεδα.

      Κατά την πρώτη περίοδο του 2009-2011, ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ J.-C. Trichet θα κινηθεί εξαιρετικά διστακτικά όσον αφορά δράσεις παρέμβασης στο πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων. Από την μια πλευρά, πρότεινε διάφορα μέτρα για την θωράκιση των πιστωτικών ιδρυμάτων, των οικονομιών. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ συμμετείχε στα προγράμματα στήριξης χωρών που αντιμετώπισαν θεμελιώδη προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία.

     Η μεγάλη τομή στον ρόλο της ΕΚΤ και έναν πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο ρόλος, έρχεται με την δεύτερη περίοδο αυτή του 2011-2019. Στις 26 Ιουλίου του 2012 ο νυν Πρόεδρος της ΕΚΤ στον λόγο του στο Λονδίνο στο Global Investment Conference θα χρησιμοποιήσει την εξής ιστορική φράση «Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough».

     Επάνω σε αυτό το δόγμα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσίαζε το θρυλικό Πρόγραμμα Επαναγοράς Ομολόγων.

     Αυτό το δόγμα και αυτή η κίνηση της ΕΚΤ επί Προεδρίας Mario Draghi θα έφερνε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  1. Επιβραδυνόμενη αλλά σταθερή και ουσιώδη ανάκαμψη.
  2. Μειούμενος πληθωρισμός.
  3. Θετική επίδραση στην αγορά ομολόγων.

     Όσον αφορά το πρώτο αποτέλεσμα, το παρακάτω διάγραμμα είναι ενδεικτικό.

Διάγραμμα 1: Ζήτημα της Ανάκαμψης – Χρόνια αλλαγή του πραγματικού ΑΕΠ (%).

Πηγή: Financial Times.

     Όσον αφορά το δεύτερο αποτέλεσμα, υπάρχει επίσης ένα διαφωτιστικό διάγραμμα:

Διάγραμμα 2: Πληθωρισμός Ευρωζώνης – Χρόνια (%) Αλλαγή.

Πηγή: Financial Times.

     Όσο δε για το τρίτο κατά σειρά αποτέλεσμα, επίσης υπάρχει ένα ενδιαφέρον διάγραμμα:

Advertisement

Διάγραμμα 3: Επίδραση στην Αγορά Ομολόγων – Ακαθάριστη Ασφάλιση (%) του ΑΕΠ.

Πηγή: Financial Times.

      Εκτός όμως από τα παραπάνω αποτελέσματα, ο συγκεκριμένος ρόλος της ΕΚΤ θα επιφέρει και τις εξής συνέπειες. Η επί χρόνια νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τονωτικό χαρακτήρα, θα δημιουργούσε μεγάλη ποσότητα ρευστότητας, και όπως παρατήρησε ο Adarov, επέφερε αστάθεια σε συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού όπως ο τομέας των κατοικιών (σε χώρες όπως Γερμανία, η Λιθουανία, η Ισπανία) και ο τομέας της αγοράς ιδίων κεφαλαίων (σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία).

     Η συγκεκριμένη πολιτική του Mario Draghi στάθηκε “κόκκινο πανί” για την Γερμανία, ενδεικτική ήταν η παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ.

     Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Mario Draghi αναγγέλλει νέο πακέτο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων παρά τις ενστάσεις του Προέδρου της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν αλλά και των ομολόγων του Προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, που τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και τις αποταμιεύσεις των μικροκαταθετών.

      Απόρροια της παραπάνω κίνησης ήταν η παραίτηση ακόμη ενός “γερακιού” αυτή τη φορά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

      O Mario Draghi αψηφώντας το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού των Γερμανών, απομάκρυνε την ΕΚΤ από το πρότυπο της Bundesbank και την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην φιλοσοφία της FED (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), την Τράπεζα της Βρετανίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πάντα στο θεσμικό πλαίσιο των Συνθηκών ΣΕΕ & ΣΛΕΕ. Πράττοντας με αυτό τον τρόπο ο “Super” Mario ήταν ο Άνθρωπος που έσωσε την Ευρωζώνη, κατά μια έννοια και την ΕΕ. Διότι, οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε για να βάλει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης ήταν κολοσσιαίες.

     Δεν είναι τυχαίο ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ζητήσει μέσω προδικαστικού ερωτήματος να αποφανθεί το ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) για την συμβατότητα του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης με τις Συνθήκες ΣΕΕ & ΣΛΕΕ. Τελικά το 2015 το ΔΕΕ μέσω μη δεσμευτικής γνωμοδότησης απεφάνθη ότι το Πρόγραμμα είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

     Ο Mario Draghi πέρασε στην ιστορία κατά ξεκάθαρο τρόπο ως ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της ΕΚΤ, τοποθέτησε τον πήχη αρκετά ψηλά για την διάδοχο του, της αφήνει παρακαταθήκη ένα “νόμισμα” με διπλή όψη, από την μια πλευρά ένα “υπερόπλο” για την άσκηση Νομισματικής Πολιτικής και παράλληλα μια διχασμένη ΕΚΤ στον πυρήνα της.

    Την ίδια στιγμή όμως ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για φούσκες σε κάποιες αγορές της Ευρωζώνης, διακρίνει ήπιες προς το παρόν ενδείξεις υπερτίμησης στις αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ακινήτων, παράλληλα αναφέρει ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβει τα ηνία η δημοσιονομική πολιτική».

    Πρόεδρος της ΕΚΤ από την 1η του Νοέμβρη η Christine Lagarde, η οποία κατά την ακρόαση της στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε στους Ευρωβουλευτές τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα ήθελε να εξετάσει την επικοινωνιακή πολιτική της τράπεζας και να στηρίξει το γυναικείο προσωπικό στην ΕΚΤ και τη δράση για το κλίμα.

    Τέλος, η Christine Lagarde κάλεσε τις χώρες με συνεχή δημοσιονομικά πλεονάσματα, για παράδειγμα η Ολλανδία και η Γερμανία, να προβούν σε αύξηση των δαπανών για να αποκαταστήσουν τις “ανισορροπίες” στην Ευρωζώνη, επενδύοντας περισσότερο σε υποδομές, εκπαίδευση και καινοτομία.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

ΑΠΘ: Κλοπή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Σημερα, 5/11/19 γύρω στις 4 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του διαλειμματος του μαθήματος που παρακολουθούσαν οι φοιτητές του 2ου έτους, κλέφτης εισέβαλε στην αίθουσα διδασκαλίας. Συγκεκριμένα, βάσει μαρτυριών φοιτητών που βρισκονταν εντός της αίθουσας την ώρα της πράξης, άτομο αγνώστων (μέχρι στιγμής) στοιχείων μπήκε στη αίθουσα και παριστάνοντας τον […]

Κάνε εγγραφή