Ο κορονοϊός COVID-19 και η σχέση του με την οικονομία: ΕΚΤ & Κομισιόν σε δράση

Καθώς ο COVID-19  δείχνει ΄΄τα δόντια του΄΄ σε ολόκληρο τον  κόσμο, εδώ στην Γηραιή Ήπειρο και ειδικότερα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη λαμβάνονται ολοένα και περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στα μέσα προς τέλη Μαρτίου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde αποκάλυπτε ότι αποδέσμευε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημοσίου & ιδιωτικού χρέους, μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την θεραπεία των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία (για πρώτη φορά στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά ομόλογα) και ότι θα υφίσταντο τριετή δάνεια ύψους 115 δις ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτές οι κινήσεις έρχονται μετά την επίσης σημαίνουσα απόφαση της ΕΚΤ για αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ΄΄δήλωνε΄΄ εμφατικά στο twitter:

  • «Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση».
  • «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ».
  • «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Την ίδια ώρα αναλάμβανε σημαίνουσα δράση και η Κομισιόν στην μάχη κατά του COVID-19. Δια στόματος της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για πρώτη φορά το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης θα ετίθετο σε αναστολή, ένα πρωτοφανές μέτρο στα χρονικά της ΕΕ με διττό στόχο:

Advertisement
  • Για να δαπανήσουν τα κράτη-μέλη τα δέοντα χρήματα στον σκοπό της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στο οικονομικό επίπεδο του  COVID-19.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen ΄΄δήλωνε΄΄ εμφατικά στο twitter:

  • «Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής».
  • «Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν».
  • «We promised we’ll do everything to support Europeans & 🇪🇺companies through the crisis. We deliver. Yesterday we put in place the most flexible ever #StateAid rules to help people+companies. Today we trigger the clause to relax budget rules, enabling govs to pump💶into the economy».

Παράλληλα με την αναστολή της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας & Ανάπτυξης η Κομισιόν ανακοίνωνε την διάθεση ενός ποσού της τάξεως των 37 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Αυτά όμως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ήταν τα ΄΄εύκολα΄΄. Η μεγάλη διαμάχη που μαίνεται αυτή την ώρα αφορά στο εργαλείο του Ευρωομολόγου, όπου η Ιταλία η πρώτη σημαντικά πληττόμενη χώρα βρίσκεται στις χώρες υπέρ του εργαλείου απέναντι της ήδη από το 2010 βρίσκεται η Γερμανία υπό την συντηρητική Καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Στην δίνη του Covid-19

 Άρθρο του Αβραάμ Θ. Λαφαζάνη, φιλολόγου, μέλος συντονιστικού οργάνου του Τμήματος Παιδείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σερρών. Ο νέος ιός που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, πληγώνει ανθρώπινες ζωές, δίχως διακρίσεις ταξικές. Μια νέα έκτακτη συνθήκη ανάγκης, βλέπουμε πως διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, εξέλιξη την οποία δεν θα […]

Κάνε εγγραφή