Ο κορονοϊός COVID-19 και η σχέση του με την οικονομία: μία εισαγωγή

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θάνο Δημόπουλο τα τελευταία στοιχεία για τον εν προκειμένω ιό έχουν ως εξής:

«Προσφάτως, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης από τον κορονοϊό και στη διαχείριση της επιδημίας. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας. Ο ιός που εντοπίστηκε στον άνθρωπο μοιάζει κατά 99% με τον αντίστοιχο που απομονώθηκε σε αυτά τα ζώα, απαιτούνται όμως περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εύρημα.

Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ’ ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων.

Δύο σημαντικές μελέτες δημοσιεύθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2020 στο έγκυρο περιοδικό Journal of American Medicine Association (JAMA) για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό σε ασθενείς στην Κίνα. Η πρώτη αφορά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της περιοχής Ουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ανάλυση αυτή καταγράφηκαν 138 ασθενείς που διαγνώσθηκαν στο νοσοκομείο με λοίμωξη από κορονοϊό κατά τον Ιανουάριο. Στις 57 περιπτώσεις, η μετάδοση της λοίμωξης ήταν ενδονοσοκομειακή και αφορούσε κυρίως επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών ήταν πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, μυαλγίες και δύσπνοια. Σπανιότερα αναφέρθηκαν κοιλιακά άλγη, ναυτία και διάρροιες, ενώ στο 10% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα ήταν μόνο διάρροια και ναυτίες πριν την εκδήλωση του πυρετού. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 7 ημέρες. Το 25% των ασθενών χρειάσθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αυτοί ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθενείς που χρειάσθηκαν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είχαν σοβαρότερα συμπτώματα δύσπνοιας κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής. Τελικά, 6 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο.

Η δεύτερη δημοσίευση κατέγραψε ασθενείς που διαγνώσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός της επαρχίας Ουχάν. Οι ασθενείς αυτοί ήταν νεότεροι σε ηλικία καθώς αυτοί ταξιδεύουν συχνότερα και σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στην επαρχία Ουχάν. Και σε αυτούς τους ασθενείς, τα συμπτώματα ήταν ενδεικτικά ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και μυαλγίες. Σε αυτή την ομάδα ασθενών όμως, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και σχεδόν στις μισές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος. Όλοι οι ασθενείς τελικά ανάρρωσαν από τη νόσο τους.

Οι δύο δημοσιεύσεις καταδεικνύουν τη διαφορετική κλινική συμπεριφορά του ιού. Σε ασθενείς εκτός της επαρχίας Ουχάν τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η κλινική έκβαση καλύτερη. Το δεδομένο αυτό συνάδει και με περιστατικά που έχουν διαπιστωθεί στην Ευρώπη κυρίως από άτομα που έχουν επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα.

Όπως τονίζουν σε πρόσφατο άρθρο στο πολύ έγκριτο περιοδικό Nature, διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αρκετές περιπτώσεις η κλινική εικόνα της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό είναι ήπια. Συνεπώς, πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα. Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν δύο βασικές ανησυχίες στους επιστήμονες. Η πρώτη αφορά την εξάπλωση της επιδημίας. Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.

Η δεύτερη ανησυχία αφορά την περίπτωση να γίνει ο νέος κορονοϊός ενδημικός στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την εμφάνιση περιοδικών εξάρσεων της λοίμωξης όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης. Η ανησυχία προκύπτει από την αναγνώριση κρουσμάτων με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν. Μένει να φανεί αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον νέο κορονοϊό.

Ειδικά για το θέμα της μετάλλαξης του νέου ιού και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Είναι γνωστό ότι οι ιοί συνεχώς μεταλλάσσονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Επιπλέον, ένας ιός που έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο θα υποστεί μεταλλάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο του ξενιστή. Δεν έχει όμως καταγραφεί ως τώρα μετάλλαξη που να έκανε κάποιον ιό περισσότερο μολυσματικό εν μέσω επιδημίας. Επιπλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS είχαν μικρότερη ικανότητα μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Advertisement

Προφανώς, η επιδημία του νέου κορονοϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Βέβαια, η θνητότητα είναι χαμηλή, περίπου στο 2% και πιθανώς ακόμα μικρότερη αν υπολογίσει κανείς τις περιπτώσεις των ατόμων που παραμένουν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί και δεν έχουν διαγνωσθεί. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ασθενών».

Αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, δεν υφίστανται προβλέψεις αλλά σενάρια.

Τα ζήτημα υγείας και είναι σαφές σε όλους/όλες αυτό, βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση με την οικονομία είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Ο νέος αυτός ιός ήδη φαίνεται να επηρεάζει την Κίνα σε έναν πρώτο βαθμό, από την οποία και προήλθε.

Η εξάπλωση του σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έχει παρακινήσει τα κράτη να προβούν σε μία σημαίνουσα προετοιμασία όσον αφορά το στάδιο της πρόληψης αλλά και της θεραπείας. Άρα μπορούμε να πούμε βάσει κοινής λογικής ότι ήδη υφίσταται η ανάπτυξη ενός κόστους σε επίπεδο προληπτικών μέτρων και σε επίπεδο θεραπείας, παραπέρα δεν πρέπει να λησμονηθεί και το χρηματοδοτικό μέρος στην προσπάθεια δημιουργίας του ανάλογου εμβολίου.

Πέρα από τα παραπάνω, ο νέος ιός μπορεί να επηρεάσει πληθώρα τομέων μίας οικονομίας όπως ο τουριστικός.

Στην Washington DC την 12η Φεβρουαρίου 2020 η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva θα αναφέρει τα παρακάτω:

 • «Let me first say that before we think about the economic impact, we have to recognize that this is a tragedy for people that are affected, those who lose their lives and their families and communities. And therefore it is right to concentrate first and foremost on restricting the epidemics and then making sure that less people suffer».
 • «The IMF has begun to make a full assessment of the impact on the global economy but new data is still coming».
 • «We are still at the point of quite a lot of uncertainty. So I would talk about scenarios rather than projections».
 • «In terms of scenarios, the more most likely scenario we now view is a V shaped impact. In other words, sharp decline in economic activities in China, followed by a rapid recovery and a total impact on China relatively contained. Therefore, impact on the world economy also contained».
 • «We need to remember that there are uncertainties on the nature of this epidemic and on the way it is impacting sectors of the economies and value chains. We often make comparisons between SARS in the early 2000s and the Corona virus. We have to remember that the virus is different. China is different and the world economy is in a different place. This virus spreads differently than SARS and has already exceeded the number of people who lost their lives, in comparison to SARS».
 • «The SARS outbreak occurred at a time when China had a much smaller impact on the global economy».
 • «The Chinese economy is much more significant for the world. Then it was 8 percent of the world economy. Now it is 19 percent and it is much more integrated in Asia and with the rest of the world. Therefore, disruptions are more likely to cascade down to other countries. And 3: the world economy in the early 2000s was in a very strong shape, whereas today we are projecting a relatively modest global growth… 3.3 percent. It is a sluggish recovery after a downward in the last that year.  For all these reasons, we have to carefully assess what the impact is, and turn a scenario into projections».
 • «We expect to have more data based on the restart of factories and production in China within the next week to 10 days».

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva θα αναφέρει ακόμα τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία:

 • «It is going to affect the global value chains. It is already affecting tourism and travel».
 • «The forecast on global economic growth could be revised and reduced by a few percentage points due to the economic impact of the virus».
 • «China today has a bigger share of the world economy than during the SARS outbreak. Now it’s 19 percent. This is not good news for the world».
 • «Now we’re saying 3.3 percent is our forecast, but there may be a cut. We’re hoping it will be in .01 to .02 percentage space».

Το ζήτημα του νέου ιού χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία, έτσι και στον τομέα της οικονομίας οι ιθύνοντες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να προβούν σε λεπτομερείς και ακριβείς προβλέψεις με σοβαρές αναλύσεις για τις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η αδυναμία συντονισμού της ΥΠΑ με τον Δήμο Θερμαϊκού άφησε απροστάτευτες τις ακτές του κόλπου

Την αδυναμία συντονισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με τον Δήμο Θερμαϊκού επικαλειται το Υπουργείο Υποδομών, για την μη υλοποίηση των έργων, που άφησαν απροστάτευτες τις ακτές μας! Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραδέχτηκε εγγράφως, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν κατασκευάστηκαν τα έργα προστασίας των ακτών από […]

Κάνε εγγραφή