Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο δρόμο για το ιστορικό Συνέδριο

Ολοκληρώθηκε εχθές, Κυριακή 1.12.2019, η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Με την αυλαία της συνεδρίασης ανοίγει ο δρόμος για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ένα συνέδριο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται αφενός να διευρυνθεί ποσοτικά, δομώντας μια κομματική οργάνωση που να μπορεί να εγγυηθεί την ισχυρή παρουσία του σε όλους τους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γειτονιές και, αφετέρου, καλείται να διευρυνθεί ποιοτικά, δομώντας μια πολιτική ατζέντα που να εμπνεύσει ξανά τις κοινωνικές ομάδες που τον ανέδειξαν σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Η μεν οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει, παράγοντας ως στιγμήν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τόσο οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα και οι απευθείας συζητήσεις του με τους πολίτες, όσο και η λειτουργία της ηλεκτρικής πλατφόρμας iSYRIZA έδωσαν μια ισχυρή ώθηση σε νέες εγγραφές, ενώ, παράλληλα, ολοένα και περισσότερα στελέχη του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου συντάσσονται στην κοινή προσπάθεια. Η οργανωτική διεύρυνση θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και, κυρίως, θα πρέπει να εμπλέξει όλα τα νέα μέλη στον προσυνεδριακό διάλογο. Κάθε δημοκρατικός πολίτης, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής, έχει τη δική του μοναδική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και έχει δικαίωμα να συμμετέχει στον προσυνεδριακό διάλογο, εμπλουτίζοντάς τον με τους προβληματισμούς, την κριτική και τις προτάσεις του.
Η δε ποιοτική ή πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα αποκρυσταλλωθεί στις αποφάσεις του συνεδρίου, οφείλει να απαντά τεκμηριωνένα και πειστικά σε 3 ερωτήματα: 1) Ποια είναι τα σημερινά και τα αυριανά προβλήματα κάθε κοινωνικής ομάδας; 2) Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ένα από αυτά; 3) Ανεξάρτητα από τις εκλογές και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ πως οραματίζεται την κοινωνία; (λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, την παγκόσμια οικονομία, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας κ.ο.κ.).
Για να κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί με επάρκεια στην διττή του αυτή προσπάθεια για διεύρυνση, θα πρέπει να γίνει απο τώρα σαφές το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο διάλογος, τα όρια που αυτός μπορεί να λάβει και, εν τέλει, την οργανωτική συγκρότηση που θα έχει μέχρι το συνέδριο, όπου με βάση το καταστατικό που θα ψηφιστεί, θα ξεκινήσει η εκ νέου συγκρότηση των οργάνων.
Τα παραπάνω, δια στόματος προέδρου, έχουν απαντηθεί ως εξής: Ο διάλογος θα κινηθεί έχοντας ως βάση την ιδρυτική διακήρυξη, όρια δεν έχουν θεσπιστεί άρα η συζήτηση είναι ανοικτή και την οργανωτική ευθύνη για το συνέδριο φέρει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τα κατά περίπτωση υπάρχοντα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συνέδριο τοποθετείται μετά το Πάσχα, δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Κατά συνέπεια, υπάρχουν 4 γεμάτοι μήνες για γόνιμο διάλογο και ουσιαστική παραγωγή πολιτικού λόγου και έργου. Με σεβασμό στη μοναδικότητα του κάθε συντρόφου/της κάθε συντρόφισσας, χωρίς να εμπλέκονται στον πολιτικό διάλογο ύβρεις και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, χωρίς να αντικαθίσταται ο διάλογος από φράξιες ευθυγραμμίσεις και εσωτερικής χρήσης αυτοματισμούς, η συζήτηση ανοίγει, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από μια ισχυρή εκλογική ήττα αρχίζει πλέον να ανακάμπτει και να ανακτά την συλλογική αυτοπεποίθησή του.
Με τη λήξη του ιστορικού συνεδρίου, ας μου επιτραπεί η εκτίμηση, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρότερος από ποτέ, θα είναι έτοιμος να απαλλάξει τη χώρα από το νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό καθεστώς, εφαρμόζοντας ένα βαθιά ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο.

Advertisement

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η πρώτη δεκαετία από την θέση σε ισχύ της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ

Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την εμβληματική στιγμή της θέσης σε ισχύ της επονομαζόμενης Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ την Συνθήκη της Λισαβόνας την 1η Δεκέμβρη του 2009. Την Συνθήκη της Νίκαιας θα ακολουθήσει μια αποτυχημένη προσπάθεια για την υιοθέτηση της Συνταγματικής Συνθήκης. Συνθήκη της Νίκαιας. Ωστόσο το 2007 θα υπογραφεί […]

Κάνε εγγραφή