Ο Mário Centeno παραιτήθηκε από ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας, σκληρή μάχη εν όψει για την προεδρία του Eurogroup

Την 9η Ιουνίου 2020 ο Mário Centeno ανακοινώνει ότι την 15η Ιουνίου 2020 θα παραιτηθεί από ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας και ότι η θητεία του ως Πρόεδρος του Eurogroup λήγει στις 13 Ιουλίου 2020. Η ανάρτηση του Προέδρου του Eurogroup για την ανακοίνωση της εν προκειμένω απόφασης στο twitter είχε ως εξής την 9η Ιουνίου:

  • «My tenure as Eurogroup President will end on 13 July 2020. On Thursday, I will inform my Eurogroup colleagues of my decision not to seek a second mandate, as by 15 June I will step down as finance minister of Portugal».

Μία εξέλιξη ιδιαίτερα κρίσιμη εν μέσω της αντιμετώπισης της πολυεπίπεδης κρίσης από την ασθένεια SARS-CoV-2 & σαφέστατα εν μέσω μιας υπαρξιακού χαρακτήρα κρίσης για την Ευρωζώνη και την ίδια την ΕΕ. Ουδείς λησμονεί την διαμάχη για τα ευρωομόλογα στην Ευρωομάδα ανάμεσα στις χώρες μέλη του Νότου και του Βορρά της Ευρωζώνης.

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για την διαδοχή του Mário Centeno είναι τα ακόλουθα:

  • Nadia Calviño, Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.
  • Paschal Donohoe, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.
  • Pierre Gramegna, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου ανέφερε προ ημερών τα εξής για τον νυν Πρόεδρο της Ευρωομάδας, μεγάλης σημασίας τα λεγόμενα του αν συλλογιστούμε ότι προέρχεται από φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα:

  • “Congratulations Mario for what you achieved as a President of the Eurogroup, especially the ambitious financial responses to the challenges of the Covid19 pandemic. I appreciated our bilateral cooperation & wish you all the best for the future.”

Ο δε ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας προερχόμενος από κόμμα της κεντροδεξιάς, προ ημερών ανέφερε την λύπη του για την εξέλιξη αυτή με την εξής δε δήλωση:

  • “Excellent President of the Eurogroup and he is not only a colleague, but also a friend.”

Η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ της συμμαχικής κυβέρνησης της χώρας είχε έναν εξαιρετικά θετικό λόγο για τον Mário Centeno τονίζοντας τα παρακάτω:

  • “It has been a great pleasure to work closely during these last years and I hope we’ll continue to cooperate wherever life takes you.”

Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο αυτή τη στιγμή; Οι δύο μεγάλοι Γερμανία & Γαλλία φαίνεται πως πρόκειται να στηρίξουν την Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, διότι αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα που έχει το θάρρος να προωθεί τολμηρές προτάσεις με δομημένο λόγο όπως για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Μείζον αγκάθι σε αυτή την υποψηφιότητα, το γεγονός ότι ήδη μια σημαίνουσα θέση (αυτή του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ είναι κατοχυρωμένη στην Ισπανία με τον Josep Borrell.

Advertisement

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι αιτία για την μη διεκδίκηση δεύτερης θητείας από τον Mário Centeno αποτελεί το γεγονός μιας εσωτερικής διαμάχης περί ενός κρατικού δανείου για μια προβληματική τράπεζα ανάμεσα στον πρώην ΥΠΟΙΚ Mário Centeno & τον Πρωθυπουργό της χώρας António Costa Silva. Το προαναφερθέν ζήτημα αποτελούσε μια ιστορία με ένα παρελθόν, άρα η παραίτηση του Mário Centeno δεν ήρθε ως ‘‘κεραυνός εν αιθρία’’. Διάδοχος του Mário Centeno στο Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας είναι ο João Leão.

Υ.Γ. Επικεφαλής της Ευρωομάδας εκλέγεται μέσα από τους ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το Ευρώ, με πλειοψηφία των εν προκειμένω κρατών μελών, θητεία του πρώτου είναι τα δυόμισι έτη (Με βάση το Πρωτόκολλο αριθμός 14).

Πηγές:

Γκόρτσος, Χρ. – Βλ. (2014). Εισαγωγή στο Δίκαιο της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης: Γενικό Μέρος Ιστορική Διάσταση & Θεσμικές Διατάξεις. Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη. 

SMITH-MEYER, B. (2020, Ιούνιος 9). Eurogroup race starts after Centeno resigns minister post. Politico. Ανακτήθηκε από https://www.politico.eu/article/eurogroup-race-starts-after-centeno-resigns-minister-post.

SMITH-MEYER, B. & Ames, P. (2020, Ιούνιος 9). Three saddle up for Eurogroup horse race: Finance officials see ministers from Spain, Ireland, Luxembourg vying to succeed Centeno in key post. Politico. Ανακτήθηκε από https://www.politico.eu/article/eurogroup-presidency-eu-three-horse-race.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Δύο χρόνια από την υπογραφή της Σπουδαίας Συνθήκης των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα & την Βόρεια Μακεδονία

Σήμερα 17 του Ιούνη 2020 αισίως συμπληρώνονται δύο ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή μιας εξέχουσας διεθνούς συνθήκης ανάμεσα στο κράτος μας και το κράτος της Βορείου Μακεδονίας. Στις 17 του Ιούνη του 2018 μετά από πολλά χρόνια δυστοκίας και από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων των Κυβερνήσεων Α. Τσίπρα και Ζ. […]

Κάνε εγγραφή