ΠΑΣΟΚ & 3η του Σεπτέμβρη 1974

Θα μπορούσε κανείς να γράψει αμέτρητες σελίδες για το ΠΑΣΟΚ, την 3η του Σεπτέμβρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε λίγες και συνοπτικές γραμμές με όλες τις πιθανές παραλείψεις θα γίνει μια προσπάθεια να φανεί η συμβολή του ιδρυτικού κειμένου και του ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τόπο.

45 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 3η του Σεπτέμβρη του 1974, όπου ο Αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου θα ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και παρόντες στην πανηγυρική εκδήλωση θα είναι κορυφαίες μορφές όπως ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η Αμαλία Φλέμινγκ και άλλοι/-ες.

Ένα ριζοσπαστικό – άξιο μνείας στο πέρασμα του χρόνου το κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη θα σηματοδοτήσει κάτι καινούργιο κάτι αληθινά ρηξικέλευθο για την ελληνική κοινωνία για το ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα, λέξεις με κορυφαία σημασία Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία θα καταστούν κορυφαίοι στόχοι.

Το ΠΑΣΟΚ όπως το είχε χαρακτηρίσει και ο Ιδρυτής του ήταν κίνημα, το οποίο δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας εκείνη την εποχή και όχι επειδή μόνον κάποια πρόσωπα αποφάσισαν κάποια αόριστη στιγμή να δημιουργήσουν ένα απλό κόμμα.

Ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να φέρει μια ”Αριστερή Επανάσταση” στην μέχρι τότε υπέρ-συντηρητική Ελλάδα που την κυβερνούσε η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή .

Απαρτιζόταν από Σπουδαίες Πολιτικές Προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Γεννηματάς – η Μελίνα Μερκούρη – ο Αναστάσιος Πεπονής – ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος – ο Μενιος Κουτσόγιωργας – ο Κάρολος Παπούλιας. Ένα Κόμμα το οποίο άλλαξε το πρόσωπο της χώρας όταν τον Οκτώβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου σάρωνε την συντηρητική ΝΔ του Καραμανλή και μετέπειτα του Ράλλη.

Η Πρώτη Κυβέρνηση της ΄΄Αλλαγής΄΄ έδωσε ΄΄φωνή΄΄ στο μέρος εκείνο του Ελληνικού Λαού που βρισκόταν στην αφάνεια, έφερε την Αληθινή Δημοκρατία, δημιούργησε για Πρώτη Φορά Κοινωνικό Κράτος – Εθνικό Σύστημα Υγείας, έφερε την Αξιοκρατία στο Δημόσιο με τον Νόμο Πεπονή, δημιούργησε ένα εύρωστο Κράτος Δικαίου, ενίσχυσε το Εργατικό Δίκαιο.

Ακόμα το ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας (Οκτώβριος 1981-Ιούνιος 1985) θα προχωρήσει σε εξαιρετικά θετικές μεταρρυθμίσεις:

Advertisement
  • Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.
  • Αποκατάσταση της λειτουργίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
  • Εκσυγχρονισμός του τομέα της Δικαιοσύνης (π.χ. κατάργηση του νόμου περί κατασκοπείας, εισαγωγή ποινικής προστασίας του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και του προφορικού λόγου).
  • Εκσυγχρονισμός του τομέα της Εκπαίδευσης.
  • Σθεναρή προώθηση του στόχου περί Ισότητας των Φύλων (π.χ. καθιέρωση πολιτικού γάμου, αποποινικοποίηση μοιχείας, αποκατάσταση άγαμης μητέρας).
  • Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου (π.χ. επικύρωση Διεθνούς Συμβάσεως για την προστασία της μητρότητας).

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υλοποίησε μια εκ των δύο καλύτερων Εξωτερικών Πολιτικών για τη χώρα το δόγμα της Πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ήταν εκείνο που με σκληρή δουλειά του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη και της τότε Κυβέρνησης τοποθέτησε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Έδωσε στον Ελληνικό Λαό ένα ισχυρό νόμισμα. Ήταν εκείνο που την πολύ δύσκολη περίοδο 2009-2011 ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου προέβη παρά την καταστροφική κληρονομιά που είχε από την επαίσχυντη ΝΔ σε σοβαρές και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, εκείνο που πραγματικά ΄΄πρόλαβε΄΄ τα χειρότερα.

Ο Αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου όντας ένας εκ των Καλύτερων Μεταπολεμικών Οικονομολόγων – Ηγέτης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εμβέλειας θα φέρει μια αληθινή προοδευτική αλλαγή με την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου είναι αδιαμφισβήτητα θετικού περιεχομένου με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις.

Δυστυχώς το αμέσως επόμενο διάστημα της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη των μετέπειτα προέδρων του ( Ε. Βενιζέλου & Φ. Γεννηματά) κατέστη ένα υβρίδιο του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού και μονεταρισμού, ένα βοήθημα της δεξιάς.

Ακόμα χειρότερα, δεν επιζητεί συνεννόηση και συνεργασία με τον φυσικό σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας την Ευρωπαϊκή Αριστερά, την οποία εκφράζει ο Σύριζα.

Το καλύτερο που θα είχε να κάνει η νυν Πρόεδρος του θα ήταν μια έντιμη αυτοδιάλυση. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην Ιστορία με τα καλά που έκανε και με τα λάθη που πάλι έκανε. Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βεβήλωση του.

Η 3η του Σεπτέμβρη όμως και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων είναι πιο επίκαιρη και επίκαιρος από ποτέ. Η προοδευτική δύναμη που σήμερα έχει καθοριστικό ρόλο & λόγο στα πράγματα στο πεδίο του Προοδευτικού Χώρου (ΣΥΡΙΖΑ & Α. Τσίπρας) μπορεί και πρέπει να μελετήσει το σπουδαίο κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη και τον Α. Παπανδρέου, με έναν συνδυασμό των επιταγών του σήμερα να παράξει μια νέα ρηξικέλευθη διακήρυξη που θα αφυπνίσει τον Προοδευτικό Κόσμο, την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Δικαίωμα στη στέγαση!

Αυτές τις ημέρες, κάθε χρόνο, χιλιάδες οικογένειες φοιτητών αναζητούν σπίτι.Τα τελευταία χρόνια, παρότι μειώθηκαν τα εισοδήματα των οικογενειών, παρατηρείται ιλιγγιώδης αύξηση τιμών στα ενοίκια, καθιστώντας έτσι την εύρεση σπιτιού πολύ δύσκολη και, σίγουρα, επώδυνη.Οι αιτίες είναι πολλές, επιλέγω να αναφέρω τη βασικότερη: βραχυχρόνια μίσθωση (βλ. Airbnb)Παράλληλα, τα χρόνια της κρίσης, […]

Κάνε εγγραφή