ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΌ ΤΟ 2015 ΈΩΣ ΣΉΜΕΡΑ

Τα αίτια της προσφυγικής κρίσης για τους αναλυτές ξεκινούν από το 2011 με την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στην Λιβύη και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής σε συνδυασμό με την απαρχή της εμφύλιας Συριακής διαμάχης, όπου η τότε συριακή κυβέρνηση του καθεστώς Ασαντ προσπάθησε να καταστείλει τις τοπικές διαδηλώσεις οι οποίες μετατράπηκαν σε μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις. Οι λαϊκές εξεγέρσεις μετατράπηκαν αμέσως σε μάχιμες οργανωμένες ομάδες κάτω από την σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και αργότερα δημιουργήσαν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, οργανώνοντας έτσι καλύτερα τις πολεμικές τους δυνάμεις γύρω από τον Ασαντ.
Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς και μεγάλα κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία ,οι οποίες στην συνέχεια συμμετείχαν ενεργά ο ένας από την μια πλευρά και ο άλλος από την άλλη πλευρά στον πόλεμο, αφήνουν να εννοηθεί ότι η εξέγερση κινείται γύρω από θρησκευτικές προεκτάσεις καθώς η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης απαρτιζόταν από σουνίτες μουσουλμάνους, ενώ η κυβέρνηση απαρτιζόταν από αλουιτες μουσουλμάνους.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αντικατοπτρίζει τα αληθινά αιτία που πυροδότησαν την εμφύλια σύρραξη. ΗΠΑ και αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις προκάλεσαν την διαμάχη ενάντια στην Ρωσία, διαμέσου της Συρίας με τις αυξανόμενες στρατιωτικές παρεμβάσεις να έχουν δραματικές συνέπειες για του πολίτες της Συρίας, συνέπειες έως λίγο πολύ γνωστές. Αυτές είναι η έξαρση της προσφυγικής κρίσης και η απότομη άνοδος των μεταναστευτικών ροών το 2015.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη πλέον παρουσία των Τζιχαντιστών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε αρκετές της Αφρικής, οι οποίοι ορκιζόμενοι στην θρησκεία τους θυσιάζουν και σκοτώνουν εκατομμύρια συμπολίτες τους, ωθώντας τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς.
Πριν δυο χρόνια, μέτρηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ανέδειξε ότι το 46% των προσφύγων προέρχονται από την Συρία κατά κύριο λόγο το 24% από το Αφγανιστάν, το 15% από το Ιράκ, το 5% από το Πακιστάν, το 3% από τον Ιράν και το υπόλοιπο 7% από άλλες χώρες. Τα δείγματα αυτά αντικατοπτρίζουν όλα όσα αναφέραμε παραπάνω για τα αίτια της αρχής τον πρώτων ροών ανθρωπίνων ψυχών μέχρι και την ραγδαία έξαρση το 2015, φυσικά με πρώτο προορισμό στην Ευρώπη την χώρα μας.

Η ΑΡΧΉ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ

Η Ελλάδα και παράλληλα η Ευρώπη το 2015 ήρθαν αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη ανθρώπινη κρίση μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι προσφυγικές ροές, μαζί με τα κύματα των μεταναστών που έκαναν τον έλεγχο πιο δύσκολο, αρχίσαν να καταφθάνουν με ραγδαίους ρυθμούς από τα παράλια της Τουρκίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 2015 στην χώρα μας έφτασαν περίπου 1.100.000 πρόσφυγες από τα παραλία της Τουρκίας σε αυτά της χώρας μας και κατά κύριο λόγο στα νησιά του Αιγαίου. Φυσικά σε αυτόν τον αριθμό, δεν προσμετρώνται οι χιλιάδες χαμένες ζωές κατά την διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού.
Το 2015 το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών βρέθηκε εγκλωβισμένο στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Χίο. Η χώρα μας την περίοδο αυτή βιώνει διπλή κρίση, οικονομική και προσφυγική. Φυσικά και τα δύο καρπούζια ήταν δύσκολο να κρατηθούν κάτω από την ίδια μασχάλη, ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την χορήγηση ασύλου και την διαχείριση του μεταναστευτικών ροών. Το πρόγραμμα, έχοντας και την ευρωπαϊκή έγκριση, περιλάμβανε 2.500 χώρους διαμονής και κάλυψης των αναγκαίων για τους αιτούντες ασύλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε από την ελληνική πλευρά και το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι που είχαν καταλήξει στα νησιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συμβίωσης. Το μόνο που απέμεινε ήταν χώροι, τα γνωστά πλέον και ως Hot spots.
Βέβαια, η τεράστια συσσώρευση στην Ελλάδα προέκυψε και από την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου, όπου επέβαλε στους πρόσφυγες να μένουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους, έως ότου εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους. Η συνθήκη ωφέλησε τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, αυξάνοντας τον αριθμό προσφύγων στην χώρα μας.

Το 2016 η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ προχώρησε σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν με το περιεχόμενο της να περιλαμβάνει την μη προώθηση προσφύγων στην Ελλάδα και στην ουσία στην Ευρώπη. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών φτάνει περίπου στους 173,614
Την ίδια περίοδο του 2016 ο Ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης ως προς το προσφυγικό αλλάζει και παράλληλα αλλάζει και το σχέδιο για την Ελλάδα. Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για υψηλή χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων για στέγαση, φαγητό, περίθαλψη, υγεία αλλά και για την παιδεία. Από αυτά τα χρήματα ή χώρα μας πήρε ελάχιστα χρήματα, με τις συνθήκες στα κέντρα των προσφύγων να είναι άθλιες και ασφυκτικής πίεσης. Στις αρχές του 2016 και πριν την συμφωνία Μερκελ-Ερντογαν, η χώρα μας δέχεται και την απόφαση κλειστών συνόρων από τις γείτονες χώρες της στα Βαλκάνια, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ την κατάσταση στο εσωτερικό. Την ίδια χρονική στιγμή ξεκινάει και η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για προκαταγραφή των προσφύγων με σκοπό να σχεδιαστεί ένα εκ νέου πρόγραμμα διαχείρισης, καθώς τα βόρεια σύνορα παρέμεναν κλειστά. Ο αριθμός καταγραφής το 2016 έφτασε στα 27.592 άτομα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του καταγράφηκε με επιτυχία.
Το 2017 οι αριθμοί των ατόμων μειώθηκαν, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να φτάνουν τους 29.595 στην χώρα μας. Συνέχεια της προσπάθειας της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ευρώπη για ελάφρυνση της ενδοχώρας από τους πρόσφυγες ήταν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα 66.000 ατόμων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι το Φεβρουαρίου του 2017 είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 6000 άνθρωποι, αριθμός μικρός σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, φυσικά συνέπεια της σκληρής στάσης Ευρωπαϊκών χωρών.
Το 2018 τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων που πέρασε στην χώρα μας ανήλθε στους 58000. Ποσοστό 43% είναι από τη Συρία, 27% από το Ιράκ, 7% από το Αφγανιστάν, 5% από την Τουρκία, 4% από το Πακιστάν, 2% από το Ιράν, 1,5% από την Παλαιστίνη, 1% από το Κουβέιτ, 1% από το Κογκό και 5% από λοιπές εθνικότητες. Ενώ η μεγαλύτερη συσσώρευση παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Θεσσαλία. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 περίπου 11.200 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης και 7.200 από την ξηρά, ενώ το 2017 είχαν καταγραφεί 29.700 αφίξεις μέσω θαλάσσης και 5.600 μέσω ξηράς. Στα θετικά βέβαια το μεγάλο ποσοστό περίπου 80% προσφυγόπουλων που εντάχθηκαν στην εκπαίδευση στην κεντρική Μακεδονία. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ευρώπη και ΗΠΑ με την επιλογή των κλειστών συνόρων ( Ουγγαρία) και των απελάσεων (Ιταλία) να συνεχίζονται στην πιο σκληρή τους μορφή.

Η ΕΛΛΆΔΑ ΤΩΝ HOT SPOT

Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή απαριθμεί δεκάδες διαφορετικά Hot Spot σε όλη την επικράτεια της. Η ανάγκη για καταγραφή και περισυλλογή προσφύγων και παράνομων μεταναστών έκανε υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού να δημιουργήσει τα Κέντρα Υποδοχής, έτσι ώστε να καταφέρει να ελέγξει και τον μεγάλο αυξανόμενο ρυθμό εισροής ανθρώπων.
Ειδικότερα πλέον το 2018 η χώρα μας έχει Hot Spot σε αρκετά νησιά της όπως, η Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος, Λέσβος και Οινούσσες. Επίσης έχουν δημιουργηθεί κέντρα Υποδοχής και στην ηπειρωτική χώρα, στο Λιτόχωρο Πιερίας, σε Μαλακάσα, Αφίδνες και σε διάφορα σημεία στην Θεσσαλία και την Ήπειρο, παράλληλα δημιουργήθηκαν δύο κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό Αττικής και Διαβατά Θεσσαλονίκης. Με το πέρας του καιρού μέχρι και σήμερα και λόγω της ασφυκτικής πίεσης από την συνεχόμενη εισροή προσφύγων και την συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη ο κρατικός μηχανισμός αναγκάστηκε να δημιουργήσει και άλλα κέντρα φιλοξενίας σε Καβάλα και Πέλλα, Θερμοπύλες, Κοζάνη και Λαύριο, ενώ τέλος εκτός δεν έμειναν η Ξάνθη, η Ορεστιάδα και η Δράμα.

Advertisement

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας ήταν επιτακτική καθώς σε πολλά νησιά υπήρξε υπερσυσωρευση ανθρώπων πάντα σε σχέση με την χωρητικότητά και την δύναμη των χωρών και των νησιών αυτών. Ενδεικτικά, στο δυναμικότητας 648 ατόμων hotspot στο Βαθύ Σάμου, διαμένουν 3.637 άτομα, ενώ συνολικά στο νησί καταγράφονται 3.887 πρόσφυγες και μετανάστες. Φυσικά σε πολλά κέντρα φιλοξενίας (hot spot) από το 2016 και μετά, η αγανάκτηση πολλές φορές προσφύγων και άλλες φορές των τοπικών κοινωνιών τους έφερνε συχνά σε συγκρούσεις και πολύ συχνά σε βιαιοπραγίες και καταστροφές.

Η ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ

Φυσικά πρόσφατα είχαμε και τις μεθοδεύσεις της γείτονας Τουρκίας στα σύνορα με τον Έβρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρούμε ότι ο Ερντογάν δεχόμενος πιέσεις από την μείωση της επιρροής του προς τον λαό έστρεψε το παιχνίδι στις παραβιάσεις των συνόρων μέσω της μεθόδευση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του και να πει ότι ένας αριθμός αυτών που προσπάθησαν να περάσουν με την βία στην χώρα μας δεν είχαν κάποιο προσωπικό σκοπό αλλά απλά να δημιουργήσουν χάος στα σύνορα για τα συμφέροντα του Ερντογάν. Από την άλλη βέβαια ανάμεσα σε αυτούς, γυναίκες, παιδιά και οικογένειες παρασυρμένες από την ρητορική του Ερντογάν βρέθηκαν ανάμεσα σε μια εμπόλεμη ζώνη, μια εμπόλεμη ζώνη από την οποία ήθελαν να ξεφύγουν και έπεσαν πάλι επάνω.

Η ΕΛΛΆΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΆΣ

Η χώρα μας όπως αναφέραμε πιο πάνω από το πρώτο κύμα των προσφύγων προσπάθησε αμέσως να καλύψει και να προσφέρει όλα αυτά που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να επιζήσει. Εκτός από τις συγκλονιστικές προσπάθειες των σωμάτων ασφαλείας σε στεριά και θάλασσα να διασώσουν παράνομους ή και μη παράνομους πρόσφυγες, ή οι ακόμα πιο συγκλονιστικές προσπάθειες των κατοίκων να παρέχουν τρόφιμα, φάρμακα και πολλές φορές και το σπίτι τους, ο κρατικός μηχανισμός δημιούργησε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά σε ασφαλείς ζώνες μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, προγράμματα εμβολιασμών για παιδιά προσφύγων και μεταναστών καθώς και την ευκαιρία της μόρφωσης με την ένταξη παιδιών σε σχολεία και την ευκαιρία τους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία έχοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πιο συνοπτικά η Ελλάδα,
• δημιούργησε, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας με κατάργηση των αυτοσχέδιων χώρων διαμονής και προχωρά σε αναβάθμιση των κρατικών δομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης
• ολοκλήρωσε τη διαδικασία προ-καταγραφής προσφύγων και μεταναστών σε μόλις δύο μήνες, δίνοντας έμφαση στη χαρτογράφηση και προτεραιοποίηση των ευάλωτων και ευπαθών περιπτώσεων
• ενίσχυσε την Υπηρεσία Ασύλου και προχωρά στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε εξατομικευμένη βάση και σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
• προσάρμοσε τη νομοθεσία της σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εξέταση των
αιτήσεων ασύλου, αυξάνοντας τον αριθμό των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών και επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες
• υλοποιεί προγράμματα για την υγειονομικήφροντίδα/ περίθαλψη των προσφύγων και τον εμβολιασμό των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα και άλλους χώρους φιλοξενίας
• διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων – πρόσβαση
στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
• μεριμνά για τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τη λειτουργία εξειδικευμένων ξενώνων φιλοξενίας
• συνεργάζεται με τρίτες χώρες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών
Η χώρα μας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στο κύμα των αθώων ανθρώπων στην διέξοδο για ένα καλύτερο μέλλον, παρείχε όσα πραγματικά οι δυνάμεις της επέτρεπαν με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών ΜΚΟ.

Η Ελλάδα το 2015 δέχτηκε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα ανθρωπιστική κρίση. Οι ροές των προσφύγων και παράλληλα οι παράνομοι μετανάστες έκαναν δύσκολο το έργο αρχών και του κρατικού πυλώνα. Η χώρα μας με τα δεδομένα που προέκυψαν από τους συμμάχους της και τους γείτονες, παράλληλα με την οικονομική κρίση, πέτυχε πάρα πολλά και ανέδειξε το κοινωνικό της προφίλ και την πραγματική της φιλοξενία, πολλές φορές όχι όσο θα έπρεπε, άλλες φορές με τον κατάλληλο ζήλο. Η Ελλάδα κατάφερε να μην καταρρεύσει σε μια μάχη στην οποία δεν έλαβε μέρος και δεν θέλησε ποτέ να λάβει όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα μόνη της με την ελάχιστη βοήθεια της Ένωσης αλλά και αντιμέτωπη με τις εχθρικές βλέψεις κάποιων γειτόνων αλλά και συμμάχων της επιβίωσε, ασχέτως αν ακόμα και σήμερα συνεχίζονται εμπόλεμα κρούσματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς (βλ. Μοριά) και δυσάρεστα φαινόμενα βίας και συγκρούσεων. Η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση, η Ελλάδα ξέρει από αλληλεγγύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η Πολιτική Οικονομία της Επταετίας 1967-1974

Η Εναλλακτική, ενόψει των 53 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, κάνει αναλυτική ιστορική περιγραφή για την Δικτατορία που σημάδεψε την ιστορία της πατρίδας μας και που επιτέλεσε μια σκοτεινή πολιτική αλλαγή, όσο μάλλον κανένα άλλο πολιτικό γεγονός, πέρα από τον Εμφύλιο. Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί μια εξαιρετική […]

Κάνε εγγραφή