Πρόοδος και Συντήρηση, η ώρα της ιδεολογικής σύγκρουσης.

Με την πανδημία του νέου Κορωνοϊού να έχει αλλάξει άρδην τις ζωές όλων των κοινωνιών του πλανήτη και να απαιτεί από τις πολιτικές δυνάμεις λύσεις και προτάσεις για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης γίνονται πλέον απόλυτα ευδιάκριτες. Σε όλο τον πλανήτη, συντηρητικοί λαϊκιστές και δημαγωγοί ηγέτες κήρυξαν, επ’αφορμή της πανδημίας, πόλεμο κατά της επιστημονικής κοινότητας. Από τον Ντόναλντ Τράμπ των ΗΠΑ μέχρι τον Ζαΐρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας, οι συντηρητικοί ηγετίσκοι κλήθηκαν να παραδεχτούν την αναγκαιότητα για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας με καθολική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους (χωρίς καμία διάκριση), την αναγκαιότητα για κρατική παρέμβαση στην ζουγκλώδη και αχαλίνωτη αγορά, την πλήρη διάψευση των ιδεοληψιών τους περί φυσικών κοινωνικών ανισοτήτων κ.ά. Από την άλλη, οι απανταχού προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις καλούνται να κεφαλαιοποιήσουν την ιδεολογική αυτή νίκη. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και αρκετά χρόνια, που όσοι μιλήσουν για το κοινωνικό κράτος και την κρατική παρέμβαση στην οικονομία δε θα χαρακτηριστούν συλλήβδην λαϊκιστές και “εκτός χρόνου”. Εν ολίγοις, τα ερωτήματα και τα επίδικα που τίθενται από τη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς (για τους millennials) κρίσης, πρέπει να απαντηθούν μέσα από μια ολιστική ατζέντα, με πρόσημο φυσικά προοδευτικό. Η ώρα της σύγκρουσης των δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών έχει φτάσει και, “χάριν” της πανδημίας, τίθεται στη σωστή βάση, τη διεθνή. Η ατζέντα αυτή, η οποία θα είναι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κοινή για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, δε θα πρέπει επ’ ουδενί να χαρακτηρίζεται από αμφιθυμία και ιδεολογική ελαστικότητα. “Οι καιροί ου μενετοί’ και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε ξεκάθαρες προκλήσεις.

• Στην οικονομία: η ισχυρή κρατική παρέμβαση για την άμβλυνση των ανισοτήτων, με πλατιές αναδιανεμητικές πολιτικές υπέρ των μη προνομιούχων.

• Στην εργασία: προστασία της εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, επιθετική πολιτική στην αύξηση των μισθών, κατοχύρωση ανθρώπινου ρυθμού εργασίας, μέτρα για δικαιοσύνη στην εργασία υπέρ των ευάλωτων ομάδων (μητέρες εργαζόμενες, νέοι εργαζόμενοι κλπ)

• Στα ανθρώπινα δικαιώματα: η ανυποχώρητη υπεράσπιση της διαφορετικότητας ως πλούτου και ουσιαστική ορατότητα σε όλες τις μειονότητες (ενσωμάτωση/συνύπαρξη όλων των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών, κατοχύρωση ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ δικαιωμάτων).

Advertisement

• Στην κοινωνική πολιτική: Ισχυρό κοινωνικό κράτος, με απόλυτη προστασία και κατοχύρωση ως κοινωνικών δικαιωμάτων: της δημόσιας, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Υγείας, της δημόσιας δωρεάν και υψηλού επιπέδου Παιδείας, της στέγασης, της σίτισης, της μεταφοράς κ.ά. • Στην προστασία του περιβάλλοντος: Μεταρρυθμίσεις της οικονομίας και της παραγωγής που να εγγυώνται ένα βιώσιμο φυσικό περιβάλλον, σύγκρουση με τα επιχειρηματικά/πολιτικά συμφέροντα που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος.

• Στις διεθνείς σχέσεις: Διεθνής αντιιμπεριαλιστική στοχοθεσία, λήψη κυρώσεων κατά των κρατών που διαταράσσουν την ειρήνη, παγκοσμιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος.

Κάθε κρίση που αποδεικνύει την ευθραυστότητα και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, θα αποτελεί για τις προοδευτικές δυνάμεις ευκαιρία αντεπίθεσης. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι καταρχήν και καταρχάς ιδεολογικής φύσης και βαρύτητας, διότι το μόνο εμβόλιο κατά της πανδημίας του καπιταλισμού είναι ο αγώνας με προτάσεις, η ιδεολογική και πολιτική πρωτοπορία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει την Βουλή για την επιστροφή στην κανονικότητα

Στις 11:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοινώνει τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί και λαμβάνει χώρα στην Ολομέλεια […]

Κάνε εγγραφή