Ραντεβού στη Βενιζέλου!

*πηγή φωτογραφίας: http://www.thessnews.gr

Ό,τι δεν πουλιέται, γκρεμίζεται. Αυτό είναι το νέο δόγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το είχαν πει και προεκλογικά οι άνθρωποι ότι σκοπεύουν “να πουλήσουν τη χώρα” (sic).
Αυτό που δεν είπαν, ίσως διότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, είναι τι θα γίνει με αυτά που δεν πωλούνται, επί παραδείγματι την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης, θα παραχωρούσε την “εκμετάλλευση” του Παρθενώνα σε ιδιώτη. Θα είχε τη δέσμευση ο ιδιώτης, βέβαια, να κάνει επενδύσεις στον περιβάλλοντα χώρο: να στρώσει χαλίκια, να βάψει τον ναό του Παρθενώνα σε ένα πιο χαρούμενο χρώμα, να κάνει μια επίδειξη μόδας η εθνική μας μοδίστρα της Ζeus + Dione κλπ
Δυστυχώς, βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Θα κάνει την καρδιά της πέτρα και θα ανεχτεί την παραμονή των αρχαιολογικών χώρων στο δημόσιο.
Αλλά επειδή και αυτοί νεοφιλελεύθεροι άνθρωποι είναι και έχουν όρια, δεν θα ανεχτούν επ’ουδενί να σταθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά εμπόδιο στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Αναφέρομαι φυσικά στις περιπτώσεις του ελληνικού και του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το μεν ελληνικό, βέβαια, έχει δρομολογηθεί και η περιβόητη επένδυση προχωρά (πολλά ερωτήματα υπάρχουν για την ουσία της επένδυσης, αλλά το θέμα μας είναι άλλο).
Στο δε μετρό της Θεσσαλονίκης, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική.
Δεν θα αναφερθώ στο ότι ξεκίνησαν κάποιοι να σκάβουν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεχνώντας (ή αδιαφορώντας ; ) ότι η σημερινή πόλη είναι το αποτέλεσμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας, με την Θεσσαλονίκη να έχει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της κλασικής εποχής, της ελληνιστικής εποχής, των ρωμαϊκών χρόνων, των βυζαντινών χρόνων, του μεσαίωνα και της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της.
Αυτό είναι γνωστό και ανήκει στην κρίση των πολιτών.
Αυτό το κομμάτι του μετρό που ακόμα δεν έχει κριθεί και, όπως λέει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, “Με το σώμα στο κενό, την ψυχή στο στόμα, το παιχνίδι παίζεται, παίζεται ακόμα” είναι το θέμα των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κατά την υπόγεια διάνοιξη του μετρό στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Εγνατίας, ανακαλύφθηκε τμήμα της “αρχαίας Εγνατίας”, δηλαδή μιας εκ των κεντρικότερων οδών της ρωμαϊκής εποχής.
Με την ανακάλυψη, λοιπόν, ενός τόσο σημαντικού ευρήματος σταμάτησαν οι εργασίες του μετρό και προέκυψε μια βασική διαφωνία ανάμεσα, αφενός, στον εργολάβο και τις πολιτικές δυνάμεις που τον εξυπηρετούν και, αφετέρου, στην τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Ο μεν εργολάβος ζητούσε να αποσπαστούν τα αρχαία (να ξηλωθούν, να αποσυναρμολογηθούν και να εκτεθούν σε άλλο χώρο). Η δε τοπική κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα ζητούσαν να παραμείνουν τα αρχαία ad hoc (κατά χώραν) ως ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος και οι εργασίες του μετρό να μετατοπίζονταν βαθύτερα.
Το 2016 επιτυγχάνεται συμφωνία και ανακοινώνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας: ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει σε ένα επίπεδο και κάτω από αυτό θα προχωρήσουν οι εργασίες του μετρό. Έτσι, αφενός το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας θα είναι προστατευμένο και θα αναδειχτεί και, μάλιστα, σε άμεση αντιπαραβολή με τη σύγχρονη Εγνατία! (κάτι πραγματικά σπουδαίο, σπάνιο και ανεκτίμητης μνημειακής αξίας). Αφετέρου, οι εργασίες του μετρό θα συνεχιστούν κανονικά.
Και ενώ όλα έμοιαζαν να έχουν λυθεί και η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης περίμενε με αγωνία να απολαύσει το 2021 και ένα σύγχρονο μετρό και έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν την ικανοποιεί η λύση.
Μάλιστα, από βήματος της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ως άλλος Ρωμαίος διοικητής της ρωμαϊκής επαρχίας της Θεσσαλονίκης, ότι θα ξηλώσει τα αρχαία και θα τα πάει στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη (!), ενώ για το Μετρό ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν από την αρχή οι μελέτες… με το έργο από το 2021 να μετατίθεται στο 2023 και… βλέπουμε!
Δηλαδή από εκεί που είχαμε και μετρό και αρχαία, τώρα δεν έχουμε ούτε μετρό, ούτε αρχαία!
Βλέπετε, αυτοί που μέχρι χθες ούρλιαζαν για την μία και ελληνική Μακεδονία, τώρα αποδεικνύουν στην πράξη πόσο (δεν) τους ενδιαφέρει ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξή της.
Κύριε Μητσοτάκη μη βιάζεστε, “το παιχνίδι παίζεται”
Ραντεβού στη Βενιζέλου!

Advertisement


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Σιγα μη κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

6 χρόνια απο την δολοφονία του 18/9/2013: Συγκλονισμένη η Ελλάδα μαθαίνει για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής. Ποιός ήταν ο Παύλος Φύσσας; Γεννήθηκε στο Πέραμα Αττικής στις 10 Απριλίου 1979. Γιός του Παναγιώτη Φύσσα, εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, […]

Κάνε εγγραφή