Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Μέρος Β΄): η ώρα για μία νέα σχέση με την νέα γενιά.

Νίκος Αλατάς

Την ώρα που η πανδημική κρίση μία ακόμα φορά ΄΄δείχνει τα δόντια της΄΄, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οδεύει προς την διεξαγωγή Συνεδρίου. Παρά την προσπάθεια διαφόρων εντός και εκτός κόμματος να υπάρξει αναβολή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος. Το Συνέδριο θα γίνει είτε με υβριδική μορφή είτε θα έχουμε ένα πλήρως Ψηφιακό Συνέδριο.

Το κόμμα θα μετεξελιχθεί στην πλήρη έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς/της Μεγάλης-Ιστορικής Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως με αποφάσεις-τομές, θέλουν ή μη φωνές που επιζητούν προσκόλληση στο παρελθόν. Τα ψέματα τελείωσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θ’ αλλάξει με στόχο την εκ νέου ανάληψη των ηνίων διακυβέρνησης της χώρας για την έλευση μίας προοδευτικής εποχής, ”το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”.

Στο πρώτο μέρος του εγχειρήματος του γράφοντος υπήρξε παράθεση προτάσεων τομών για μία νέα πορεία του κόμματος, η ιδεολογική μετεξέλιξη του κόμματος, η θέσπιση ανάδειξης Προέδρου από τη βάση, η προσέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (PES,  Progressive Alliance of Socialists and Democrats), σε αυτό το δεύτερο μέρος θα σκιαγραφηθεί η πρόταση για μία νέα σελίδα στη σχέση του κόμματος με τη νέα γενιά.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι αλήθεια & αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά αρνητικό σημείο της εποχής μας, ότι οι νέοι/νέες έχουν απομακρυνθεί από την ενασχόληση με την πολιτική, αποτελεί κοινή δε πεποίθηση πολλών νέων ανθρώπων ότι ΄΄όλοι/όλες ίδιοι/ίδιες είναι΄΄ στην πολιτική. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου πολλές και όλες τους σημαντικές, όπως η διαφθορά στις τάξεις των πολιτικών, όπως η εφαρμογή πολιτικών που παράγουν ανεργία – ανισότητα – δυστυχία – φτώχεια, όπως η μη μετεξέλιξη των κομμάτων, η μη ευθυγράμμιση τους με την εκσυγχρονισμένη διάσταση πολλών πραγμάτων & η μη πρόταξη οράματος.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μπορεί από το μακρινό πια 2012 μέχρι και σήμερα να υφίσταται στήριξη των νέων προς τον πρώτο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη αυτή η στήριξη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται σοβαρά προβληματικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα δεν πρέπει να ΄΄σκεφτεί΄΄ και να εφαρμόσει πρωτότυπες προτάσεις για αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των νέων για το ίδιο αλλά και εν γένει για την πολιτική. Και είναι δε αδιαμφισβήτητο, ότι πρέπει να υπάρξει ηράκλεια προσπάθεια να εμπνεύσει εκ νέου το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο τους/τις νέους/νέες που το στηρίζουν αλλά μακράν περισσότερους/περισσότερες, να δώσει ένα αληθινό όραμα, να προτάξει μία νέα σελίδα στη σχέση μαζί τους, μία νέα δομή σε αυτή τη σχέση.

Οφείλουμε να αποτυπώνουμε σκληρές αλήθειες, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα μας, μέσα από τη γνώση των αρνητικών καταστάσεων & συνάμα μία πολυδιάστατη αντικειμενική κριτική θα παραχθεί το υλικό που θα ΄΄κυοφορήσει΄΄ δομικού – στιβαρού χαρακτήρα προτάσεις για μία νέα εποχή και στη σχέση μας με τη νέα γενιά. Με βάση τα παραπάνω, δυστυχώς είναι αλήθεια, ότι η νεολαία του κόμματος έχει σοβαρό ζήτημα εκπροσώπησης της φωνής της νέας γενιάς, ότι μέσα σε αυτή υφίσταται μία βαθιά σήψη που παράγει ζωτικής σημασίας αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια αλλά και για το κόμμα, ότι ενσαρκώνει ένα ΄΄απολίθωμα΄΄ ως προς τις μεθόδους ανάλυσης της πραγματικότητας μας που δεν την αφήνει να δει την κατάσταση ως έχει, να παράξει πρωτότυπες προτάσεις πολιτικής σε πολλαπλά επίπεδα.

Σίγουρα υπάρχουν νέοι/νέες στη νεολαία του κόμματος που προσπαθούν να φέρουν αλλαγή και αυτοί/αυτές είναι αξιέπαινοι/-ες, τίθεται όμως το ερώτημα, αν υπάρχει πια ευοίωνο μέλλον για αυτή όπως είναι σήμερα ή είναι πια ξεπερασμένη & υφίσταται ανάγκη ανάδυσης μίας νέας δομικής κατάστασης. Η ΄΄γάγγραινα΄΄ έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που οι καιροί απαιτούν την έλευση μίας νέου τύπου σχέσης κόμματος & νέας γενιάς, ο οποίος θα προκαλέσει ένα καινούργιο ζωηρό ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά για την ίδια την πολιτική.

Στο Συνέδριο λοιπόν ο Πρόεδρος & το κόμμα ήρθε η ώρα ΄΄να πάρουν πια την κατάσταση στα χέρια τους΄΄, να αποφασίσουν το τέλος μίας παλαιάς καθεστηκυίας τάξης, την παραγωγή & θέση σε εφαρμογή μίας νέας οραματικού χαρακτήρα εποχής. Αυτή η νέα εποχή μπορεί να έχει ως εξής:

Σ’ ένα πρώτο επίπεδο, κόμμα & νεολαία θα έχουν αλληλένδετη – αλληλοεξαρτώμενη σχέση, τα δύο μέρη θα αλληλοτροφοδοτούνται.

Advertisement

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό στο οποίο θα δοθεί έμφαση οργανωτικού χαρακτήρα επρόκειτο να είναι η δημιουργία σε κάθε οργάνωση μελών (ΟΜ) του κόμματος ενεργών ΄΄κυττάρων΄΄ νέας γενιάς ανθρώπων είτε μορφής μελών είτε μορφής ΄΄φίλων΄΄ του κόμματος.

Σ’ ένα τρίτο επίπεδο, όλα τα ΄΄κύτταρα΄΄ των ΟΜ θα διοικούνται από ένα κεντρικό όργανο, το οποίο πάντα θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο του κόμματος, θα υπάρχει δηλαδή άμεση και στενή σχέση κόμματος & νεολαίας του, το κεντρικό αυτό όργανο θα είναι ένα εκ των κορυφαίων οργάνων του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο η φωνή της νέας γενιάς θα έχει πάντα ισχυρή δυναμική, ισχυρό ρόλο και λόγο.

Σ’ ένα τέταρτο επίπεδο, κάθε ΄΄κύτταρο΄΄ θα έχει στόχο την παραγωγή ανάλυσης καταστάσεων της πραγματικότητας με διαχρονικά & σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία. Ο Marx και οι σύγχρονοι επίγονοι του δεν θα αποτελούν τα μοναδικά αναλυτικά εργαλεία. Σχετικά με την πολιτική σε γενικό επίπεδο (π.χ. εσωτερική, εξωτερική,…) θα ενσωματωθεί στην φαρέτρα των αναλυτικών εργαλείων ο Ρεαλισμός, ο Φιλελευθερισμός και άλλα σύγχρονα που αποτελούν υβρίδια των βασικών (βλέπε Θεωρία Ηγεμονικής Σταθερότητας,…). Όσον αφορά την οικονομία, τα ΄΄κύτταρα΄΄ της καινούργιας νεολαίας του κόμματος πρέπει να ερευνήσουν, να υιοθετήσουν & να εφαρμόσουν διδάγματα & να παράξουν προτάσεις πολιτικής από ετερόδοξες σχολές οικονομικής σκέψης. Να ανακαλύψουν εκ νέου τις πραγματικές διδαχές του Σπουδαίου John Maynard Keynes από το Ιστορικών Προδιαγραφών Βιβλίο του την ΄΄Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου & του Χρήματος΄΄, να ΄΄βουτήξουν στους ωκεανούς΄΄ γνώσεων δυναμικά εξελισσόμενων σχολών όπως τα Μετα-κεϋνσιανά Οικονομικά (M. Kalecki, H. Minsky) & η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (Modern Money Theory, MMT).

Σ’ ένα πέμπτο επίπεδο, κάθε ΄΄κύτταρο΄΄ νεολαίας στις ΟΜ του κόμματος επίσης θα έχει στόχο την παραγωγή δομημένων επί της πραγματικότητας προτάσεων πολιτικής, οι οποίες με δομημένο τρόπο θα κατατίθενται στα κεντρικά όργανα και τον Πρόεδρο του κόμματος.

Σ’ ένα έκτο επίπεδο, σε κάθε ΄΄κύτταρο΄΄ νεολαίας στις ΟΜ του κόμματος θα υφίσταται προσπάθεια δημιουργίας μικρών & ευέλικτων επιστημονικών think tanks για παρακολούθηση από επιστημονική σκοπιά σημαντικών ζητημάτων της επικαιρότητας σε τοπικό-περιφερειακό-ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο, στόχος η παραγωγή αναλύσεων που θα βοηθούν το κόμμα στην ανάλυση καταστάσεων σε τοπικό-περιφερειακό-ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα πρέπει να παράξει και να προτάξει στον λαό ένα όραμα βάθους τουλάχιστον 10 χρόνων μπροστά, το οποίο θα προκαλέσει το άμεσο ενδιαφέρον της νέας γενιάς, το οποίο θα απαντά στα κάτωθι ερωτήματα:

  1. Θέλουμε μία χώρα πρότυπο Δυτικού – Ευρωπαϊκού Κράτους;
  2. Θέλουμε μία χώρα ισχυρό κράτος-μέλος της ΕΕ;
  3. Θέλουμε μία χώρα όπου θα υλοποιεί εμβληματικές μεταρρυθμίσεις & μεγαλόπνοα έργα;
  4. Θέλουμε μία χώρα που θα βάλει στόχο σε βάθος χρόνου να καταστεί μέλος των G20;
  5. Θέλουμε την Ελλάδα να σφυρηλατήσει μία νέα-θετική σχέση με την Τουρκία ιστορικά πρώτη στα χρονικά των διμερών σχέσεων των δύο κρατών;
  6. Θέλουμε μία χώρα που θα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε σειρά περιφερειακών & διεθνών οργανισμών;

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως έχει με την σοβαρή κατάσταση σήψης στην οποία βρίσκεται, ότι ήταν να δώσει το έδωσε, τα πράγματα έχουν φθάσει στο μη περαιτέρω, καιρός για μία ρηξικέλευθη αλλαγή που θα κομίσει ένα νέο κοινό βηματισμό νέων & πολιτικής, νέων & ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Roberta Metsola: Νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τον ξαφνικό θάνατο του αληθινά Ευρωπαϊστή & Προοδευτικού David Sassoli, η θέση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έμεινε ΄΄κενή΄΄, σύντομα έπρεπε και έτσι έγινε να υπάρξει ανάδειξη νέου προσώπου για το υπόλοιπο της χρονικής περιόδου 2019-2024. Σήμερα μετά από σχετική ψηφοφορία αναδείχθηκε με 458 ψήφους επί 616 εγκύρων νέα […]

Κάνε εγγραφή