Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Μέρος Α΄): η ευκαιρία για την ολική αναδόμηση του κόμματος – για την μετατροπή του στην πλήρη έκφραση της Πληθυντικής Αριστεράς/της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παράταξης

Νίκος Αλατάς

Πανδημικής κρίσης επιτρεπούσης το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα έχουν αποφασίσει Συνέδριο για τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Πριν λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να σκιαγραφήσει το μέλλον του κόμματος με δύο καίριες φράσεις:

 • «[…]Να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα[…]».
 • «[…]Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος[…]».

Είναι αλήθεια ότι η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται πια μεταξύ ΄΄σφύρας & άκμονος΄΄, από την μία πλευρά το σφυροκόπημα της πανδημικής κρίσης λόγω της επικίνδυνης – καταστροφικής διαχείρισης της σε πολλαπλά επίπεδα, από την άλλη πλευρά η δαμόκλειος σπάθη του ζητήματος της ακρίβειας, και τα δύο αυτά έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο, & αυτό φαίνεται ακόμα και στις γνωστές δημοσκοπήσεις, για ισχυρό ρήγμα στο πολιτικό imperium της ΝΔ & του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεχείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, αναβρασμός στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, όλα μαζί αυτά συνθέτουν μία άκρως προβληματική κατάσταση για την ακραία νεοφιλελεύθερη-συντηρητική-ρεβανσιστική ΝΔ. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα βλέπουν σταθερή & σταδιακή άνοδο, οι δε εξελίξεις στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να καθορίσουν πολλά περισσότερα από την εκλογή Προέδρου του κόμματος.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση βυθίζεται στον ΄΄βούρκο΄΄ των καταστροφικών – μοιραίων επιλογών της για την διαχείριση πολλαπλών καταστάσεων, την ώρα που ο λαός αναζητά ρεαλιστική – στιβαρή ελπίδα για μία νέα πορεία, αυτή ακριβώς είναι η Μεγάλη Ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει βγει σε πλήρη βαθμό από τον ΄΄βάλτο΄΄ της στασιμότητας σε πολλαπλά επίπεδα, οφείλει να αποδείξει ότι εννοεί σε πλήρη βαθμό την δέσμευση για ουσιαστική διεύρυνση & στιβαρό μετασχηματισμό. Η αλλαγή του ονόματος του κόμματος, το εξόχως αναλυτικό κείμενο σταθμός περί αυτοκριτικής τόσο για την περίοδο αντιπολίτευσης 2012-2015 όσο και για την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019, οι εκάστοτε ανά χρονικά διαστήματα θεματικές συζητήσεις για την διαμόρφωση του προγράμματος με βάση το οποίο θα διεκδικηθούν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, όλα τα παραπάνω & άλλα πολλά απετέλεσαν ισχυρά βήματα συνέχειας – τομής με το παρελθόν. Όμως εχθρός του καλού το καλύτερο, τίποτα από τα άνωθεν δεν είναι αρκετό, όλα αναγκαία αλλά ο δρόμος ακόμα μακρύς για μία πλήρη αλλαγή.

Δεν πρόκειται ΄΄να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας΄΄, αγκυλώσεις και μάλιστα ισχυρές υφίστανται ακόμα σε πολλαπλές διαστάσεις του κόμματος, δυνάμεις οπισθοδρόμησης δίνουν την ύστατη μάχη τους για να μην κάνει το κόμμα το μέγα βήμα στον στόχο του για την μετεξέλιξη του στην πλήρη έκφραση της Πληθυντικής Αριστεράς/της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι πλέον ένα μικρό κόμμα, αλλά ένας εκ των μεγαλύτερων κομματικών σχηματισμών στον Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Χώρο, ο μεγαλύτερος στον Εθνικό Προοδευτικό Χώρο, μία ισχυρή προοδευτική δύναμη που αποτελεί Γέφυρα Συνεννόησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Πρασίνων – Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Είναι κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο αδήριτη/ζωτικής σημασίας ανάγκη, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προβεί σε καίριες κινήσεις τομής στο επερχόμενο Συνέδριο, οι οποίες θα δώσουν το σήμα μίας ξεκάθαρης νέας πορείας – το σήμα ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικηθούν με την υπέρτατη αξίωση τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας. Ούτως ή άλλως η κατάσταση θα είναι ξεκάθαρη, θα έχουμε σύγκρουση δύο ιδεολογικών κόσμων, από την μία ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός-συντηρητισμός με τη ΝΔ & τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την έτερη πλευρά η Πληθυντική Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την άποψη του γράφοντος, υφίστανται τρία πράγματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ άλλων και να υιοθετηθούν, η στιγμή της εφαρμογής τους θα ΄΄τραντάξει΄΄ κατά συθέμελο τρόπο το εγχώριο πολιτικό & κομματικό σύστημα, θα προσδώσει ανεπανάληπτης υφής δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ποια είναι όμως αυτά τα τρία ΄΄κλειδιά΄΄;

Το πρώτο εξ αυτών, το οποίο αποτελεί και ΄΄κλειδί΄΄ βάσης, οι καιροί απαιτούν μετεξέλιξη του ιδεολογικού υποβάθρου του κόμματος. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όχι για απλά για Σοσιαλισμό αλλά για τον Δημοκρατικό, όπως τον είχε περιγράψει ο Αείμνηστος Ούλωφ Πάλμε & τον Φιλελεύθερο, όραμα που είχε σκιαγραφήσει ο Αείμνηστος John Maynard Keynes, Σοσιαλισμό να δούμε την θετική κληρονομιά από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στο πρότυπο Ηγετών Παραδειγμάτων όπως οι Ούλωφ Πάλμε & Βίλλυ Μπραντ πάντα σε συνδυασμό με τις επιταγές των καιρών μας. Ειδικότερα, ο John Maynard Keynes στο The New Statesman and Nation τον Ιανουάριο του 1939 θα αναφέρει τα κάτωθι:

 • «Το ερώτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε από την φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων του 19ου αιώνα και να μεταβούμε σε μία νέα κατάσταση του φιλελεύθερου σοσιαλισμού, με το οποίο εννοώ ένα σύστημα όπου μπορούμε να ενεργήσουμε ως οργανωμένη κοινότητα για κοινούς σκοπούς και να προωθήσουμε την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, με σεβασμό και προστασία του ατόμου – της ελευθερίας της επιλογής του, της πίστης του, του μυαλού του και της έκφρασης του, της επιχείρησης και της περιουσίας του».

Με αυτό τον στόχο ο Keynes στοχαζόταν ένα σύστημα όπου θα δημιουργούσε μία δομημένη κοινωνία με προσανατολισμό σε κοινού χαρακτήρα σκοπούς & προώθηση της οικονομικής & κοινωνικής δικαιοσύνης, πάντα βέβαια σε ένα πλαίσιο σεβασμού & προστασίας της υπόστασης του ατόμου – του δικαιώματος της ελευθερίας επιλογής, της πίστης του, του μυαλού και της έκφρασης του, της επιχείρησης και της περιουσίας του.

Ο πυρήνας της οικονομικής & κοινωνικοπολιτικής φιλοσοφίας του Keynes είχε τον στόχο επίτευξης της εξής τριάδας:

 • Οικονομική Αποτελεσματικότητα.
 • Κοινωνική Δικαιοσύνη.
 • Ατομική Ελευθερία.

Ο Keynes προσέφερε μία αλλιώτικη ‘‘οδό’’ επίτευξης, και αυτό το στοιχείο επρόκειτο να αποτελέσει μία εκ των επαναστατικών του συνεισφορών. Εν ολίγοις, ο Keynes προέβη στον συσχετισμό της Οικονομικής Αποτελεσματικότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης & της Ατομικής Ελευθερίας με τον Όγκο & τη Μεταβολή της Απασχόλησης. Ο Keynes επρόκειτο να αποκτήσει ως βίωμα μία μετεξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος, την μετεξέλιξη στο στάδιο του χρηματοπιστωτικού μοντέλου καπιταλισμού. Η σχέση επίδρασης ή και αντιπαράθεσης χρηματοπιστωτικού & βιομηχανικού συστήματος θα δομήσει την υποδομή της αξιολόγησης των τριών στόχων της πολιτικής οικονομίας του Keynes.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ερευνήσει, να υιοθετήσει & να εφαρμόσει διδάγματα & προτάσεις πολιτικής από ετερόδοξες σχολές οικονομικής σκέψης. Να ανακαλύψουμε εκ νέου τις πραγματικές διδαχές του Σπουδαίου John Maynard Keynes από το Ιστορικών Προδιαγραφών Βιβλίο του την ΄΄Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου & του Χρήματος΄΄, να ΄΄βουτήξουμε στους ωκεανούς΄΄ γνώσεων δυναμικά εξελισσόμενων σχολών όπως τα Μετα-κεϋνσιανά Οικονομικά (M. Kalecki, H. Minsky) & η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (Modern Money Theory, MMT).

Advertisement

Ειδικότερα, Τα Μετα-κεϋνσιανά Οικονομικά πρόκειται να έρθουν σε ρήξη με το δόγμα TINA (There Is No Alternative) την πεποίθηση εν ολίγοις ότι τα συμβατικά οικονομικά και οι προτάσεις τους υπέρ της ελεύθερης αγοράς ενσαρκώνουν την μόνη οδό κατανόησης & επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων. Τα Μετα-κεϋνσιανά Οικονομικά πρόκειται να προσφέρουν ένα ισχυρού χαρακτήρα θεωρητικό & ρεαλιστικό υπόβαθρο με χρησιμότητα τόσο στον τομέα της κριτικής της κυρίαρχης νεοκλασικής θεωρίας & των πολιτικών λιτότητας όσο και στην υποστήριξη εφικτών εναλλακτικών πολιτικών. Στα Μετα-κεϋνσιανά Οικονομικά υφίσταται απόρριψη & αντιστροφή αρκετών υποθέσεων & παραδοχών της συμβατικής οικονομικής σκέψης. Μερικές εκ των θέσεων των Μετα-κεϋνσιανών Οικονομικών είναι, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ή των πραγματικών μισθών δεν οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, ότι η αύξηση του πραγματικού μισθού δεν προκαλεί μείωση των κερδών, ότι τα δημοσιονομικής φύσεως ελλείμματα δεν επιφέρουν πληθωρισμό, αύξηση του επιτοκίου και παραγκωνισμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το MMT επίσης ενσαρκώνει μία ετερόδοξη σχολή οικονομικής σκέψης, μία κατά βάση σύγχρονη προσέγγιση της σύγχρονης μακροοικονομικής θεωρίας, το ΜΜΤ έρχεται σε σύγκρουση με τα συμβατικά νεοκλασικά οικονομικά. Η άνοδος της επιθυμίας για ενασχόληση με το ΜΜΤ μάλλον βρίσκει ρίζες στην έρευνα γύρω από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. Το ΜΜΤ ανήκει στον κόσμο των μη συμβατικών οικονομικών, λαμβάνει στοιχεία από το έργο των J.M. Keynes, A. Lerner, H. Minsky, & διαφόρων ρευμάτων οικονομικής σκέψης, όπως για παράδειγμα του Chartalism, αλλά & από το έργο πιο πρόσφατων θεωρητικών όπως του Β. Mitchel & W. Godley. Μερικές ιδέες του ΜΜΤ είναι, ότι ο κόσμος των ανθρώπων δεν πλαισιώνεται από ντετερμινιστικού χαρακτήρα νόμους, ότι οι οικονομικά δρώντες δεν δρουν σε μεμονωμένο πλαίσιο, αλλά κατά βάση συλλογικά με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους τους, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική & θεμιτή την ίδια όμως ώρα ο δημόσιος τομέας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, ότι οι δημοσιονομικές & νομισματικές αρχές δεν λειτουργούν ξεχωριστά η μία από την άλλη αλλά ενιαία & σε στενή συνεργασία.

Το δεύτερο κλειδί, επίσης στοιχείο βάσης, ενσαρκώνεται στην διεκδίκηση εφαρμογής μίας καίριας κίνησης για το μέλλον του Κόμματος.

Ήρθε η ώρα για Εκλογή Προέδρου του Κόμματος από τη βάση.

 • Σημείωση πρώτη, ήδη σε επίπεδο εντυπώσεων-συμβολισμού, η εκλογή του Προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της χώρας θα ήταν ένα κολοσσιαίας συμβολικής σημασίας γεγονός, δεδομένου κιόλας ότι θα γίνει για πρώτη φορά. Στην Γερμανία στην CDU συζητούν να πάνε στον συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα το ζητούν οι οργανώσεις του κόμματος στα κρατίδια.
 • Σημείωση δεύτερη, η διαδικασία δεν οδηγεί σε αρχηγικό κόμμα, αποτελεί ζωτικής σημασίας πια κομματικό θεσμό που ακτινοβολεί κόμμα γειωμένο στην βάση του και ανοικτό στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να χαίρει της εμπιστοσύνης της βάσης όχι ενός μικρού οργάνου του Κόμματος.
 • Σημείωση τρίτη, ενδυναμώνεται το στοιχείο της ενδοκομματικής δημοκρατίας μέσω της ενσάρκωσης ενός θεσμού ανάδειξης Προέδρου από τη βάση του κόμματος.
 • Σημείωση τέταρτη, το είδος της Εκλογής Προέδρου του Κόμματος από τη βάση κάλλιστα να αποτελέσει αντικείμενο ταχείας, σοβαρής, ουσιαστική συζήτησης και απόφασης στο Συνέδριο.
 • Σημείωση πέμπτη, βάση εννοούμενη κατά τον γράφοντα τα εγγεγραμμένα μέλη & οι εγγεγραμμένοι φίλοι του κόμματος μέχρι την ημέρα πριν την εκλογική διαδικασία!!!

Εκλογή από τη βάση του Κόμματος του Προέδρου με μία ισχυρή συμμετοχή θα εξοπλίσει τον Αλέξη Τσίπρα με πρωτοφανή δύναμη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει κάνει ένα σπουδαίο & ζωτικής σημασίας βήμα στον προσανατολισμό του ουσιαστικού ανοίγματος στην κοινωνία.

Ας τολμήσουμε, η χώρα έχει ανάγκη ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το τρίτο κλειδί έχει ως εξής, εδώ και αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας & ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμμαχία βρίσκονται σε αγαστή συνεννόηση & συνεργασία με την Ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (PES,  Progressive Alliance of Socialists and Democrats). Ουδείς/ουδεμία λησμονεί την στήριξη του Προέδρου Ολαντ στην κρίσιμη ώρα του 2015, ουδείς/ουδεμία λησμονεί την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ιστορικών Προδιαγραφών Επίτευγμα της Συνθήκης των Πρεσπών. Από πριν το 2015, σε ολόκληρη την διάρκεια της περιόδου 2015-2019 και από το 2019 μέχρι ήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν στενή συμμαχία με το PES, αποτελούν την μεγάλη γέφυρα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με βάση και το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών του Ιουλίου του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ενσαρκώνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Χώρου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτές τις στιγμές η χρονική συγκυρία είναι εκ νέου ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι αληθές ότι το PES βιώνει μία ”Πολιτική Άνοιξη” με ισχυρό υπόβαθρο, θα δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Είναι λοιπόν η ώρα για μία Στιβαρή, Συμβολική & Ουσιαστική Κίνηση, είναι η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να οδεύσουν από την Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (PES,  Progressive Alliance of Socialists and Democrats), μία κίνηση που θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή σε πολλαπλά επίπεδα. Μία κίνηση που θα δώσει μία νέα πνοή στο ίδιο το PES αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο PES πρόκειται να συμβολίσει με εξαιρετικό τρόπο την απόδειξη ενός ουσιαστικού μετασχηματισμού και δομικής αναδιοργάνωσης του κόμματος. Εδώ να επισημανθεί κάτι εξόχως σημαντικό, ιστορικές ευθύνες φέρουν όλες οι Προοδευτικές Ομάδες (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές & Ευρωπαϊκή Αριστερά & Πράσινοι) που δεν έχουν κοινή πολιτική ομάδα – κοινή πολιτική ηγεσία – κοινή/κοινό υποψήφια/υποψήφιο στις εκάστοτε ευρωεκλογές, είχε μέγιστο δίκιο η Λουτσιάνα Καστελίνα ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς & υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις φέρουν μια μεγάλη αποτυχία ”στην πλάτη τους”, ότι δεν επεδίωξαν πολλά χρόνια πριν την δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να λάβει πρωτοβουλία για αυτό τον ζωτικής σημασίας στόχο.

Η στιβαρή ιδεολογική μετεξέλιξη του κόμματος, η οποία δύναται να κομίσει πολλαπλά οφέλη όσον αφορά θέσεις του κόμματος & μετέπειτα στην ίδια την πορεία διακυβέρνησης του τόπου, η εκλογή Προέδρου του κόμματος από τη βάση, στοιχείο που μπορεί να προσδώσει πρώτης τάξεως δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τέλος η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο PES, ενσαρκώνουν τρία αναγκαία κλειδιά για το ΄΄άνοιγμα της πόρτας΄΄ περί μίας πραγματικά νέας εποχής του κόμματος πάνω από όλα το ΄΄άνοιγμα της πόρτας΄΄ περί ευοίωνου μέλλοντος της χώρας.

Με Δομική Οργανωτική Σκέψη, με Επαναστατικό Ρεαλισμό, με Ιώβεια Υπομονή, με Θάρρος, κοιτάζοντας το Δάσος και όχι το Δέντρο, με Όραμα, ας τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα για ένα βήμα πραγματικής νέας αρχής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Ώρα για δομική προοδευτική αλλαγή της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης.

20 χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του Ευρώ & 30 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ που έθεσε τα θεμέλια της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης (εφεξής ΟΝΕ). Η ΟΝΕ, η Ευρωζώνη βίωσε τα τελευταία χρόνια ένα διάστημα ισχυρής οικονομικής, κοινωνικής & πολιτικής αστάθειας, που έθεσε σε κίνδυνο ακόμη […]

Κάνε εγγραφή