Το πολιτικό σκηνικό ενόψει Ευρωεκλογών

*Του Δημήτρη Κορσαββίδη

Με την παρουσίαση τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανοίγει και ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας.

Μια προεκλογική περίοδος που αναμένεται να διεξαχθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και σκληρής σύγκρουσης των δύο διεκδικητών της νίκης, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και φυσικά με τους νεοναζί να διεκδικούν με κάθε αξίωση την 3η θέση.

Εν τω μεταξύ, στο στρατόπεδο της ελάσσονος αντιπολίτευσης βλέπουμε τις τεκτονικές αλλαγές που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών.

  • Το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας ταυτιστεί πλήρως με τη ΝΔ στο Μακεδονικό, υπό το βάρος των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της διακηρυγμένης πρόθεσής του να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, πνέει τα λοίσθια, τόσο δημοσκοπικά, όσο και σε επίπεδο στελεχών, φυλλοροώντας από τα αριστερά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα δεξιά προς τη ΝΔ.
  • Το ΚΚΕ, από την άλλη, φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του, χωρίς όμως κάποια τάση αύξησής των.
  • Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πλήρωσαν βαρύ το τίμημα του συνεχούς ανασκουμπώματος τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων και στελεχών να κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό στη ΝΔ. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ηγεσία των ΑΝΕΛ να αναγκάζεται να ψαρέψει στα βρωμόνερα της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τον Τάκη Μπαλτάκο στο ευρωψηφοδέλτιο.
  • Η Ένωση Κεντρώων παρότι, σε γενικές γραμμές, έμεινε σταθερή στις προγραμματικές τις θέσεις (τόσο στο Μακεδονικό όσο και στο «αντιμνημονιακό») φαίνεται να οδηγείται στην έξοδο της Βουλής, παρασυρμένη από την πόλωση των δύο μονομάχων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) αλλά και από την γραφικότητα που παρουσιάζει λόγω της υπερ-προβολής στα ΜΜΕ του Βασίλη Λεβέντη.

Στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής δεξιάς βλέπουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τη δημιουργία αρκετών κομμάτων στο χώρο της κεντροδεξιάς (κόμμα Τσιτουρίδη κ.ά.), της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Νέα Δεξιά, Δύναμη Ελληνισμού κ.ά.), των «Μακεδονομάχων» κλπ. Μεγαλύτερη δυναμική φαίνεται να έχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία σε δημοσκοπικό επίπεδο παρουσιάζεται να φλερτάρει με την είσοδο στη Βουλή.

Στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς το τοπίο παραμένει στάσιμο, με τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης), Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου), ΜέΡΑ25 (Γ. Βαρουφάκης), ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ να καταγράφουν έκαστο μια δυναμική, η οποία όμως δεν αρκεί για είσοδο στη Βουλή. Με αυτή τη συνθήκη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διεργασίες που υπάρχουν (;) ανάμεσα σε κάποια κόμματα για συμπόρευση.

Στο δικομματικό στρατόπεδο το τοπίο είναι καθαρό: Πόλεμος μέχρις εσχάτων.

Advertisement

Και τούτο, διότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ανακηρύξει τη μάχη των ευρωεκλογών σε μια μάχη με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά, μια μάχη που θα καθορίσει και τις εδώ πολιτικές εξελίξεις.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολύ στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», δηλαδή τα θετικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Από την άλλη, η ΝΔ ποντάρει στο δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια» κατηγορώντας συλλήβδην την κυβέρνηση για διάλυση της χώρας σε όλους τους τομείς, προτάσσοντας το σύνθημα «φύγετε σήμερα».

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, πανθομολογουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ψαλίδα, κυρίως αυξάνοντας την –πολύ χαμηλή- συσπείρωσή του. Βέβαια, η διαφορά του από τη ΝΔ συνεχίζει να είναι σημαντική, κυμαινόμενη ανά δημοσκόπηση από 3 έως 17 μονάδες… Αρνητικός παράγοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή το κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για το ποιος θα τερματίσει πρώτος. Στην «παράσταση νίκης», λοιπόν, η ΝΔ κερδίζει σαρωτικά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί τη νίκη της στις Ευρωεκλογές δεδομένη. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Να πείσει ότι δεν τελεί «σε παράταση». Να πείσει ότι διεκδικεί τη νίκη με αξιώσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει επάξια μερίδιο των «αναποφάσιστων», οι οποίοι θα κρίνουν  και τον νικητή. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι τυχαίο το άνοιγμα του Πρωθυπουργού στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, καθώς και η διοργάνωση μαζικών προεκλογικών συγκεντρώσεων. Όλες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στο να βελτιωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της μάχης. Αφενός, η προσθήκη νέων προσώπων με κύρος και δημοφιλία συμβολίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απομονωμένος, ούτε καμμένο χαρτί και, αφετέρου, οι μαζικές συγκεντρώσεις συμβολίζουν την ολοένα και αυξανόμενη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στον σχεδιασμό του Μαξίμου θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα ερχόμενα θετικά μέτρα, με τη φημολογούμενη μείωση του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Οι κινήσεις αυτές, αν και προεκλογικά, θα δώσουν το μήνυμα της ανάκαμψης και θα τονίσουν το κοινωνικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά, φυσικά, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο της ΝΔ, η οποία, ελλείψει αφηγήματος, αρκείται σε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, κριτικάρωντας διαρκώς την κυβέρνηση και απαξιώνοντας εν συνόλω το κυβερνητικό έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει αγγίξει «ταβάνι» και ότι δεν διαθέτει πολλές πιθανότητες για εκ νέου αύξηση των ποσοστών της. Εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει δημοσκοπική και επικοινωνιακή ανάκαμψη, στοχεύοντας στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του 2015. Η συνθήκη αυτή, γνωρίζουν στη ΝΔ, ότι δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και γι΄αυτό το λόγο απαιτούν επιτακτικά πρόωρες εθνικές εκλογές, θέλωντας να εκμεταλλευτούν το μέχρι σήμερα προβάδισμά τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει, η προεκλογική περίοδος κρύβει πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.

Εν αναμονή, λοιπόν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ρήξη με το φθαρμένο - Ώθηση στην επόμενη γενιά

*Του Δημήτρη Κορσαββίδη, Φοιτητή Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Χρήστου Γιαννούλη Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, της 26ης Μαΐου 2019, οι πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να αποφασίσουν όχι απλά ανάμεσα σε διαφορετικές παρατάξεις, αλλά ανάμεσα σε διαφορετικά ήθη, διαφορετικές προτεραιότητες. Advertisement […]

Κάνε εγγραφή