Το πραγματικό πρόσωπο της χρονιάς 2019

Υποστηρίζεται από εταιρεία δημοσκοπήσεων (εν προκειμένω την MRB) ότι πρόσωπο της χρονιάς 2019 είναι ο νυν Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης (ποσοστό: 26%), δεύτερος ο Α. Τσίπρας (ποσοστό: 17.6%), τρίτος ο Στ. Τσιτσιπάς (ποσοστό: 10.8%), τέταρτος ο Γ. Αντετοκούνμπο (ποσοστό: 5,5%), πέμπτος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ποσοστό: 3,9%) & έκτη-τελευταία στην κατάταξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά (ποσοστό 3,1%).

Τίθεται το ερώτημα, ήταν πράγματι ο Κ. Μητσοτάκης το πρόσωπο της χρονιάς που μας αποχαιρετά ή μήπως κάποιο άλλο;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν ήταν ο Κ. Μητσοτάκης το πρόσωπο της χρονιάς 2019 αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός & Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α. Τσίπρας νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιατί όμως να δοθεί η απάντηση ότι ο Α. Τσίπρας ήταν το κέντρο της χρονιάς που μας πέρασε; Η απάντηση είναι η παραπάνω και το σκεπτικό έχει ως εξής κατά τον γράφοντα.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ανεδείχθησαν νικητές με ποσοστό 39.85% (158 έδρες) με σημαντική διαφορά 8.32 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και τον Α. Τσίπρας που έχασαν και ήρθαν δεύτεροι με ένα όμως πολύ ενδιαφέρον και σημαίνον ποσοστό 31.53% (86 έδρες).

Με βάση το άνωθεν αποτέλεσμα (μεγάλη διαφορά – αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος) θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Α. Τσίπρας δεν έχει να “δώσει” κάτι παραπάνω από ότι έπραξε μέχρι την 7η Ιουλίου.

Κατά την άποψη του γράφοντος ο πρώην Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης & Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον.

Σε συνέντευξη του (23/07/2019) στον Economist ο Ματέο Ρέντσι πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής για τον Α. Τσίπρα και τις κρίσιμες μέρες και ώρες του 2015:

 • «Ήμουν δίπλα στον Τσίπρα και θυμάμαι μια απίστευτη νύχτα. Η προσέγγιση Γερμάνιας, Ολλανδίας και Βόρειων Χωρών ήταν πραγματικά απαράδεκτη. Απαράδεκτη. Πρότειναν ένα ταμείο ύψους 50 δις με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και με έδρα το Λουξεμβούργο. “Αστειεύτηκα” λέγοντας ότι μπορείτε να πάρετε πίσω και το Euro 2004. Τι άλλο μπορείτε να ζητήσετε από την Ελλάδα ξανά, ξανά και ξανά; Θυμάμαι πολύ έντονα την αντίδραση Τσίπρα καθώς η στάση Μέρκελ και Ρούτε ήταν υπερβολική. Η κατάληξη της συμφωνίας ήταν καλή για την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία και η Ιαπωνία) έχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος και η Ευρώπη έχει υψηλό χρέος στην Ελλάδα για τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό, τις αξίες, το ρόλο της στο μεταναστευτικό. Ήταν καλή η κατάληξη, το αντίθετο θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, δεν είναι Ευρώπη.»
 • «Όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει το δημοψήφισμα, ήμουν έκπληκτος και αρνητικός, αλλά σεβάστηκα την απόφαση του. Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Τσίπρας έσωσε την Ελλάδα. Δεν έχω τις ίδιες απόψεις με τον Τσίπρα, έχω διαφωνήσει πολλές φορές μαζί του, αλλά εκείνη τη περίοδο η απόφαση του να διατηρήσει τη θέση στο τραπέζι εκείνη τη νύχτα με την υποστήριξη Ιταλίας και Γαλλίας, καθώς όλες οι χώρες ήταν εναντίον, έσωσε και την Ευρώπη και την Ελλάδα.».

Από την μέρα που ανήλθε στην διακυβέρνηση της χώρας μέχρι την 8η Ιουλίου που παρέδωσε την εξουσία στον Κ. Μητσοτάκη ως τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, ο Α. Τσίπρας με τα λάθη του ήταν:

 • Ο Άνθρωπος που άντεξε την παγίδα της ”αριστερής παρένθεσης” με τα άδεια ταμεία που παρέδωσαν Σαμαράς & Βενιζέλος τον Ιανουάριο του 2015,
 • Ο Άνθρωπος που άντεξε την πίεση από τις συντηρητικές κυβερνητικές δυνάμεις της ΕΕ,
 • Ο Άνθρωπος που κράτησε την χώρα στην ΟΝΕ παρά τις επιθυμίες συγκεκριμένων πολιτικών της Βόρειας Ευρώπης,
 • Ο Άνθρωπος που κέρδισε στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και το χρησιμοποίησε προς όφελος του Λαού και όχι κάποιων ακραίων φωνών μέσα και έξω από την χώρα,
 • Ο Άνθρωπος που άντεξε τις συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων,
 • Ο Άνθρωπος που άντεξε την μη πληρωμή δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
 • Ο Άνθρωπος που άντεξε την διάσπαση του κόμματος του,
 • Ο Άνθρωπος που άντεξε μια εξαιρετικά σκληρή διαπραγμάτευση και εξασφάλισε μια βιώσιμη δανειακή σύμβαση με ένα βιώσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής (Μνημόνιο Κατανόησης),
 • Ο Άνθρωπος που κέρδισε για δεύτερη φορά εθνικές εκλογές μέσα σε ένα εξάμηνο,
 • Ο Άνθρωπος που πέτυχε την αποφυλάκιση των δύο νεαρών στρατιωτικών από την Τουρκία πολύ νωρίτερα από την αποφυλάκιση Γερμανών και Αμερικανών πολιτών,
 • Ο Άνθρωπος που διέλυσε το ”απόστημα” της διαπλοκής και έβαλε όρια σε αυτό το χάος,
 • Ο Άνθρωπος που έφερε Θετική Έκβαση των τεσσάρων αξιολογήσεων του τρίτου προγράμματος,
 • Ο Άνθρωπος προέβη στην Ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος με μη παραλαβή των 25 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων (μόνο τα 5 δις ευρώ) και από τα συνολικά 86 δις ευρώ λάβατε πολύ λιγότερα από 70 δις ευρώ,
 • Ο Άνθρωπος που προώθησε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και άρα σχεδόν εκμηδένισε την όποια δύναμη του Ταμείου στην επιρροή επί της άσκησης οικονομικής πολιτικής,
 • Ο Άνθρωπος που κατήργησε το ρατσιστικό αίσχος του υπο-κατώτατου μισθού και εφάρμοσε 11% αύξηση του κατώτατου μισθού,
 • Ο Άνθρωπος που μαζί με τον Ζ. Ζάεφ και τους Ν. Κοτζιά – Ν. Ντιμιτρόφ δημιούργησαν ένα διπλωματικό αριστούργημα και έλυσαν το Μακεδονικό Ζήτημα στην βάση αμοιβαίου & κοινά επωφελούς συμβιβασμού,
 • Ο Άνθρωπος που Κατήργησε την μείωση για τις συντάξεις,
 • Ο Άνθρωπος που τοποθέτησε την χώρα εκ νέου με συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης στις Διεθνείς Αγορές Κεφαλαίου,
 • Ο Άνθρωπος που εφάρμοζε σειρά συγκεκριμένων θετικών μέτρων για επούλωση των πληγών της περιόδου 2010-2018 και για την δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος της χώρας,
 • Ο Άνθρωπος που επανέφερε την χώρα στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Σκηνής με θετικό πρόσημο,
 • Ο Άνθρωπος που δεχόταν έναν ανηλεή πόλεμο από παντός είδους συμφέροντα και παρόλα αυτά στέκεται όρθιος.
 • Ο Άνθρωπος που προώθησε μια προσέγγιση ανθρωπισμού όσον αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού & Μεταναστευτικού Ζητήματος.

Με την Συνθήκη των Πρεσπών ο Α. Τσίπρας μετετράπη με το χρόνο σε έναν Δυτικό – Ευρωπαίο Ηγέτη με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διθύραμβοι γράφονταν από τον ευρωπαϊκό & τον διεθνή τύπο, ακόμα και ένας σκληρός αντίπαλος του ο Β. Σόιμπλε πρώην ΥΠΟΙΚ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και νυν Προέδρου της Bundestag τον χαρακτήρισε ως Statesman.

Στις 17 του Ιούνη του 2018 μετά από πολλά χρόνια δυστοκίας και από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων των Κυβερνήσεων Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ με Υπουργούς Εξωτερικών τον Ν. Κοτζιά & τον Ν. Ντιμιτροφ, θα υπογραφεί στην Μεγάλη Πρέσπα –λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία & την Αλβανία- η επονομαζόμενη Συμφωνία τότε σήμερα Συνθήκη των Πρεσπών.

Advertisement

Μαζί με τους Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το παρόν είχαν δώσει ο Μάθιου Νίμιτς ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Φεντερίκα Μογκερίνι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ο Γιοχάνες Χαν αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διεύρυνση και η Ροζμαρί Ντι Κάρλο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις.

Στις 23.07.2018 Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας θα βραβευτούν με το Βραβείο «Mimar Mira» στο Μόσταρ της Ερζεγοβίνης του «ειρηνοποιού», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνική Συνεργασία.

Α. Τσίπρας & Ζ. Ζάεφ ήταν επίσημα προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης από την κάτοχο του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας).

Ζ. Ζάεφ & Α. Τσίπρας στις 16 Φεβρουαρίου του 2019 βραβεύθηκαν με το Σπουδαίο Βραβείο Ewald von Kleist στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στις 28 Ιουνίου του 2019 με το βραβείο Remarkable Achievement Awards 2019, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λονδίνο η πλατφόρμα δικτύωσης για την Ευρώπη, Emerging Europe.

Έλαβαν το παραπάνω Βραβείο και ήταν προτεινόμενοι για το Νομπέλ Ειρήνης, διότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της ΕΕ από την εποχή των Συμφωνιών του Ντέιτον το 1995, διότι πάνω από όλα η Συνθήκη των Πρεσπών προάγει τα εξής τρία στοιχεία:

 • Ειρήνη & Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 η Βουλή της χώρας με 153 ψήφους θα κυρώσει την Ιστορική Συνθήκη των Πρεσπών, Α. Τσίπρας, Ζ. Ζάεφ, Γ. Στόλτεμπεργκ, Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν, Ντόναλντ Τουσκ, Charles Michel, Π. Μοσκοβισί & Ν. Ντιμιτρόφ θα δηλώσουν τα εξής:

 • Α. Τσίπρας: «Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».
 • Ζ. Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός».
 • Γ. Στόλτεμπεργκ: «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
 • Ζ.Κ. Γιούνκερ-Φ. Μογκερίνι- Γ. Χαν: «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
 • Ντόναλντ Τουσκ: «Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό».
 • Charles Michel: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».
 • Π. Μοσκοβισί: «Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
 • Ν. Ντιμιτρόφ: «Αγαπητέ Αλέξη, Γιώργο και Νίκο, Το θάρρος και η ελπίδα νίκησε τον φόβο. Το μέλλον είναι εκεί. Όπως λέει συχνά ο Νίκος, η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή. Είμαι τόσο υπερήφανος για αυτό που κάναμε. Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των εθνών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός!».

Έτσι λοιπόν το πρόσωπο της χρονιάς 2019 δεν είναι σε καμία περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης αλλά ο Α. Τσίπρας διότι συνοπτικά κατάφερε τα εξής θετικού περιεχομένου επιτεύγματα:

 • Έβγαλε την χώρα από την Τρίτη δανειακή σύμβαση και το τρίτο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής.
 • Δημιούργησε μαζί με τους Ευρωπαίους Εταίρους μαξιλάρι ρευστότητας για την χώρα.
 • Εφήρμοσε σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων σταδιακής  “θεραπείας” των “πληγών” της περιόδου 2010-2019.
 • Έκανε την χώρα να ακτινοβολεί εκ νέου με θετικό πρόσημο σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Οικογένεια με το Ιστορικών Προδιαγραφών Επίτευγμα της Συνθήκης των Πρεσπών μαζί πάντα με τον Ζ. Ζάεφ και τους Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ.
 • Κατάφερε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 μετά από 4.5 χρόνια διακυβέρνησης υπό δανειακή σύμβαση & πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής και με την επίλυση του Μακεδονικού Ζητήματος να λάβει 31.53% σε ποσοστό και 86 έδρες.

Υ.Γ.1. Αν κάποιος άλλος πρέπει να βρεθεί δίπλα στον Α. Τσίπρα ως πρόσωπο της χρονιάς 2019 αυτός δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό της φίλης γείτονος Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, ο οποίος παραμέρισε το όποιο πολιτικό κόστος προώθησε έναν αμοιβαίο και κοινά επωφελή συμβιβασμό μαζί με τον Α. Τσίπρα, που κατέστη παράδειγμα για την ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών, εφήρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων στην χώρα του.

Υ.Γ.2. Ο Α. Τσίπρας σε όλη αυτή του την πορεία-προσπάθεια και στα επιτεύγματα που πήραν ”σάρκα και οστά”, είχε την στήριξη και βοήθεια της κυβέρνησης του, του κόμματος, ειδικότερα της ΚΟ του κόμματος, σαφέστατα και την εμψύχωση από τον κόσμο που τον στηρίζει.

2 thoughts on “Το πραγματικό πρόσωπο της χρονιάς 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Οι μωμόγεροι και ο επιλεκτικός ρατσισμός.

Οι μωμόγεροι και ο επιλεκτικός ρατσισμός.Η τηλεόραση έδειχνε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης Düsseldorf στην Δυτική Γερμανία. Τα πλάνα έδειχναν τον σύλλογο των ελλήνων μεταναστών ποντιακής καταγωγής, ο οποίος αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο των μωμόγερων (“μωμόεροι” στα ποντιακά, μια πορεία ανθρώπων μασκαρεμένων με προβιές, ενα έθιμο που εκτυλίσσεται την ημέρα […]

Κάνε εγγραφή