Το BREXIT και η σκιά του στον οικονομικό κόσμο

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας πάντα βρισκόταν από την στιγμή της ένταξης του στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια σε μια ιδιότυπη σχέση σε πολλαπλά επίπεδα.

Από την στιγμή της ένταξης μέχρι την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος του 2016 η σχέση ΕΕ και ΗΒ θα περάσει από κύματα, και εδώ φτάνουμε στο χρονικό του BREXIT:

 • Η 23η Ιανουαρίου του 2013, ήταν ο πρώτος σταθμός του οδοιπορικού για την έξοδο από την ΕΕ, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας David Cameron αναφέρει ότι είναι υπέρ ενός Δημοψηφίσματος για την θέση της χώρας στην ΕΕ.
 • Στις 22 του Μάη του 2014, το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία του Nigel Farage θα κερδίσει το 26% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές και θα γίνει η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα, του οποίου η βασική πολιτική είναι να εγκαταλείψει την ΕΕ, θα καταφέρει επίσης μεγάλα κέρδη στις τοπικές εκλογές.
 • Στις 7 του Μάη του 2015, στις γενικές εκλογές, ο David Cameron κερδίζει μια πλειοψηφία 12 θέσεων με ένα μανιφέστο που περιλαμβάνει τη δέσμευση να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα όσον αφορά την θέση της χώρας στην ΕΕ.
 • Στις 23 του Ιούνη του 2016, στο δημοψήφισμα οι έχοντες θέση υπέρ της εξόδου του ΗΒ κερδίζουν με μικρή διαφορά 51,9% εναντίον των εχόντων θέση υπέρ της παραμονής με 48,1% . Ο David Cameron παραιτείται αμέσως από την θέση του πρωθυπουργού.
 • Στις 13 Ιουλίου του 2016, η Theresa May ανέρχεται στον θώκο της Πρωθυπουργίας και γίνεται η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Margaret Thatcher.
 • Στις 29 Μαρτίου του 2017, η Theresa May ενεργοποιεί το άρθρο 50, το οποίο εκκινεί τη διαδικασία εγκατάλειψης του ΗΒ από την ΕΕ.
 • Στις 8 του Ιούνη του 2017, διεξάγονται γενικές εκλογές, όπου η Theresa May χάνει την πλειοψηφία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP υπό την Arlene Foster συμμαχεί με τους Tories (Οι Συντηρητικοί) δίνει τις απαραίτητες έδρες και έτσι η Theresa May παραμένει Πρωθυπουργός ου ΗΒ.
 • Στις 26 Ιουνίου του 2017, εκκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
 • Στις 13 Δεκεμβρίου του 2017, ΄΄αντάρτες΄΄ βουλευτές από το κόμμα των Συντηρητικών, αναγκάζουν την τότε κυβέρνηση να εξασφαλίσει ψήφο για την έγκριση της τελικής συμφωνίας.
 • Στις 15 του Δεκέμβρη του 2017, η ΕΕ συμφωνεί να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων μετά την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το “νομοσχέδιο περί αποχωρήσεως”, τα ιρλανδικά σύνορα και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.
 • Στις 19 του Μάη του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνουν σε αποφασιστικά βήματα στις διαπραγματεύσεις. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν ημερομηνίες για μια μεταβατική περίοδο μετά την ημέρα του BREXIT, το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν και μετά από αυτή την περίοδο και την αλιευτική πολιτική. Τα ζητήματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν περιλαμβάνουν τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.
 • Στις 31 Οκτωβρίου του 2018, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη Οκτωβρίου για να δοθεί στις 27 χώρες της ΕΕ η ώρα να υπογράψουν τη συμφωνία. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν επίσης για την τελική συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις 29 Μαρτίου 2019.
 • 29 Μαρτίου 2019, Ημέρα Brexit – το ΗΒ τερματίζει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23:00 και τοποθετείται σε εκκίνηση η μεταβατική περίοδος.
 • Στις 23 Ιουλίου 2019 ο Boris Johnson γίνεται ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.
 • Στις 28 Αυγούστου 2019 ο νέος Πρωθυπουργός ανακοινώνει την απόφαση του να ΄΄κλείσει΄΄ το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
 • Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο του ΗΒ κρίνει παράνομο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.
 • Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η μεταβατική περίοδος πρόκειται να λήξει και να ξεκινήσει η νέα οικονομική και πολιτική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Από την στιγμή της ανακοίνωσης για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, δεν είναι καθόλου κοινότοπο να αναφερθεί πως άρχισε να ΄΄σπέρνεται΄΄ ένας φόβος και σε οικονομικά ζητήματα, μιας και αυτή τη στιγμή που γράφεται το εν λόγω άρθρο, το Βρετανικό Κοινοβούλιο δυσκολεύεται τα μέγιστα να υπερψηφίσει μια συμφωνία.

Ήδη το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου του 2016 έφυγαν από την χώρα κεφάλαια ύψους 65 δις λίρες στερλίνες. Μάλιστα ήδη από τότε μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup θα προετοιμάσουν και παρουσιάσουν σχέδιο για μεταφορά πολλών δις κεφαλαίων τους και δραστηριοτήτων από το ΗΒ.

Και στο διάστημα από τον Ιουνίο του 2016 μέχρι σήμερα παρατηρείται φυγή δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων, της οποίας κύριος προσανατολισμός είναι η Φρανκφούρτη.

Ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος, πλανάται η ερώτηση αν η Φρανκφούρτη θα αποτελέσει το νέο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, της ΕΕ πέραν του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται και η έδρα της ΕΚΤ. Η αποχώρηση λοιπόν του ΗΒ από την ΕΕ αναπόδραστα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο και στο ΕΧΣ (Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα).

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ προβαίνει στην προειδοποίηση, ότι παρά την όποια προετοιμασία της, δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρη προστασία για αγορές & επιχειρήσεις από τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit.

Η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ μπορεί και θα επηρεάσει σειρά οικονομικών ζητημάτων όπως τα παρακάτω:

 • Τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, διότι το ΗΒ συνεισέφερε ένα συγκεκριμένο ποσό και τώρα τίθεται το ερώτημα πως θα αναπληρωθεί αυτό.
 • Τις οικονομικές σχέσεις με χώρες που συνεργάζεται στενά και όχι μόνο.

Το 2017 τον Απρίλη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα δώσει στην δημοσιότητα το παρακάτω δελτίο τύπου όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την χώρα μας:

«1.Διμερές Εμπόριο


Το Ην. Βασίλειο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σύνολο εμπορίου αγαθών) το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 2,3 δισ. Ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,07 δισ. Ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,23 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου η χώρα μας καταλαμβάνει την 45η θέση μεταξύ των πελατών και την 53η μεταξύ των προμηθευτών του.


Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε, για το 2016, στο ύψος των 1,70 δισ. λιρών, έναντι 1,59 δισ. το 2015, αυξημένος κατά 6,87%%. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκ. λιρών, μειωμένο κατά 29,6% περίπου έναντι του 2014 (164,73 εκ λίρες).


Αναλυτικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 793,32 εκ. λίρες έναντι 714,25 εκ. του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 11,07%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή (δασμ. κλ. 27) η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 776,08 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αντίστοιχα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) προς το ΗΒ κατέγραψαν μείωση κατά -2,02% έναντι του 2015.
Η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε σε 909,33 εκ. λίρες έναντι 878,98 εκ. του 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,45%. Όμως, χωρίς τα πετρελαιοειδή (δασμ. κλ. 27), η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 855,09 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,5%.


Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων στο Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, καρποί και φρούτα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, αλουμίνιο και τεχνουργήματα, ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.


Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων από το Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, αυτοκίνητα οχήματα και ελκυστήρες, πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλκοολούχα ποτά και ξύδι, διάφορα προϊόντα χημικών βιομηχανιών, ενδύματα άλλα από πλεκτά, ενδύματα πλεκτά, μηχανήματα οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου, ακρίβειας ή χειρουργικά εργαλεία, βιβλία και προϊόντα εκδοτικών οίκων, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα.


Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι, μεταξύ των ανωτέρω εξαγομένων από τη χώρα μας προϊόντων, τη μεγαλύτερη αύξηση, έναντι του 2015, καταγράφουν τα λάδια από πετρέλαιο (272,38%), το ελαιόλαδο (108,41%), τα γυναικεία ενδύματα (53,4%), τα παρασκευάσματα διατροφής (44,68%), οι παρασκευασμένες τομάτες (43,49%) και τα τυριά (30,66%).


Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα μικρόφωνα (509,35%), οι ανόργανες χρωστικές ουσίες (75,78%), οι ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αλουμίνιο (67,02%), οι τηλεφωνικές συσκευές (43,40%), οι δίσκοι και ταινίες (38,04%), Μηχανές αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων (34,36%), τα λάδια από πετρέλαιο (23,96%), και τα επιβατικά αυτοκίνητα (13,74%). Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, 
www.uktradeinfo.com


Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης τους θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.


2. Τουρισμός


Αναμένεται μείωση του αριθμού των Βρετανών τουριστών προς την ελληνική οικονομία. Οι αφίξεις Άγγλων τουριστών και τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και διολίσθησης της λίρας: σχεδόν 50% / 30% των Βρετανών που κάνουν διακοπές «ήλιος και θάλασσα» τις προγραμματίζουν το τελευταίο δίμηνο/μήνα, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις και για άλλες μορφές -μη εποχικών- ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων. Η σημασία της Βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκ. επισκέπτες / € 2 δισ. το 2015) αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσίασε το 2016.


3. Τράπεζες

Advertisement


Αναμένεται μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών από τοποθετήσεις σε Βρετανικές τράπεζες σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της υποτίμησης της λίρας Αγγλίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία. Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν της τάξης των 5,4 δις το τέταρτο τρίμηνο του 2015.


4. Κοινοτικός προϋπολογισμός


Το Ην. Βασίλειο συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο θα σταματήσει πλέον να δίνεται, με αποτέλεσμα να έχει άμεση επίδραση ιδιαίτερα στις ευπαθείς οικονομίες του Ευρωπαϊκού νότου. Να σημειωθεί ότι οι συνεισφορές αυτές αποτελούν και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (74% το 2013) και δίνονται ανάλογα με το μερίδιο του ακαθάριστου εθνικού του εισοδήματος (ΑΕΕ) στο ΑΕΕ της ΕΕ.


5. Έλληνες εργαζόμενοι στο Η.Β.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας & Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητος για την είσοδο στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για τον αριθμό των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για απασχόληση.
Ειδικότερα, το διάστημα 2008 –2016, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 68.320 άτομα. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν περίπου 3.000 άτομα, ενώ πλέον ο αριθμός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, πλησιάζοντας τα 15.000 άτομα περίπου το 2016.


Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων (περίπου 87% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών (περίπου 35%).


Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 42,91% των συνολικών εγγραφών, ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,61%) και τη Σκωτία (7,74%).


Τέλος, οι Έλληνες βρίσκονται στη 16η θέση μεταξύ μη Βρετανών πολιτών, όσον αφορά την έκδοση ΝΙΝ για το 2016, ενώ ανήλθε στην 13η θέση για το Εννεάμηνο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.


Βάσει αυτών, εκτιμάται ότι το διάστημα 2008 – 2014, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν για να εργαστούν ανήλθε στις 36.000 άτομα περίπου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA (Higher Education Statistics Agency) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια περίπου 9.800 έλληνες φοιτητές.»

Ήδη πριν το Δημοψήφισμα οι επιπτώσεις στην οικονομία του ΗΒ είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, η πιθανότητα όμως ενός άτακτου BREXIT θα ήταν δυνατό να προκαλέσει τα εξής:

 • Ογκώδες πλήγμα για το εμπόριο της χώρας: Με βάση το καθεστώς «τρίτης χώρας» όσον αφορά τις εξαγωγές του ΗΒ προς την ΕΕ, θα υπάρξει εφαρμογή δασμών κατά μέσο όρο 4,3% στο 90% των αγαθών με το κόστος να φθάνει τα 6 δισ. λίρες. Καίριο πλήγμα θα υποστούν οι κλάδοι της γεωργίας και & της κτηνοτροφίας. Επίσης σημαντικό ΄΄χτύπημα΄΄ μπορεί να δεχθεί και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
 • Στον Οικονομικό & Χρηματοπιστωτικό Κλάδο: σημαίνουσα πτώση λίρας, αύξηση κόστους των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων, αρνητική επιρροή στο χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση στην χρηματοδότηση των τραπεζών κάτι το οποίο θα επιφέρει προβλήματα στην ρευστότητα νοικοκυριών & επιχειρήσεων, με βάση το χειρότερο σενάριο και υπολογισμούς από την Τράπεζα της Αγγλίας: συρρίκνωση σχεδόν 8% για την οικονομία της χώρας + πτώση κατά 30% των τιμών των ακινήτων + διπλασιασμός δείκτη ανεργίας + εκτίναξη πληθωρισμού και πάνω από 100.000 Βρετανοί θα κινηθούν προς μετανάστευση.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ έχει ήδη επιφέρει επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία, τις εξής:

 • Επιβράδυνση από το 2,6% ανά έτος στο 1,5% την τριετία από το β΄ τρίμηνο του 2016.
 • Επικέντρωση των μετοχών των εταιρειών στην εγχώρια οικονομία και χαμηλότερη κίνηση.
 • 20% χαμηλότερη η σταθμισμένη ισοτιμία της στερλίνας από το υψηλότερο επίπεδο που ίσχυε προ Δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά ο Οικονομολόγος Kallum Pickering αναφέρει σε άρθρο του τα εξής από μια αισιόδοξη ΄΄ματιά΄΄:

«Ενα ομαλό Brexit θα ανοίξει τον δρόμο στην τόνωση της οικονομίας, με αφετηρία την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και την ανάκαμψη των επενδύσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί από το 1,1% το 2019 στο 1,6% το 2020 και 1,7% το 2021.

Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit θα προκληθεί κρίση βραχυπρόθεσμα. Η αναταραχή στο εμπόριο με την Ε.Ε. θα προκαλέσει προβλήματα στην προσφορά και στις επενδύσεις. Θα ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις από την πτώση της στερλίνας, πλήττοντας την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών.

Προβλέπουμε πως θα επιβραδυνθεί ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης από το 1,1% το 2019 στο 0,2% το 2020 προτού ανακάμψει στο 1,5% το 2021. Υπάρχει πιθανότητα να παγιδευτεί η βρετανική οικονομία σε ύφεση; Ναι. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός αντισταθμίζεται εν μέρει από τις προετοιμασίες της βρετανικής κυβέρνησης και των εταιρειών που εξάγουν στην Ε.Ε.

Με το σενάριο μιας νέας παράτασης στο Brexit προβλέπεται πως η οικονομία θα κινηθεί κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της. Η ισχυρή κατανάλωση θα υπερκαλύψει την όποια υποχώρηση των επενδύσεων και των ενδεχόμενων προβλημάτων στο εμπόριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,1% το 2019 και το 2020.

Μέχρι το 2021 αναμένουμε να έχει διευθετηθεί το ζήτημα και έτσι θα ακολουθήσει ένα από τα δύο πρώτα σενάρια.»

Αν και το ΗΒ αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό μέλος της ΕΕ, εντούτοις σε όλες τις προσπάθειες για εμβάθυνση της Οικονομικής & Πολιτικής Ενοποίησης έβαζε σοβαρά εμπόδια.

Τώρα με την πιθανή αποχώρηση του, αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα για σημαίνουσα μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μόνον η στιγμή εκπλήρωσης του BREXIT με ομαλό ή ανώμαλο τρόπο (άτακτο) θα μας αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος στον οικονομικό κόσμο, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την χώρα μας είτε στο επίπεδο του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου είτε ακόμα και στην διάσταση της διεθνούς οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ο Μπογδάνος, ο Κικίλιας, και "ο γέρος με το τσιμπούκι

Ελλάς, έτος 2019. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα στοιχεία του μέλους της ΚΝΕ που…τόλμησε να ανταποδώσει -με μία κλωτσιά- το ξύλο που τα ΜΑΤ έδιναν στους διαδηλωτές.Από την άλλη πλευρά, δημοσίευματα αναφέρουν πως οι αστυνομικοί θα λαμβάνουν ποσοστά για κάθε πρόστιμο που […]

Κάνε εγγραφή