Υπάρχει Κράτος Δικαίου;

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η χώρα μας, τελικά, πληρεί τις προϋποθέσεις για να θεωρείται Κράτος Δικαίου; Ένα κράτος που έχει μεγάλες ελλείψεις και κενά στην παιδεία και την οικονομία, τι θα έπρεπε να κάνει για να προοδεύσει;

Νομίζω πως η χώρα μας πάντοτε μυστικά και φανερά θρέφει το κεφάλαιο και κάνει τα πάντα προκειμένου να δυσκολέψει τη ζωή των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η ανεργία βρίσκεται σε ένα τρομακτικά υψηλό ποσοστό, η παιδεία μας που είναι η βάση για τη δημιουργία ελεύθερων πολιτών εκκρεμεί, ενώ η υγεία αντιμετωπίζει και εκείνη σοβαρά προβλήματα.

Ως μία δημοσιογράφος και ως ένας νέος άνθρωπος που ζει και αντιμετωπίζει καθημερινά την Ελληνική πραγματικότητα, σκέφτομαι πως ζω σε μία χώρα που δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, ουσιώδες κοινωνικό δίκαιο που θα λειτουργούσε με βάση την ανθρωπιά και όχι την τυπικότητα του νόμου.

Θεωρώ πως το Κράτος θα έπρεπε να προνοεί για την εύρεση εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους, διαφορετικά να τους παρέχει μία οικονομική βοήθεια ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Όχι να μεριμνά να έχουν οι πλουσιότεροι και να χάνουν τα ελάχιστα οι φτωχότεροι.

Η παιδεία είναι μείζον πρόβλημα για τους ανθρώπους και την κοινωνία ολόκληρη. Για αυτό και οι ηγέτες πάντοτε την έτρεμαν; διότι ήθελαν να εξουσιάζουν τους απαίδευτους ανθρώπους και να τους αναθέτουν όλο και περισσότερες δουλειές τις οποίες εκείνοι θα εκτελούν δίχως γογγυσμούς.

Advertisement

Όλα τα γνωστικά πεδία θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν και να παρέχονται δωρεάν από τα κρατικά σχολεία. Τα πτυχία ξένων γλωσσών, υπολογιστή, ο αθλητισμός, δε θα έπρεπε να αποτελεί μία πληγή που αιμορραγεί για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά να παρέχεται δωρεάν. Η παραπαιδεία, δυστυχώς, ανθίζει στην κοινωνία του σήμερα, ενώ το σχολείο έχασε τελείως την αίγλη και τον αξιοσέβαστο ρόλο του.

Διδάσκονται άραγε σοβαρά μαθήματα όπως εθελοντισμός, πρώτες βοήθειες, σεξουαλική αγωγή και οδική παιδεία; Όχι, γεγονός που πρέπει να αλλάξει.

Υπάρχει άραγε υγεία που να παρέχεται σε όλους, που να μην προεξοφλεί την πορεία της ανάρρωσης από το αν έχεις φακελάκι ή οικονομική δύναμη;

Υπάρχει, άραγε, κράτος δικαίου; Αν όχι, πρέπει να το χτίσουμε..

**Οι θέσεις που γράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεσμεύουν αυστηρά τον γράφοντα και όχι την εφημερίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Η αδικία είναι ανυπόφορη όταν διαθέτει όπλα

της Νεφέλης Ελευθεριάδη Ποιά είναι τα όπλα της αδικίας; Είναι ένα γκλοπ, μια στολή ή ένα σήμα; Είναι ένα βήμα για να μιλήσει κανείς ή απλώς μερικά έδρανα; Τί είναι τελικά αυτό που νομιμοποιεί την αδικία, και ποιός δίνει την εντολή για τη νομιμοποίηση αυτή;     Αν ρωτούσες εμένα τί σημαίνει […]

Κάνε εγγραφή