Όταν ο φασισμός χτυπάει την πόρτα…

του Φώτη Κυζάκη

Το κράτος μας βρίσκεται- και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας- σε μια διαρκή, βαθιά και δομική πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται συνεχώς, ο λαός- τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- την στηρίζει, ενώ η αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε δημοσκοπική παρακμή, εσωστρέφεια, αλληλοσυγκρούσεις και πισώπλατες μαχαιριές, ενόψει του Συνεδρίου τομής και συνέχειας.

Αυτό δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμβαθύνει την φιλοσοφία, την οποία έχει για την πολιτική διαδικασία. Δηλαδή την επικοινωνία έναντι της ουσίας. Μιντιακό καθεστώς και παρακμή της δημοκρατίας όπως την ξέραμε.

Αυτά τα μονοπάτια είναι γνωστά. Η ιστορικός Βασιλική Λάζου, σε άρθρο της στο Documento, αναφέρθηκε εκτενώς στα “μυστικά” κονδύλια του επονομαζόμενου κράτους της Δεξιάς, της συνέχειας Παπάγου-Καραμανλή. Εγώ θα ήθελα να πάω τον συλλογισμό και την σκέψη λίγο παραπέρα.

Η επικοινωνία έναντι της ουσίας, ο βοναπαρτισμός, ο ναρκισσισμός αλλά και το “ύφος εθνάρχη” έχει πολιτικές συνέπειες, που δεν είναι μόνο εκλογικές. Αυτή η πριμοδότηση των ΜΜΕ με έναν τέτοιο καίριο ρόλο παράγει μια σχέση πολιτικής εξάρτησης με την εξουσία.

Η έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού αλλά και ουσιαστικά η διαρκής και απρόβλεπτη κρίση, δόμησε ένα διαφορετικό κράτος.

Κοντολογίς, όπως αναφέρει και ο Πουλαντζάς*, επρόκειτο για ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Φυσικά ο Πουλαντζάς αναφέρεται στο Φασιστικό Κράτος, αλλά όπως είναι φανερό παρακάτω, είναι πολλά τα κοινά στοιχεία αυτού με το ελληνικό κράτος του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Νίκο Πουλαντζά:

(α) Αρχικά υπάρχει ένα ιδιότυπο κόμμα μαζών, στο πλαίσιο ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους, στην συνέχεια

(β) υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό καταστολής. Στην αρχή παρατηρείται μια αυτονομία τόσο του κόμματος όσο και των υπόλοιπων μηχανισμών του κράτους, το κόμμα όμως κυριαρχεί στους κλάδους της καταστολής, στον στρατό, στα δικαστήρια, στη διοίκηση, στην αστυνομία. Αργότερα επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα και το κράτος αλώνει το κόμμα.

Advertisement

Έπειτα (γ) ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης είναι ότι, σταδιακά, ένας ιδιαίτερος κλάδος του κρατικού μηχανισμού καταστολής κυριαρχεί πάνω στους άλλους και έτσι ουσιαστικά στο σύνολο του κράτους.

Τέλος, (δ) οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους, με αυτόν τον τρόπο, αποτελούνται από το κόμμα, που πλέον τους συντονίζει, την οικογένεια και τον μηχανισμό πληροφόρησης και προπαγάνδας.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι δεν είναι παιχνίδι οι σχέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν πάρα πολύ εύκολα και ενδεχομένως να μην υπάρχει επιστροφή. Η τόσο μεγάλη τόνωση της αξίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι “ενέσεις ρευστότητας” στις φλέβες της ενημέρωσης, για ουσιαστικά μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων, αποδεικνύουν την σημασία που έχει για το πολιτικό μας σύστημα, αυτήν την στιγμή, η καθοδήγηση των μαζών. Δεν αργήσει λοιπόν να έρθει η στιγμή, που αυτός ο ιδιαίτερος κλάδος του κρατικού μηχανισμού καταστολής-γιατί περί καταστολής πρόκειται- θα ηγεμονεύσει στον χώρο της πολιτικής και ουσιαστικά θα ασκεί την πραγματική εξουσία. Μια επιχείρηση, πολλών εκατομμυρίων, που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, δεν εκλέγεται, ουσιαστικά δεν ελέγχεται, θα ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα της πολιτικής ροής, μέσω απειλών στην πολιτική εξουσία. Θα έχει δηλαδή έμμεσα την απόλυτη εξουσία! Αυτό θα μπορούσε άμεσα να ονομαστεί “αόρατος εχθρός”, θα μπορούσε να ονομαστεί φασισμός!

Διότι, φασισμός δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, δεν είναι μόνο Βελόπουλος ούτε μόνο η Ακροδεξιά. Φασισμός είναι όταν έρχονται τα πάνω κάτω μέσα στον κρατικό μηχανισμό, που τελικά οδηγούν σε αντι-δημοκρατικό μονοπώλειο.

Κύριε Μητσοτάκη, ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα και αυτήν την στιγμή χτυπάει την πόρτα! Κλειδώστε την ή φύγετε!

*Πουλαντζάς, Ν. (2006). Φασισμός και Δικτατορία. σ.371-372. Εκδόσεις Θεμέλιο. Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Ανθρωποποίηση του περιβάλλοντος, απανθρωποποίηση της κοινωνίας

της Χρυσάνθης Καϊλάρη Επιμέλεια: Βασιλική Λάζου Με την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και την πανδημία που αυτός πυροδότησε, αρκετοί ήταν όσοι αναζήτησαν στην Ιστορία απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκε, πώς ξεκίνησε – και κυρίως – ποιος ευθύνεται. Η αναζήτηση αυτή έφερε στο προσκήνιο την Ισπανική Γρίπη που εμφανίστηκε το 1918 και […]

Κάνε εγγραφή