70 χρόνια από την Διακήρυξη του Robert Schuman, ένα σημαίνον Ορόσημο του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος

Προ ολίγων ημερών είχαμε μια σημαντική ημερομηνία για την Ευρώπη μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση μας, την 09η του Μάη 2020.

Την επαύριο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (ΒΠΠ) η Ευρώπη έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία στο νου  πολλών στην Γηραιά Ήπειρο πλανάται κατά ξεκάθαρο τρόπο η ιδέα της συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα αιματηρή σύγκρουση όπως όλες οι προηγούμενες στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Ορόσημο η περίφημη Διακήρυξη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών –με επιρροές από τον ΜοννέRobert Schuman την 9η Μαΐου 1950, όπου θα προτείνει την σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), όπου τα μέλη αυτής θα διαχειρίζονται από κοινού τα αγαθά του άνθρακα και χάλυβα.

Η 09η του Μάη έχει καθιερωθεί και όχι άδικα ως η Ημέρα της Ευρώπης, διότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schuman με την περίφημη Διακήρυξη του θέτει τις βάσεις για μια Νέα Μορφή Πολιτικής Συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Ο Robert Schuman υπήρξε μια εξαιρετική προσωπικότητα. Γενέτειρα του το Λουξεμβούργο, οι σπουδές & η εργασία του μέχρι το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (ΑΠΠ) έλαβαν χώρα στην Γερμανία. Βρέθηκε σε εξαιρετικά σημαίνουσες θέσεις όπως αυτές του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών & του Υπουργού Οικονομικών. Απετέλεσε τον πρώτο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1958-1960.

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος ‘‘όχι άλλος πόλεμος’’, το εργαλείο γνωστό η συνεργασία, αλλά ήταν ηράκλειος άθλος δεδομένης της ιστορίας σχέσεων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου όπως η σχέση Γαλλίας & Γερμανίας.

Μέσα από την συνεργασία σε κρίσιμους τομείς τότε όπως τα αγαθά άνθρακα & χάλυβα μαζί με το στοιχείο της αλληλεγγύης τα κράτη της Ευρώπης θα άνοιγαν μια εντελώς νέα σελίδα στην ιστορία τους, μια καινούργια εποχή ερχόταν ειρήνης & ευημερίας.

Η Διακήρυξη του Robert Schuman ήταν η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτος σταθμός του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος θα είναι η Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα  (ΕΚΑΧ) με τα εξής στοιχεία:

Advertisement

Από την 09η Μαΐου του 1950 μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει κάνει πολλά, σημαντικά και θετικά βήματα προς εμπρός, σήμερα βρίσκεται σε μια ιστορικών προδιαγραφών καμπή της ιστορίας της λόγω της κρίσης του COVID-19.

‘‘Θα πάμε μπροστά ή πίσω’’;

Η απάντηση πρέπει & μπορεί να είναι,  ‘‘θα πάμε μπροστά’’ με εμβάθυνση της Οικονομικής & Πολιτικής Ενοποίησης μέσω τριών συγκεκριμένων βημάτων:

  1. Κοινή Δημοσιονομική Πολιτική.
  2. Κοινό Κεντρικό Προϋπολογισμό.
  3. Θέσπιση Ευρωομολόγων.

Ο μακρόπνοος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε μια Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα λιγότερο.

Πηγές:

European Union, available on the website: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_el .

Μούσης, Ν. (2013). Ευρωπαϊκή Ένωση: Δίκαιο, οικονομία, πολιτική. (14η εκδ.). Αθήνα: Παπαζήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Αδειασμα Αυγενάκη σε Γεραπετρίτη: «Αλλος υπέγραψε…»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού «κάρφωσε» τον υπουργό Επικρατείας σε διάλογο που είχε με φίλαθλο του Αρη στο Facebook Σάλο έχει προκαλέσει η στάση του Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος μέσω social media αφήνει να εννοηθεί πως διαφωνεί με τη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης που ο ίδιος εκπροσωπεί. Στη διάρκεια ενός διαλόγου που είχε ο υφυπουργός […]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κάνε εγγραφή