Προ ολίγων ημερών είχαμε μια σημαντική ημερομηνία για την Ευρώπη μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση μας, την 09η του Μάη 2020.
Την επαύριο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (ΒΠΠ) η Ευρώπη έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία στο νου πολλών στην Γηραιά Ήπειρο πλανάται κατά ξεκάθαρο τρόπο η ιδέα της συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα αιματηρή σύγκρουση όπως όλες οι προηγούμενες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Ορόσημο η περίφημη Διακήρυξη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών –με επιρροές από τον Μοννέ– Robert Schuman την 9η Μαΐου 1950, όπου θα προτείνει την σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), όπου τα μέλη αυτής θα διαχειρίζονται από κοινού τα αγαθά του άνθρακα και χάλυβα.
Η 09η του Μάη έχει καθιερωθεί και όχι άδικα ως η Ημέρα της Ευρώπης, διότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schuman με την περίφημη Διακήρυξη του θέτει τις βάσεις για μια Νέα Μορφή Πολιτικής Συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Ο Robert Schuman υπήρξε μια εξαιρετική προσωπικότητα. Γενέτειρα του το Λουξεμβούργο, οι σπουδές & η εργασία του μέχρι το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (ΑΠΠ) έλαβαν χώρα στην Γερμανία. Βρέθηκε σε εξαιρετικά σημαίνουσες θέσεις όπως αυτές του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών & του Υπουργού Οικονομικών. Απετέλεσε τον πρώτο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1958-1960.
Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος ‘‘όχι άλλος πόλεμος’’, το εργαλείο γνωστό η συνεργασία, αλλά ήταν ηράκλειος άθλος δεδομένης της ιστορίας σχέσεων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου όπως η σχέση Γαλλίας & Γερμανίας.
Μέσα από την συνεργασία σε κρίσιμους τομείς τότε όπως τα αγαθά άνθρακα & χάλυβα μαζί με το στοιχείο της αλληλεγγύης τα κράτη της Ευρώπης θα άνοιγαν μια εντελώς νέα σελίδα στην ιστορία τους, μια καινούργια εποχή ερχόταν ειρήνης & ευημερίας.
Η Διακήρυξη του Robert Schuman ήταν η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτος σταθμός του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος θα είναι η Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) με τα εξής στοιχεία:

Από την 09η Μαΐου του 1950 μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει κάνει πολλά, σημαντικά και θετικά βήματα προς εμπρός, σήμερα βρίσκεται σε μια ιστορικών προδιαγραφών καμπή της ιστορίας της λόγω της κρίσης του COVID-19.
‘‘Θα πάμε μπροστά ή πίσω’’;
Η απάντηση πρέπει & μπορεί να είναι, ‘‘θα πάμε μπροστά’’ με εμβάθυνση της Οικονομικής & Πολιτικής Ενοποίησης μέσω τριών συγκεκριμένων βημάτων:
- Κοινή Δημοσιονομική Πολιτική.
- Κοινό Κεντρικό Προϋπολογισμό.
- Θέσπιση Ευρωομολόγων.
Ο μακρόπνοος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Χρειαζόμαστε μια Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα λιγότερο.
Πηγές:
European Union, available on the website: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_el .
Μούσης, Ν. (2013). Ευρωπαϊκή Ένωση: Δίκαιο, οικονομία, πολιτική. (14η εκδ.). Αθήνα: Παπαζήση.
Αρχισυντάκτης Στήλης Ευρώπης.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα Αττικής.
Έχει λάβει το πρώτο του πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με Άριστα 09.
Κατέχει δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις & στοιχεία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του ιδίου Πανεπιστημίου με Άριστα 09, η δε Πτυχιακή Εργασία (θέμα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο & Παγκόσμια Τράπεζα: Οι ρόλοι, η σχέση και η δεκαετία του 1980) έλαβε βαθμό Άριστα 10.
Το 2014 για την επίδοση του στο πρώτο έτος στο πτυχίο για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας έλαβε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Υποτροφία και Βραβείο ως ο φοιτητής με την καλύτερη επίδοση. Έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και ημερίδων.
Είναι κάτοχος στα Αγγλικά του πτυχίου Proficiency CaMLA – ECPE του Πανεπιστημίου του Michigan & του Πανεπιστημίου του Cambridge, επίσης έχει πτυχίο DELF Α2 στα Γαλλικά.
Είναι λάτρης της πολιτικής με την στενή και με την ευρεία έννοια του όρου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε τρία αντικείμενα: Α: Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Β: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Γ: Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση.
Επίσης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς του Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου, της Εξωτερικής Πολιτικής & της Διπλωματίας.