Μήπως η εξίσωση πτυχίων δεν είναι τόσο αρνητική τελικά;

Το τελευαταίο διάστημα αντιλαμβάνομαι πως όλο και περισσότερα άτομα έχουν ενοχληθεί με την υπερψήφιση του άρθρου για την ισοδυναμία των πτυχίων κολλεγίων και ιδιωτικών σχολών με εκείνα των δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ξεσηκώσει μια θύελλα αντιδράσεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις απόψεις να διίστανται.

Γιατί όμως να σκεφτόμαστε εγωιστικά δίχως να βλέπουμε και τα θετικά της υπόθεσης; Γιατί να υπάρχουν απόψεις όπως “Διάβασα τόσο πολύ για να έχω ισάξιο πτυχίο μ’ένα άτομο που πληρώνει”. Θεωρώ πως η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση.

Από τη μια , ως άτομο που έδωσε δεύτερη φορά Πανελλήνιες, θεωρούσα πως το πτυχίο σε κάποια ιδιωτική σχολή δε θα χει την ίδια “βαρύτητα” με το πτυχίο ενός δημόσιου Πανεπιστημίου . Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που επέλεξα να ξαναμπώ στην ίδια διαδικασία .

Από την άλλη ,όμως, αν καθίσουμε και σκεφτούμε λογικά ,όλοι έχουμε γνωστούς οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσουν πάνω στο αντικείμενο που πάντα ονειρεύονταν και δεν κατάφεραν να το “πετύχουν” μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων . Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) του 2017 ”37.484 Έλληνες φοιτητές αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό για να σπουδάσουν”. Τα τελευταία χρόνια, η φυγή των Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εμφανίζει αύξουσα τάση.

Προφανώς και όλα αυτά τ’άτομα δε φεύγουν γιατί δεν “πέτυχαν” σε ελληνικά Πανεπιστήμια ,αλλά θαρρώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπροσωπεύει αυτό που αναφέρουμε.

Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού κατά την περίοδο 2011-2017. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το 2011 αναχώρησαν για σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού 29.577 άτομα, αριθμός ο οποίος το 2017 ανήλθε σε 37.484 (αύξηση κατά 26,73%).

Advertisement

Ενώ στο επόμενο σχήμα, μπορούμε να διακρίνουμε τις χώρες που παγκοσμίως δέχονται τους περισσότερους φοιτητές , με την Ελλάδα να μη βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς πως η Ελλάδα βγαίνει  “χαμένη” τα τελευταία χρόνια. Με την απόφαση της κυβερνήσεως όμως, περισσότεροι Έλληνες πολίτες θα προτιμήσουν σπουδές στη χώρα μας, καθώς το πτυχίο ενός ιδιωτικού κολλεγίου θα είναι ισάξιο μ’εκέινο ενός δημόσιου Πανεπιστημίου της Ελλάδας ή ενός ιδιωτικού είτε δημόσιου Πανεπιστημίου του εξωτερικού.

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως η εξίσωση των πτυχίων, όχι μόνο δεν είναι αρνητική αλλά μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις. Αν αναλογιστούμε τι κέρδος θα είχε η Ελλάδα αν όλ’αυτά τα άτομα αποφάσιζαν να συνέχιζαν τις σπουδές τους εδώ, θα φανεί τελικώς, πως το σκεπτικό της Ν.Δ μπορεί να αποφέρει τριπλό κέρδος. Συγκεκριμένα τ’άτομα αυτά, αφενός θα παραμείνουν στην Ελλάδα και με τα χρήματα τους θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, πιθανόν να βρούν και δουλειά στην Ελλάδα και αφετέρου τα πανεπιστήμια θα προσελκύσουν άτομα από ξένες χώρες.

Αντώνης Μουρτοπάλλας, Φοιτητής Πάντειου Πανεπιστημίο

**Οι θέσεις που γράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεσμεύουν αυστηρά τον γραφόντα και όχι την εφημερίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Next Post

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… υπάρχει και η Βοστόνη

Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στην αυλή ενός μεγάλου ξενοδοχείου, στο κέντρο της οποίας υπάρχει μια πισίνα. Καθώς κατευθυνόμαστε προς τα εκεί, βλέπουμε ένα μικρό παιδί να πνίγεται και να φωνάζει για βοήθεια. Δίχως αμφιβολία σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν θα ήταν τόσο εγωιστής, ώστε να μην βουτήξει για να […]

Κάνε εγγραφή